Janša zaradi govora Slavoja Žižka ministrico Vrečko pozval k odstopu

Slovenija 18. Okt 202313:26 57 komentarjev
Janez Janša in Asta Vrečko
Janez Janša in Asta Vrečko (Foto: Žiga Živulović jr. in Luka Dakskobler/BOBO)

Predsednik SDS Janez Janša je zaradi govora filozofa Slavoja Žižka na odprtju Frankfurtskega knjižnega sejma, kjer je spregovoril o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu in vznemiril nekatere v dvorani, ministrico za kulturo Asto Vrečko pozval k odstopu.

V Frankfurtu so v torek slovesno odprli 75. Frankfurtski knjižni sejem (FKS), na katerem je Slovenija letos častna gostja. Govor predsednice republike Nataše Pirc Musar pa je zasenčil govor slovenskega filozofa Slavoja Žižka, ki je nastopil kot eden od literarnih govorcev, ki ju tradicionalno izbere odbor častne gostje.

V svojem nastopu se slavni filozof ni mogel izogniti najnovejšemu dogajanju na Bližnjem vzhodu. “Brezpogojno, brez vsakega če in ampak obsojam napad Hamasa na Izraelce v bližini meje z Gazo. Izraelu priznavam pravico do tega, da se brani in odstrani grožnjo. Vseeno pa sem opazil nekaj nenavadnega. V trenutku, ko človek omeni, da je treba analizirati kompleksno ozadje situacije, je praviloma obtožen opravičevanja ali podpiranja Hamasovega terorizma,” je med drugim povedal Žižek.

Več gostov je dvorano med njegovim govorom protestno zapustilo. Žižku je najprej pred odrom, kasneje pa tudi neposredno na odru nasprotoval hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker, ki je po poročanju nemškega Zeit.de tudi večkrat zapustil dvorano. Becker je Žižka obtožil relativiziranja Hamasovih zločinov, a je filozof njegove obtožbe zavrnil.

Danes se je na družbenem omrežju X odzval tudi prvak opozicijske SDS Janez Janša in ministrico za kulturo Asto Vrečko pozval k odstopu. “Čas je, da sramota na dveh nogah na mestu ministrstva za kulturo Asta Vrečko, odgovorna za to blamažo, odstopi,” je zapisal Janša. Ministrica se na Janševo objavo še ni odzvala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje