Izvedeli smo, kaj se bo zgodilo z uradom za demografijo

Slovenija 13. Jul 202219:54 > 20:39 3 komentarji
prva seja
Borut Živulović /BOBO

Urad za demografijo, ki ga je ustanovila Janševa vlada in v njem zaposlila večinoma kadre iz vrst ali blizu prejšnje koalicije, bo Golobova vlada po informacijah N1 ukinila. Odločitev o tem bi utegnila sprejeti še ta mesec.

“Vlada še ni sprejela odločitve o morebitnih organizacijskih in statusnih spremembah delovnega področja demografije, se pa zavzema za krepitev progresivnih socialnih politik za odpravljanje revščine in zagotavljanje dostojnih pokojnin.” Tako so v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba odgovorili na naše vprašanje, ali je že znana usoda urada za demografijo. Po besedah naših virov iz koalicijskih vrst pa je odločitev že dozorela: urad bodo ukinili. Takšen sklep naj bi ministrska ekipa predvidoma sprejela še ta mesec.

Da v Golobovi vladi intenzivno razmišljajo, kaj storiti z uradom za demografijo, smo poročali že sredi junija. Slišati je bilo mogoče napovedi, da bi lahko koalicija odločitev sprejela že v tednu dni. “Urada, ki ga je vlada Janeza Janše ustanovila za spodbujanje konservativne politike rodnosti ter tradicionalnih vrednot očetovstva in materinstva, ne potrebujemo,” so tedaj navedli na ministrstvu za delo. Dodali so, da ključni problem ni v premajhnem številu otrok, temveč v tem, da 41.000 mladoletnih otrok ter 97.000 upokojencev živi pod pragom tveganja revščine. “Namesto krepitve konservativnih družinskih politik je potrebna krepitev progresivnih socialnih politik za odpravljanje revščine in zagotavljanje dostojnih pokojnin,” so še poudarili na ministrstvu za delo.

Pred mesecem dni so imeli vladajoči na mizi dve možni rešitvi. Po prvi bi urad za demografijo pripojili k ministrstvu za solidarno prihodnost, ki bo ustanovljeno, če bodo odpravljene ovire za uveljavitev sprememb zakona o vladi, in ga bo vodil trenutni minister za delo in koordinator Levice Luka Mesec. Druga možnost, ki se je že tedaj zdela verjetnejša in je očitno v mesecu dni dokončno dozorela, pa je ukinitev urada.

Po besedah naših virov iz vladnih vrst nameravajo na Meščevo ministrstvo preseliti dva ali tri zaposlene v uradu, ki vodijo katerega od trenutnih projektov, preostalim pa bodo ponudili druga delovna mesta v državni upravi. Ker je po sedanjih pogodbah njihovo delovno mesto v Mariboru in ker zakon določa, da javnega uslužbenca brez njegovega soglasja ni mogoče premestiti dlje kot 70 kilometrov od dotedanjega delovnega mesta, jim bodo morali ponuditi zaposlitev v štajerski prestolnici oziroma v okolici. Odločitev o sprejemu ponudbe bo nato v rokah posameznega zaposlenega na uradu.

Da se obeta ukinitev urada, je bilo mogoče sklepati tudi iz včerajšnjega odgovora premierjevega kabineta na naše vprašanje, kaj je z javnim natečajem za direktorja urada za demografijo. Tega je Janševa vlada objavila dva dni pred imenovanjem Golobove ministrske ekipe, rok za prijave pa je potekel sredi junija. Aktivnosti za izbiro direktorja so do odločitve vlade (o morebitnih organizacijskih in statusnih spremembah delovnega področja demografije) ustavljene, so nam povedali v kabinetu predsednika vlade.

Urad za demografijo trenutno vodi Danilo Lončarič, ki mu je prejšnja ministrska ekipa sredi aprila še drugič podelila polletni mandat vršilca dolžnosti direktorja. Ta je sicer občinski svetnik SDS v občini Makole, pred prihodom na urad pa je bil zaposlen na Centru za socialno delo Maribor.

Lončariča smo želeli vprašati, ali je z načrti vlade seznanjen in kakšni so dosedanji rezultati urada, vendar se na naše klice in sporočila ni odzval. Njegova namestnica Jasmina Opec Vöröš, ki je trenutno na bolniškem dopustu in nas je po odgovore napotila k Lončariču, je pred mesecem dni za N1 dejala, da urad pripravlja 50 ukrepov za dvig rodnosti. Izpostavila je tudi projekt Demografsko oko, s katerim želijo po takratnih navedbah Opec Vöröš na eni spletni strani zbrati vse podatke, ki se nanašajo na demografske ukrepe na lokalni in državni ravni.

Naši sogovorniki iz vladnih vrst pa poudarjajo, da omenjenih ukrepov za dvig rodnosti “ni še nihče videl”, pa tudi da bi bilo pred njihovo pripravo treba opraviti analizo, zakaj je rodnost v državi nizka. Po njihovih navedbah je edini “vidni rezultat” urada za demografijo objavljanje podatkov statističnega urada o nataliteti v posameznih občinah. Pogled na Twitter pokaže, da je v zadnjem mesecu dni urad izpostavil pozitivni naravni prirast v občinah Oplotnica, Markovci, Rogatec, Nazarje … pa negativnega v občinah Slovenska Bistrica, Prevalje, Poljčane …

Aleš Primc
Borut Živulović/BOBO

Ustanovitev urada za demografijo je bil pogoj stranke Desus za vstop v tretjo Janševo vlado. Odlok o ustanovitvi je bil sprejet jeseni 2020, z delovanjem pa je urad začel šele letos spomladi. V njem so zaposleni večinoma kadri iz vrst ali blizu prejšnje koalicije. Med njimi so: Jon Petek, sin nekdanjega poslanca SDS Mira Petka, Gašper Pečar, nekdanji občinski svetnik SDS v občini Oplotnica in eden od akterjev afere “sneg, sneg” strankinega podmladka, Franci Donko, ki je leta 2018 na parlamentarnih volitvah kandidiral za Združeno desnico Franca Kanglerja in Aleša Primca. Na urad se je za krajši čas preselil tudi Aleš Primc. Prevzel je vidno vlogo vodje sektorja za demografijo, kot je pred mesecem dni za N1 dejala Jasmina Opec Vöröš, pa se avgusta vrača na agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja, kjer ima zaposlitev za nedoločen čas. Vodjo koalicije Za otroke gre je sicer v zadnjih dneh močno razburila odločitev ustavnega sodišča, da ureditev, ki istospolnim partnerjem ne omogoča sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok, ni v skladu z ustavo. “Noro. Bolano. Utrgano. Pokvarjeno. Prtegnjeno. Idiotsko. Predvsem pa – kriminal nad otroki in družinami ter naravnimi in Božjimi zakoni,” je Primčeve besede izpostavila Nova24TV.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje