Mladoletna italijanska jamarja rešili iz jame pri Sežani

Slovenija 23. Dec 202318:46 > 20:29 2 komentarja
jamar jzs
Fotografija je simbolična. (Foto: Jamarska zveza Slovenije)

Iz Golokratne jame pri Sežani so uspešno rešili dva italijanska jamarja. V poševno in stopnjasto brezno sta se odpravila zgodaj popoldne, vendar jima je pri spustu zmanjkalo vrvi. Ker se nikakor nista mogla rešiti sama, sta poklicala center za obveščanje, ta pa je aktiviral jamarsko reševalno službo pri Jamarski zvezi Slovenije (JZS). Mladoletna jamarja sta nepoškodovana, vendar obnemogla in podhlajena.

Mladoletna italijanska jamarja, ki sta obtičala v jami pri Sežani, sta rešena, je za N1 povedal predsednik Jamarske zveze Slovenije (JZS) Igor Benko.

Ker se nista poškodovala, so ju lahko rešili s pomočjo vrvi brez uporabe nosil. Stara sta 17 in 15 let.

Kot je Benko pred tem povedal za STA, sta se italijanska jamarja pripeljala v Slovenijo s kolesi, saj ta največja udornica na tem območju, Golokratna jama, leži tik ob stari cesti med Sežano in Lipico.

V brezno sta se spustila na tisti strani, kjer stena meri 80 metrov, s seboj pa sta imela le 50-metrsko vrv.

Ko sta ugotovila, da ne bosta mogla doseči dna, sta se poskušala rešiti sama, vendar jima to ni uspelo. Zato sta okoli 14. ure poklicala na center za obveščanje.

“Imela sta izjemno srečo, da sta na tej globini še lahko poklicala s telefonom, da sta imela signal,” je povedal Benko.

V reševanju je sodelovalo 16 jamarskih reševalcev iz jamarskih reševalnih centrov Postojna, Sežana in Tolmin. Golokratna jama je globoka 175 metrov, celotna dolžina rovov pa je 450 metrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje