Irena Joveva izvoljena za podpredsednico skupine liberalcev

Slovenija 26. Jun 202411:19 > 13:53 20 komentarjev
Irena Joveva
Irena Joveva (Foto: Borut Živulović jr./BOBO)

Evropska poslanka Irena Joveva je bila izvoljena za podpredsednico skupine liberalcev (Renew) v Evropskem parlamentu.

Evropska poslanka Irena Joveva, ki so ji volilci na nedavnih evropskih volitvah namenili še en petletni mandat evropske poslanke, je bila danes izvoljena za podpredsednico skupine Renew Europe v Evropskem parlamentu.

”V izjemno čast mi je, da so mi že v drugem mandatu kolegice in kolegi izkazali tako zaupanje. To pomembno vlogo prevzemam s ponosom in odgovornostjo, zavedajoč se izzivov, ki nas čakajo v novem mandatu Evropskega parlamenta,” je povedala ob izvolitvi. Rezultate glasovanja razume tudi kot priznanje njenemu dosedanjemu delu.

Da kandidira na mesto podpredsednice politične skupine Renew, je včeraj potrdila za N1. Politična skupina Renew, katere del je tudi Gibanje Svoboda, je na letošnjih evropskih volitvah izgubila 28 poslanskih sedežev in imajo v Evropskem parlamentu zdaj 74 poslancev. S tem so se uvrstili na četrto mesto, po Evropski ljudski stranki, Socialistih in konservativcih (ECR).

“Jaz še vedno verjamem, da bomo liberalci na koncu marsikdaj – tako kot smo bili že v prejšnjem mandatu – tisti jeziček na tehtnici in bomo zelo pomembni pri sprejemanju kakršnih koli odločitev,” je glede tega povedala slovenska evroposlanka.

Glede podpore Ursuli von der Leyen za nov mandat na čelu Evropske komisije, o čemer so se v torek liberalci neformalno dogovorili z desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in socialisti (S&D), je dejala, da je slovenska delegacija v Renew še zadržana in da s kolegom Šarcem od najverjetnejše kandidatke pričakujeta dodatna pojasnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje