Janša: Slovenija je pred 30 leti zmagala s pametjo

Slovenija 27. Jun 202109:48 1 komentar
Janez Janša
Bobo

Slovenija je bila v času osamosvajanja sama, vendar je zaradi odločitve na plebiscitu vztrajala, je na sobotni slovesnosti v Bovcu poudaril premier Janez Janša. "Zelo malo držav na svetu je nastalo na takšen način, da so jih ljudje izglasovali na plebiscitu in to s takšno večino," je ocenil in dodal, da je Slovenija pred 30 leti zmagala s pametjo.

Premier Janez Janša, ki je bil slavnostni govornik na osrednji slovesnosti ob 30. obletnici slovenske državnosti Občin Bovec, Kobarid in Tolmin, je med drugim opozoril, da se je časa pred 30 leti dobro spominjati, tudi zaradi naukov, ki izhajajo iz tistega časa, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Janša: normalno življenje odvisno od precepljenosti

Slovenija je bila po Janševih besedah v času osamosvajanja sama, vendar je kljub temu zaradi odločitve na plebiscitu vztrajala. “Na mnogih križiščih in na različnih nivojih se je bilo treba odločiti, ali bo šlo tako ali drugače,” je menil premier in dodal, da vse odločitve niso bile vedno idealne in stoodstotne, velika večina pa je bila pravilnih.

V nadaljevanju slavnostnega govora je spregovoril o prehojeni poti Slovenije, o tem, da je Slovenija danes prepoznana v svetu ter da so dan državnosti in 30. obletnico slovenske države v petek pozdravljale države z vsega sveta. V govoru je predsednik vlade poudaril še, da Slovenija ni samo Ljubljana in da se ta vlada tega zaveda, zato je kljub epidemiji dvignila povprečnine, pospešila črpanje evropskih sredstev, v naslednjih dneh pa bo odobren načrt za okrevanje in odpornost, ki prinaša veliko sredstev za marsikateri projekt. V državnem zboru je predlog zakona o zagotavljanju investicij v slovensko zdravstvo v naslednjih desetih letih, prvi paket zakonodajnih sprememb na področju debirokratizacije ter številni drugi predlogi zakonov.

“Ta vlada se zaveda, da so lokalne skupnosti, mesta in občine sestavni del slovenskega državnega mozaika,” je povedal Janša ter napovedal, da bo vlada v prihodnjih mesecih obiskala vse slovenske regije, že v prihodnjem tednu Podravje. V govoru je predsednik vlade spregovoril tudi o epidemiji in ocenil, da se je izkazalo, da so v krizi občine, župani in občinski štabi za civilno zaščito tisti, ki operativno rešujejo krizo. Trenutna epidemiološka situacija je dobra, bodo pa, kot je dejal premier, čez poletje še vedno nujni previdnostni ukrepi.

“V jeseni pa je normalno življenje odvisno od precepljenosti. Koristi cepljenja so milijonkrat večje od rizika. Država, ki bo jeseni imela visoko precepljenost, bo lahko živela normalno,” je napovedal premier. Ob tem je župane pozval, da v okviru svojih pristojnosti pomagajo pri izvajanju cepljenja in napovedal srečanje z vsemi slovenskimi župani, na katerem se bo pogledalo, kaj se lahko naredi v naslednjih dveh mesecih, so še navedli v Ukomu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje