Janša napovedal še dva mandata vlade pod vodstvom SDS

Slovenija 12. Mar 202221:21 > 16. Mar 2022 10:17
Slavnostna akademija SDS, Janez Janša
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Ob 33. obletnici ustanovitve SDS in 90-letnici rojstva Jožeta Pučnika so v stranki pripravili slavnostno akademijo. Premier in predsednik SDS Janez Janša je v nagovoru poudaril, da je njegova vlada Sloveniji vrnila samozavest, dostojanstvo in ponos, pod vodstvom SDS pa bo Slovenija čez nekaj let med najbolj razvitimi državami sveta.

Prvak stranke SDS Janez Janša se je v svojem nagovoru navezal na stavek Jožeta Pučnika “Zdaj gre za Slovenijo”, ki so ga imeli po njegovih besedah pred očmi pred dvema letoma, ko so ob prevzemu vlade postavili “interes Slovenije pred interese stranke”. Po njegovih besedah so reševali življenja, zdravje in državo iz kaosa. “Nagajali so nam na vsakem koraku. Grozili so nam celo s smrtjo. Kljub temu smo šli naprej in zdržali do konca,” je poudaril.

Vlada je po njegovih besedah v zadnjih dveh letih storila ogromno, čeprav se je 60 odstotkov časa ukvarjala z epidemijo novega koronavirusa. Med drugim je izpostavil 12 milijard evrov, ki so jih izpogajali iz sklada za okrevanje in razvoj. Poleg tega ima danes v Sloveniji delo največ ljudi v zgodovini, kljub epidemiji so plače in pokojnine realno občutno narasle, v petek sprejeti zakon o dohodnini pa bo v prihodnjih mesecih in letih prinesel višje neto plače vsem zaposlenim, je poudaril.

Med dosežki vlade je izpostavil “več tisoč razvojnih projektov”, ki so v tem trenutku dokončani, v izgradnji ali odobreni po vseh slovenskih občinah. Po njegovih navedbah so izboljšali tudi prijateljske odnose z vsemi sosednjimi državami ter Slovenijo vrnili na evropski in svetovni zemljevid. “Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos. Dokazali smo, da Slovenija zmore več,” je še poudaril Janša.

Ob tem je predstavil nekatere ključne točke iz dopolnjenega programa stranke, ki so ga spričo spremenjenih okoliščin pripravili v strokovnem svetu stranke. Med njimi so ukrepi za boljšo demografsko sliko, uvedba državne pokojnine, povečanje prehranske samozadostnosti, posodobitev izobraževalnih programov v učnih načrtih, krepitev obrambne moči države in investicije v zdravstveni sistem.

Spregovoril je tudi o vojni v Ukrajini ter poudaril, da se v teh dneh in tednih v Ukrajini odloča, kakšni bosta naša soseščina in Evropa v prihodnje. Po njegovih besedah je na kocki veliko, pri čemer se mnogi, ki imajo v rokah instrumente, da naredijo kaj več, tega v celoti ne zavedajo. “Očitno se razviti svet ni dovolj naučil iz tragičnih obdobij zgodovine. Druga svetovna vojna ni bila končana za pogajalsko mizo, temveč potem, ko je bila nacistična Nemčija popolnoma poražena in je povsem kapitulirala,” je še dejal.

Janševa vizija za Slovenijo čez sedem let

Ob 33. obletnici stranke je Janša ocenil, da je ta “postala močno drevo z veliko krošnjo in močnimi koreninami po celotni Sloveniji”. “Teh 33 let je šele začetek, ko bomo obhajali 40. rojstni dan, bo minilo tretje leto drugega polnega zaporednega mandata vlade pod vodstvom SDS”, je dejal in dodal, da bo Slovenija tedaj med 15 najbolj razvitimi državami sveta.

“Čez sedem let se bo Slovenija prebila na prvo mesto kot najbolj zaželena destinacija na svetu po kvaliteti življenja,” je dejal Janša. “Imeli bomo vitko državo, kjer se bo splačalo delati in gospodariti, beležili bomo pozitivno demografsko rast, krepko čez dva milijona nas bo. V tem času bomo naredili tudi vse, da dokončamo spravne procese, pokopljemo naše mrtve. Za izboljšanje demografske slike bodo družine in otroci uživali posebno varstvo in tudi vso podporo. Mladi bodo imeli možnost najboljše izobrazbe, plače in pokojnine bodo bistveno višje kot danes in nad evropskim povprečjem,” je nadaljeval.

Čez 7 let bo Slovenija povezana z modernimi prometnicami, tudi Koroška in Bela krajina, je v nagovoru še napovedoval premier, ob čemer je obljubil decentralizacijo države, rekoč, da bodo državne institucije razmeščene po vsej Sloveniji. “Takrat bomo energetsko samozadostni, na sodiščih bodo sodili nepristranski in pošteni sodniki, mediji bodo dejansko pluralni in svobodni in svoboda govora bo sveta,” je dodal.

“Človekove pravice, ki so zapisane v slovenski ustavi že 30 let, bodo v celoti veljale tudi v praksi. V ustavi bo tudi pisalo oče je moški in mama je ženska. In oba spola bosta popolnoma enakopravna,” se je dotaknil še slovenske ustave.

“Že danes se uvrščamo med 10 najbolj zelenih držav na svet, vendar to lahko še izboljšamo. Čez 7 let bomo povsod dihali čist zrak in voda iz naših rek in potokov bo pitna. Slovenija se bo prebila na prvo mesto kot najbolj zaželena destinacija po kvaliteti življenja,” je svojo vizijo za Slovenijo čez sedem let še opisal premier Janša.

Zbrane sta nagovorila tudi evropski poslanec Milan Zver in zunanji minister Anže Logar, na dogodku pa so tudi podelili nagrade zaslužnim članom.

Anže Logar Anže Logar
Žiga Živulovič jr. /BOBO
Milan Zver Milan Zver
Žiga Živulovič jr. /BOBO