Janković skop glede sestave koalicije, neznanka ostajajo tudi imena podžupanov

Slovenija 22. Nov 202213:47 2 komentarja
Mestna hiša, Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Ljubljanski mestni svet se bo decembra sestal na ustanovni seji, trenutno pa tečejo koalicijska pogajanja za dosego sporazuma o sodelovanju. Ljubljanski župan Janković ostaja skrivnosten tudi glede ekipe podžupanov.

Ljubljanski mestni svet se bo decembra sestal na ustanovni seji, trenutno pa tečejo koalicijska pogajanja za dosego sporazuma o sodelovanju, je danes dejal ljubljanski župan Zoran Janković, ki so mu volivci v nedeljo podelili nov mandat. Njegova lista tokrat ne bo imela večine v mestnem svetu, a to ne bo vplivalo na način dela, zatrjuje Janković.

Janković skop glede koalicijskih pogajanj

Z informacijami o koalicijskih pogajanjih je Janković za zdaj skop. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, ta prepušča podžupanu Alešu Čerinu. Tudi stranke, s katerimi se bo pogovarjal, so po Jankovićevih besedah Čerinova odločitev, ki pa, da je usklajena.

Po objavi delnih neuradnih izidov volitev je sicer Janković v nedeljo napovedal koalicijska pogajanja z Gibanjem Svoboda in SD.

Medtem ko je sam z več kot 60-odstotno podporo volivcev slavil novo prepričljivo zmago, pa je njegova lista osvojila najmanj sedežev v mestnem svetu doslej. Lista Zorana Jankovića je imela v preteklem mandatu 24 svetnikov, v novem, petem mandatu pa jih bo imela šest manj, torej 18. Sledilo bo Gibanje Svoboda z osmimi, SDS s šestimi in Levica s štirimi. Po dva svetnika bodo imeli NSi in SD, po enega pa Glas za otroke in družine, Lista šport za zdravje, Piratska stranka Slovenije, SLS in Vesna – zelena stranka.

A to, da sami nimajo večine v mestnem svetu, ne pomeni spremembe pri načinu dela, zatrjuje ljubljanski župan. Zavrača tudi interpretacije, da se vpliv njegove liste v posameznih četrtnih skupnostih zmanjšuje. Ponekod manjše število sedežev pripisuje nizki volilni udeležbi in pojavu stranke, ki je “na državnem nivoju izjemno močna”.

Ob tem poudarja, da bi se ne glede na število dobljenih sedežev v mestnem svetu držal dogovora o povolilnem sodelovanju z Gibanjem Svoboda.

Tudi podžupanska imena neznanka

Kdo bo v novem mandatu zasedel podžupanske stolčke, Janković še ne razkriva. Ekipa podžupanov bo znana po ustanovni seji v decembru, je napovedal.

Je pa Janković danes znova izrazil razočaranje nad nizko volilno udeležbo na nedeljskih lokalnih volitvah, ko je glasovalo 39,98 odstotka volivcev. Sam jo pripisuje temu, da so zadnjih nekaj tednov vsako nedeljo volitve, pa tudi, da so mu javnomnenjske ankete kazale jasno premoč.

“Da bi imeli visoko udeležbo na teh volitvah, bi se zgodilo samo v primeru, da bi bil protikandidat Janez Janša, mogoče celo Aleš Hojs. Potem bi se Ljubljančani odločili, da gredo na volitve, noben drug primer ni kazal, da bi prišli,” je še ocenil Janković.

Hkrati je komentiral tudi ponedeljkov odstop Anžeta Logarja s čela mestnega odbora SDS v Ljubljani. Po Jankovićevih besedah sicer z Logarjem tudi v času, ko je bil ta v mestnem svetu, nista sodelovala, meni pa, da je bil pred štirimi leti korekten in močen kandidat za župana Ljubljane. Njegov odstop pa po Jankovićevem mnenju kaže na Logarjevo pokončnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje