Izgube UKC Ljubljana: NSi zahteva nujno sejo komisije DZ za nadzor javnih financ

Slovenija 13. Nov 202314:21 1 komentar
UKC Ljubljana
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

NSi zahteva sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ o skoraj 30-milijonski finančni izgubi UKC Ljubljana, je v izjavi za medije pojasnila poslanka NSi Iva Dimic. V stranki izgubo označujejo za kritično ter ocenjujejo, da je treba upravljanje javnih zdravstvenih zavodov izboljšati.

Poslanka NSi Iva Dimic je izpostavila, da najvišji delež prihodkov UKC Ljubljana izhaja iz programov akutne bolnišnične obravnave.

Podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po njenih navedbah kažejo, da je v prvi polovici letošnjega leta UKC Ljubljana iz tega naslova beležil prihodkov v višini 306 milijonov evrov, kar je za 10 odstotkov več kot lani in za tretjino več kot v istem obdobju leta 2019. Pri tem poudarja, da je UKC Ljubljana za več denarja opravil manj storitev.

“Povsem drugačna zgodba pa je v UKC Maribor, kjer za 4,6 odstotka presegajo predvideni program. Beležijo tudi 3,3 milijona presežka v prvih devetih mesecih letošnjega leta. V NSi nas skrbi, ker iz podatkov izhaja, da UKC Ljubljana ni uspešno opravil dogovorjenih in planiranih zdravstvenih storitev, pacienti pa čakajo. Del izgube prihaja tudi iz tega naslova,” je poudarila.

V stranki so pripravili štiri sklepe, o katerih bo potekala razprava na seji komisije. Predlagajo pripravo analize vzrokov za izgubo v UKC Ljubljana, celovite in neodvisne revizije poslovanja tako na prihodkovni kot tudi na odhodkovni strani in pripravo sanacijskega programa ukrepov na prihodkovni in odhodkovni strani. Prav tako predlagajo, da računsko sodišče do vzpostavitve pozitivnega poslovanja izvaja letni nadzor nad poslovanjem UKC Ljubljana.

Dimic je izpostavila še, da je v UKC Ljubljana septembra lani po letu in pol na položaju generalnega direktorja odstopil Jože Golobič, ki mu je takratni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan med drugim očital slabe poslovne rezultate. “V NSi se sprašujemo, ali ima aktualna vlada dvojna merila. Kdo bo prevzel odgovornost in koga bo vlada zamenjala sedaj, ko UKC Ljubljana beleži 30 milijonsko izgubo,” je dodala.

Po navedbah poslanke UKC Maribor in številne druge bolnišnice po Sloveniji dokazujejo, da je ključna dobra organizacija in učinkovito upravljanje. V NSi so ponovno predlagali preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov, ki naj poslujejo neprofitno, a po načelih gospodarskih družb. Na podoben način imajo po besedah Dimic urejeno upravljanje bolnišnic na avstrijskem Koroškem, kjer model organiziranosti “daje dobre rezultate”.

Svet UKC Ljubljana se je 25. oktobra seznanil z izgubo zavoda v višini 29,3 milijona evrov v prvih osmih mesecih letošnjega leta. Ministrstvo za zdravje je zato vodstvo UKC Ljubljana pozvalo k analizi vzrokov za nastalo izgubo in pripravi ukrepov za sanacijo poslovanja. V UKC so analizo dejavnikov in vplivov na rezultat pripravili in kot glavni razlog za izgubo izpostavili način obračunavanja storitev ZZZS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje