Jedrsko elektrarno Zaporožje popolnoma odklopili iz električnega omrežja

Slovenija 25. Avg 202217:30 1 komentar
Zaporožje
REUTERS/Alexander Ermochenko

Ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom, so po poškodbi daljnovodov danes "popolnoma odklopili" iz ukrajinskega električnega omrežja, je sporočil ukrajinski operater Energoatom.

“Dejanja zavojevalcev so povzročila, da je jedrska elektrarna prvič v svoji zgodovini popolnoma izključena iz električnega omrežja,” je sporočil Energoatom na Telegramu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnili so, da so nuklearko odklopili od omrežja, potem ko so požari na območju termoelektrarne, ki se nahaja v bližini, dvakrat povzročili prekinitev delovanja zadnjega daljnovoda, ki povezuje lokacijo z električnim omrežjem. Ostali trije daljnovodi “so bili pred tem poškodovani med terorističnimi napadi ruskih sil”, so dodali.

Posledično so dva od šestih reaktorjev, ki še delujeta, izključili iz električnega omrežja. Sedaj si prizadevajo enega od reaktorjev znova priključiti v omrežje, so dodali v Energoatomu ter poudarili, da je oskrba jedrske elektrarne z električno energijo zagotovljena iz termoelektrarne. Prav tako delujejo varnostni sistemi.

Rusija je v začetku marca, le nekaj dni po začetku agresije na sosednjo državo, prevzela nadzor nad to največjo jedrsko elektrarno v Evropi, ki leži na jugu Ukrajine. Strani se medsebojno obtožujeta za obstreljevanja na območju, zaradi katerega se veča zaskrbljenost mednarodne skupnosti glede možnosti jedrske katastrofe.

Kijev meni, da je Rusija elektrarno zasegla, da bi električno energijo preusmerila na krimski polotok, ki si ga je nezakonito priključila leta 2014.

Rusijo tudi obtožuje, da v elektrarni skladišči težko orožje in jo uporablja kot oporišče za napade na ukrajinske položaje. Moskva skladiščenje orožja zanika in trdi, da so na območju le ruske enote, ki zagotavljajo varnost.

Združeni narodi so medtem pozvali k vzpostavitvi demilitariziranega območja, da bi zagotovili varnost lokacije in omogočili inšpekcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje