Je šef Nova24TV skušal otežiti rojstvo N1 Slovenija, ga morda celo preprečiti?

Gospodarstvo 22. Feb 202312:00 21 komentarjev
Boris Tomašič
Posnetek zaslona

Leta 2021, ko je nastajal spletni portal N1 Slovenija, je blagovno znamko N1 in N1 Info skušala registrirati tudi Sanja Radivojević, ki se z mediji sploh ne ukvarja, ampak je nepremičninska posrednica iz Brežic. N1 ji je z ugovorom ta načrt preprečil. A obenem je Sanja Radivojević februarja 2021, ko se je že vedelo, da dobro znana in uveljavljena medijska blagovna znamka N1 prihaja tudi v Slovenijo, N1 Info vpisala še v razvid medijev, čeprav ne izdaja nobenega medija. Izkazalo se je, da utegne biti ozadje tega dogajanja bistveno širše in celo politično.

Februarja 2021 je v Sloveniji spletni portal N1 Slovenija že nastajal. Takrat so še potekali postopki ustanavljanja podjetja, iskanja prostorov za nov medij v Sloveniji, iskanja novinarjev, urednikov in drugih zaposlenih, ki so nato 16. junija 2021 uspešno lansirali spletni portal n1info.si, ki je danes že zelo uveljavljen slovenski spletni medij.

Preberite še: Lendavske Stožice: krampov in lopat ni, sledi denarja pa vodijo v bližino SDS 

Februarja 2021 je skušala blagovno znamko N1 in N1 Info pri uradu za intelektualno lastnino registrirati tudi Sanja Radivojević, ki se z mediji sploh ne ukvarja, ampak je nepremičninska posrednica iz Brežic.

To je storila 16. februarja, dan kasneje, 17. februarja, pa je ministrstvo za kulturo zaprosila tudi za vpis “njenega” medija N1 Info v razvid medijev. Pri ministrstvu za kulturo ji je uspelo in je še danes vpisana v razvid slovenskih medijev kot izdajateljica spletnega medija N1 Info, čeprav se, kot rečeno, z mediji ne ukvarja in nobenega tudi ne izdaja. Kulturno ministrstvo, ki ga je takrat vodil Vasko Simoniti, ji je zeleno luč za vpis v razvid prižgalo hitro, v vsega nekaj dneh.

Ni pa ji uspelo registrirati blagovne znamke, saj ji je N1 z ugovorom to preprečil.

Sanja Radivojević pa, kot kaže, ni samo širši javnosti neznana nepremičninska posrednica, ki se je v tej zgodbi morda znašla po spletu nekih okoliščin ali pa po pomoti, ampak je po poročanju portala Necenzurirano tudi zunajzakonska partnerica Borisa Tomašiča, šefa Nova24TV, kar lahko dogajanje februarja 2021 ob nastajanju N1 Slovenija osvetli v povsem drugačnem kontekstu.

Na oblasti je bila takrat tretja vlada Janeza Janše, Nova24TV pa je tako kot danes tudi takrat sodila v propagandni medijski steber blizu stranki SDS – med njenimi ustanovitelji so bili tudi nekateri najvidnejši člani SDS. Boris Tomašič je bil tako kot danes tudi takrat urednik te televizije, od lani pa je tudi največji lastnik te televizije in družbe Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija.

Isti dan, ko je urad za intelektualno lastnino prejel njeno zahtevo za registracijo blagovnih znamk N1 in N1 Info, je po poročanju Necenzurirano “podjetje Nova hiša, ki pa ga vodi Tomašič in je izdajatelj spletnega portala Nova24TV, želelo registrirati istoimensko blagovno znamko. Tudi ta prijava je bila na koncu umaknjena. A to dodatno dokazuje, da je bil v ozadju zahteve Sanje Radivojević v resnici šef Nova24TV.”

Če bi registracija blagovne znamke Sanji Radivojević uspela, bi lahko to otežilo, v skrajni posledici pa celo onemogočilo zagon N1 Slovenija. In kot je mogoče domnevati zdaj, morda celo s soglasjem takratne vladajoče stranke SDS. Namreč kot piše Necenzurirano, bi lahko “od izdajatelja N1 zahtevala mesečno nadomestilo za uporabo blagovne znamke – v skrajnem primeru pa celo prepoved uporabe imena tega medija na območju Slovenije.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.