Je vaša nepremičnina vpisana v kataster? Inšpektorji letos odkrili več prekrškov

Nepremičnine 18. Dec 202314:48 1 komentar
stanovanja
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Inšpektorji so pod drobnogled vzeli evidentiranje nepremičnin. Letos so proti lastnikom parcel in stavb uvedli 80 prekrškovnih postopkov. Vse pozivajo, da so nepremičnine dolžni vpisati v kataster.

V prekrškovnih postopkih je zaradi neizvedenega evidentiranja stavb v katastru nepremičnin oziroma zaradi neizvedenega vpisa sprememb podatkov o stavbi ali delu stavbe inšpektorat za naravne vire in prostor izdal 19 odločb o prekršku z izreko globe in 43 odločb z izreko opomina.

V devetih postopkih odločbe o prekršku niso izdali, ker se je v postopku izkazalo, da ni bilo znakov prekrška ali da prekrška ni storil domnevni kršitelj. Dvema kršiteljema, ki sta kršitev odpravila že pred uvedbo prekrškovnega postopka, so izdali pisni opozorili. V teku je še devet prekrškovnih postopkov, ki so vsi tik pred izdajo odločbe, so zapisali.

Kataster nepremičnin, ki združuje predhodne evidence zemljiškega katastra, katastra stavb in registra nepremičnin, je poglavitna evidenca o nepremičninah. Vpis stavb in delov stavb v kataster nepremičnin je obveznost investitorjev gradnje stavb oziroma lastnikov parcel, na katerih stavbe stojijo, ali imetnikov stavbne pravice, so izpostavili na inšpektoratu.

Nadzor nad evidenco katastra nepremičnin opravlja geodetska uprava, prekrškovne postopke pa izpelje geodetska inšpekcija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje