Janković povedal, da za kineto ne bodo naredili presoje vplivov na okolje

Slovenija 18. Apr 202316:42 6 komentarjev
Zoran Janković
N1

Ljubljanska občina ne bo naredila presoje vplivov na okolje za kineto, ki je, kot je dejal župan Zoran Janković, dodatna zaščita kanalizacijskemu kanalu C0. O tem so že obvestili ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. 

Kot je povedal ljubljanski župan Zoran Janković, na občini čakajo razrešitev upravnega spora in mnenje ministrstva. Mestna občina Ljubljana (Mol) z upravnim sporom izpodbija del sklepa Agencije RS za okolje (Arso), ki določa, da je občina zaradi vgradnje kinete dolžna izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Upravno sodišče je v ponedeljek sporočilo, da bo spor reševalo redno, zadeva pa še ni na vrsti za reševanje.

Janković je na redni tedenski novinarski konferenci ponovil, da je Arso pred leti opravil predhodni postopek in odločil, da občina presoje vplivov na okolje ne potrebuje. Prejšnji torek pa so ministrstvu poslali 200 strani dokumentov. “Pričakujem, da bodo te dokumente preučili,” je dejal. Gradnje kanala C0 ne bodo ustavili, razen če jo prepovedo pristojni uradni organi, je ponovil Janković. Ponovil je, da imajo zanjo vsa pravnomočna dovoljenja. “Če bi se karkoli zgodilo, lahko delamo kanal brez kinete,” je dodal.

Janković razmišlja, da bi vložil ovadbo za krivo ovadbo

Zaradi domnevno nezakonitih postopkov pri gradnji kanala C0 je aktivist Blaž Babič zoper Jankovića vložil kazensko ovadbo, nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič pa je zoper Jankovića oddal ovadbo na vrhovno državno tožilstvo. Janković je dejal, da je to njuna pravica, ki ji ne oporeka, meni pa, da sta ovadbi neutemeljeni. Ob tem je dejal, da tudi sam razmišlja, da bi zoper njiju vložil ovadbo za krivo ovadbo.

Gradnji kanala C0 med Črnučami in Brodom nasprotuje tudi 31 zdravnikov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Janković mnenje zdravnikov spoštuje, a kot je prepričan, “bo kanal C0 še bolj zaščitil čisto pitno vodo, kar se bo tudi pokazalo”.

Na občini so spomnili, da so v izdelavo dokumentacije za gradnjo kanala C0 vključili Geološki zavod Slovenije, ki je izdelal analizo tveganja in opredelil dodatne zaščitne ukrepe. Ti ukrepi so med drugim izdelava treh vrtin za izvajanje monitoringa podzemne vode, dodata zaščita cevovoda s kineto, hidrogeološki nadzor med gradnjo, pregled kanala s TV-kamero in preizkus vodotesnosti kanalizacije.

Med obratovanjem kanala bodo stalno merili pretok in nivo odplak v kanalu, enkrat letno preverili vodotesnost in opravljali analize podzemne vode. “Vodovarstvenem območju se v vsakem primeru ne bi mogli izogniti, saj večji del ljubljanske občine leži na vodovarstvenem območju,” so še zapisali v odgovoru.

Janković je danes ponovil, da 19 inšpekcij pred in ob gradnji kanala ni ugotovilo nepravilnosti. “Kineta je nastala na podlagi dodatnega razmisleka, geološki zavod je predlagal dve možni varianti, izbrali smo to, ki je bolj varna,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje