Italijani po cenejše gorivo k nam, mi pa k Madžarom

Slovenija 18. Mar 202218:00 > 19. Mar 2022 16:51 0 komentarjev
bencinska črpalka, Petrol
N1

Cene goriv gredo od začetka ruske invazije v nebo, a medtem ko je slovenska vlada cene bencina in dizla omejila, pri Italijanih ponekod že presegajo dva evra na liter. Tisti v bližini italijansko-slovenske meje zato zadnjih nekaj tednov gorivo točijo v obmejnih mestih v slovenskem Primorju. Medtem je na Madžarskem gorivo cenejše kot pri nas, zato prebivalci Prekmurja po gorivo raje hodijo k sosedom.

Cene bencina in dizla se Italiji trenutno gibljejo med 1,9 in 2,1 evra na liter. Slovenska vlada je v ponedeljek zgornjo mejo cene 95-oktanskega bencina omejila na 1,503 evra, dizla pa na 1,541 evra na liter. Zato se Italijani, ki živijo ob slovenski meji, že več tednov občasno pripeljejo čez mejo, da bi cenejše gorivo natočili pri nas.

Domačini težko do svojih hiš

V obmejni občini Brda je naval Italijanov pretekli vikend dosegel vrhunec: zaradi gneče na bencinskih črpalkah so se kolone avtomobilov po ozkih, regionalnih cestah vile tudi po več kot kilometer, je za N1 povedal župan občine Brda Franc Mužič in dodal, da so na občini tisti vikend od prebivalcev dobili ogromno pripomb. Predstavniki Petrola so za N1 pojasnili, da so se največji zastoji na lokalnih cestah res pojavili zaradi navala na njihove bencinske črpalke Štaloni, Golo Brdo in Miren. Dolge kolone so določenim domačinom onemogočile dostop do domačij, težko dostopne pa so bile tudi ceste, ki vodijo v določene vasi. “Situacija se je stopnjevala do te mere, da je postala moteča za naše ljudi,” je pojasnil župan.

bencinska črpalka, Petrol
N1

Zaradi Italijanov na črpalkah zabeležili enkrat večjo prodajo goriva

Brižani so se zato lotili iskanja rešitve, s katero bi sprostili prometne zamaške in obdržali italijanske goste – tako Petrolu kot občini je obisk Italijanov kljub gnečam, ki jih povzročijo, namreč v interesu. Mužič je izpostavil, da Italijani poleg bencinskih črpalk obiskujejo tudi občinske trgovine, lokale in restavracije, Petrol pa je pretekli vikend na obmejnih prodajnih mestih zabeležil kar enkrat večjo prodajo goriva v primerjavi z vikendom prej. Vsa Petrolova prodajna mesta ob meji z Italijo kljub gneči obratujejo normalno, zato opozarjajo, da posledično prihaja do čakalnih vrst.

Občina se je takoj po vikendu lotila iskanja hitre rešitve, s katero bi sprostili sobotno in nedeljsko gnečo. V ponedeljek so organizirali sestanek v sodelovanju s koncesionarjem Direkcije RS za infrastrukturo, koncesionarjem Kolektor CPG, Policijsko postajo Nova Gorica, medobčinsko redarsko službo, Civilno zaščito in Petrolom.

Se bo zgodba ponovila ta vikend?

Kratkoročna rešitev je vzpostavitev nekakšne “pentlje” na dvorišču Petrolove črpalke Štaloni, kjer so zastoji tudi največji. Pentlja bo služila kot nekakšen obvoz, v katerega bo lahko zapeljalo štiri ali pet avtomobilov, s čimer se bo prometni zamašek nekoliko sprostil. Pri manjših črpalkah bodo postavili dodatno policijsko in redarsko kontrolo ter namestili prometne znake, saj bo, tako Mužič, to za manjšo gnečo zadostovalo.

Mužič verjame, da bo ta rešitev promet sprostila do te mere, da se ne ponovi situacija preteklega vikenda. Prevelike gneče se torej ta konec tedna ne bojijo. Vseeno pa bo občina ta vikend v stalnem stiku s policijo in občinskim redarstvom, prav tako bodo na Petrolovih bencinskih črpalkah promet usmerjali dodatni redarji. Na Petrolu pa v nasprotju z Mužičem povečan obisk pričakujejo tudi ta vikend, vsaj glede na trenutne cenovne razlike pogonskih goriv med državama.

Prekmurci na Madžarsko

Nizke cene pogonskih goriv za zdaj ohranja le še Madžarska, kjer je liter bencina oziroma dizla cenejši za okoli 20 centov kot v Sloveniji. Ceno pogonskih goriv, tako bencina kot dizla, so Madžari omejili na 480 forintov, kar je okoli 1,3 evra na liter.

V minulih dneh so se tako tudi na Madžarskem vile kolone pred bencinskimi črpalkami, čez mejo pa so zaradi dostopnejših cen odpeljali številni Slovenci in vozniki tovornjakov. Zaradi “dizelske” mrzlice je na nekaterih črpalkah zmanjkalo goriva, zato je madžarska vlada prejšnji teden uvedla nekatere omejitve. Tako vozniki tovornjakov, težji od treh ton in pol, po novem ne smejo več točiti goriva na bencinskih servisih po subvencionirani ceni, ampak ga morajo plačati po tržni.

Na bencinski črpalki v Őriszenpétru, madžarskem mestu 15 minut od slovensko-madžarske meje, so za N1 pojasnili, da lahko trenutno tako domačini kot tujci na manjših bencinskih črpalkah natočijo do deset litrov goriva, na večjih pa do sto litrov.

bencinska črpalka, Madžarska
N1

Poceni gorivo je sicer še vedno na voljo za kmetijsko mehanizacijo in tuje voznike osebnih avtomobilov. Regulirana cena goriva 1,3 evra za liter bencina in dizla naj bi ostala v veljavi vsaj do maja.

bencinska črpalka, Madžarska
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!