ZD Ljubljana: Cepiva dovolj za vse druge odmerke

Koronavirus 25. Maj 202111:14 > 19:09 0 komentarjev

Zaradi nezanesljivosti proizvajalcev se spet pojavljajo velike težave pri dobavah cepiv proti covid-19. Kacin zagotavlja, da se bodo dobave bistveno povečale že prihodnji teden. Po neuradnih informacijah naj bi bile razlog za težave razmere v Indiji.

Potem ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozoril na precejšnje težave v dobavah cepiv za ta teden, se je na to odzval nacionalni koordinator za cepljenje proti covid-19 Jelko Kacin.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, naj bi bile razlog za težave v dobavah razmere v Indiji, ki vplivajo na dobavo sestavin cepiv. Junija naj bi sicer Slovenija prejela milijon odmerkov cepiva, kar bi omogočilo cepljenje vsakomur, ki bi si to želel. Tako bi tudi brez upoštevanja AstraZenece, katere dobava je še vedno zelo nestabilna, zagotovili dovolj cepiv.

Na vprašanje, ali lahko v kratkem pričakujemo zeleno luč Evropske agencije za zdravila (EMA) za nova cepiva, med njimi Sputnik V, CureVac in Novavax, ki bi uravnala nihanja v dobavah, je Kacin odgovoril, da je težko predvidevati, kdaj bi se to lahko zgodilo. Po nekaterih napovedih naj bi bilo to sicer konec junija. Poznavalci sicer opozarjajo, da bo trajalo nekaj časa, da proizvajalci vzpostavijo dovolj veliko kapaciteto proizvodnje.

Po besedah Kacina bo EMA ta teden odločala o drugem “pomembnem segmentu” cepljenja, in sicer o uporabi cepiv za otroke, starejše od 12 let. Na mizi je uporaba cepiv Pfizer in BioNTech, Moderna naj bi uradno prošnjo vložila v začetku junija. Kacin pravi, da po odobritvi EME cepljenje otrok lahko steče hitro, seveda ob predpostavki, da je na voljo dovolj cepiv.

Cepiva za druge odmerke dovolj

Vodja organizacije in koordinacije cepilnega centra Zdravstvenega doma Ljubljana Simona Repar Bornšek je v odzivu na nezadostne dobave cepiv povedala, da so za ta teden predvideli cepljenje s 24.346 odmerki, prejeli pa so 15.860 odmerkov. “Ob tem moram poudariti, da smo dobili dovolj cepiva za vsa predvidena cepljenja z drugim odmerkom. To pomeni, da bodo vsi, ki bi morali ta teden prejeti drugi odmerek, tega tudi prejeli in to velja za vsa cepiva.”

Po njenih besedah velikih težav zaradi manjše dobave cepiv ni, saj so prednostno naročili tiste, ki so potrebovali drugi odmerek cepiva.

Priprava cepiva
Žiga Živulović jr./BOBO

Baza tistih, ki se želijo cepiti, se je v zadnjem času nekoliko napolnila, saj minuli teden niso uspeli cepiti vseh, ki so si to želeli. Na prvi odmerek trenutno čaka okrog 14.600 ljudi. Nekaj so jih zaradi testiranja sistema že prenesli iz baze zVem.

Zavračanje cepiva AstraZeneca zdravnica bolj kot strahu pred stranskimi učinki pripisuje logistiki cepljenja, saj so na začetku cepili z 12 tedni razmika med odmerkoma. Predvsem mladim to zaradi načrtovanih potovanj ni ustrezalo. Cepivo Janssen je namreč prav tako vektorsko cepivo, a ga ljudje po njenih besedah ne zavračajo oziroma je celo eno od bolj želenih cepiv, saj je dovolj en odmerek, zaščita pa vzpostavljena 14 dni po cepljenju.

Z AstraZeneco trenutno cepijo v razmaku 6 do 8 tednov.

Velikonja: V praksi niso cepljeni vsi prijavljeni

Vodja reševalne službe v ZD Kočevje, ki vodi tudi cepljenje na tem najbolj precepljenem območju, Primož Velikonja, pravi, da je na cepljenje pri njih trenutno naročenih 496 ljudi. Prednost bodo tako imeli kronični ranljivi bolniki in tisti, ki so starejši od 50 let.

Nazadnje so naročili 2300 odmerkov cepiva, in sicer 1698 odmerkov AstraZenece, pri ostalih pa gre za Pfizerja. Velikonja sicer pravi, da gre pri trditvah koordinatorja cepljenja za zavajanje javnosti, saj v praksi niso cepljeni vsi, ki se na cepljenje prijavijo.

Z izjemo Pfizerja proizvajalci nezanesljivi

Na NIJZ, ki ga vodi Milan Krek, so že včeraj opozorili, da so proizvajalci cepiv proti covid-19 še vedno zelo nezanesljivi, z izjemo proizvajalca Pfizer, ki “bolj ali manj redno dobavlja napovedane količine”. Cepiva v Slovenijo prihajajo prek mehanizma skupnega javnega naročila, ki ga je izvedla Evropska komisija, in ne na podlagi neposrednih naročil, še pojasnjujejo.

Zaradi pomanjkanja dobavljenih cepiv bo realizacija načrtovanega cepljenja ta teden precej nižja od načrtovane. Prioriteta ostaja cepljenje s drugim odmerkom, ki bo predvidoma izvedeno po načrtih. Med tistimi, starejšimi od 50 let in kroničnimi bolniki, ki spadajo v prioritetne skupine strategije, bo zaradi omenjenih težav cepljenih okrog 70 odstotkov prijavljenih. Največji izpad bo po navedbah NIJZ pri cepljenju s cepivom Janssen, saj je dobavljena zgolj četrtina predvidenega cepiva.

Na NIJZ so nam poslali dodatna pojasnila, da bodo v tem tednu izdali približno 96.000 odmerkov cepiva. Od tega jih bo 66 odstotkov namenjenih za druge odmerke, preostanek pa za prve odmerke.

Odprava patentov bi vplivala dolgoročno

Bi lahko odprava patentnih pravic na cepiva proti koronavirusu s povečanjem proizvodnje uravnala nihanja dobav? Prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta v Ljubljani meni, da kratkoročno bistvenega vpliva ne bi bilo. “Za izdelavo cepiva so potrebne tovarne z ustrezno opremo, ki jih odobri EMA oziroma druge agencije, zagotovljena dobava surovin, znanje ter testiranje, da se dokaže, da je tako pridobljeno cepivo ekvivalentno izvornemu odobrenemu cepivu. Vzpostavitev produkcijskih kapacitet vzame kar nekaj časa, še posebej za mRNA cepiva.”

Po njegovih besedah bi odprava patentov lahko povečala proizvodnjo v roku enega leta, mogoče nekoliko hitreje v primeru vektorskih cepiv. Največji proizvajalec cepiva na svetu, indijski Serum institut že zdaj proizvaja cepivo AstraZeneca po licenci, še dodaja sogovornik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!