Kaj bi premier sploh lahko iztržil, če se odreče Tomažu Veselu?

Slovenija 30. Avg 202419:22 4 komentarji
Tomaž Vesel in Robert Golob (Foto: Žiga Živulovič Jr./Bobo)

Predsednik vlade Robert Golob se je po informacijah N1 danes sestal s kandidatom za evropskega komisarja Tomažem Veselom. Podrobnosti njunega srečanja pred ponedeljkovim obiskom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v Sloveniji niso znane. Med državami, ki naj bi jih Ursula von der Leyen prepričevala, naj namesto moških na komisarska mesta predlagajo ženske, naj bi bila tudi Slovenija. A kot je mogoče slišati, naj bi slovenska stran zavzela stališče, da bo v menjavo kandidata za kandidatko privolila samo v zameno za pomemben resor. Toda ti so večinoma že oddani. Ali to torej pomeni, da bo premier kljub pritiskom predsednice Evropske komisije vztrajal pri Veselu?

Potem ko so države članice EU na komisarske položaje predlagale bistveno več moških kot žensk, se je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen znašla v precejšnji zagati. Če bo pristala na vse kandidate, se bodo njene napovedi o spolno uravnoteženi komisarski ekipi sesule v prah.

Da bi to preprečila, naj bi von der Leyen v zadnjih tednih poskušala prepričati zlasti nekatere manjše države, da svoje kandidate zamenjajo s kandidatkami, v zameno pa naj bi bile nagrajene s pomembnejšimi resorji. Po informacijah N1 naj bi bila teh pritiskov deležna tudi Slovenija, ki je za evropskega komisarja predlagala nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela.

Ursula von der Leyen in Tomaž Vesel sta se prvič sestala v sredo. Podrobnosti o njunem srečanju niso znane, a po nekaterih informacijah srečanje ni najbolje uspelo, predvsem pa predsednica Evropske komisije naj še ne bi obupala nad idejo, da Slovenija v njeno komisarsko ekipo namesto Vesela prispeva kandidatko, obenem pa naj bi po besedah naših virov motilo tudi pomanjkanje Veselovih izkušenj na parketu EU.

Odločilen dan za Tomaža Vesela bo ponedeljek

Vlada in pristojni parlamentarni odbor sta Vesela že potrdila za komisarskega kandidata. “Mi si želimo vse najboljše in da dobimo primeren resor ter da bomo zadovoljni z delom in poslanstvom Tomaža Vesela v prihodnji sestavi Evropske komisije,” je na vprašanje o morebitnih pritiskih Ursule von der Leyen za zamenjavo kandidata v sredo odgovoril podpredsednik vlade Matej Arčon.

A po besedah naših sogovornikov bo za Vesela odločilen dan ponedeljek, ko na obisk v Slovenijo prihaja Ursula von der Leyen. S predsednikom vlade Robertom Golobom bosta najprej obiskala Črno na Koroškem, kjer se bosta na terenu seznanila z obnovo po lanskih poplavah, pred odhodom na Blejski strateški forum pa se bosta na štiri oči pogovorila na Brdu pri Kranju.

Ali in pod kakšnimi pogoji bi se bila slovenska stran pripravljena odpovedati Veselu in na komisarski položaj predlagati žensko, po današnjem srečanju med premierjem Golobom in Veselom ni znano. Kot je mogoče slišati, pa Slovenija v zamenjavo komisarskega kandidata ne bi privolila za vsako ceno oziroma bi bila to pripravljena storiti samo, če v zameno dobi dovolj pomemben resor.

Prihod Ursule in Goloba s helikopterjem
Robert Golob in Ursula von der Leyen (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Politično trgovanje z resorji je v Bruslju trenutno v polnem razmahu, vendar pa naj bi bili tisti, za katere bi bila Slovenija pripravljena privoliti v zamenjavo Vesela za kandidatko, večinoma že oddani drugim državam.

Kohezijo naj bi dobila Bolgarija, širitev Grčija, ki naj bi jo sicer zanimal tudi transport, odprta pa naj bi bila še bitka za resor za proračun, ki pa jo bo Slovenija v konkurenci s Poljsko in Italijo težko dobila. Po poročanju bruseljskega portala Politico je med kandidati, ki se zanimajo za proračunski resor, tudi Vesel. A če Slovenija ne bo mogla iztržiti pomembnega resorja, se nekateri naši viri sprašujejo, zakaj bi premier potem sploh pristal na menjavo Vesela?

So pa podrobnejši opazovalci zaznali, da Ursula von der Leyen premierja Goloba prepričuje tudi z drugimi vzvodi. Iz Bruslja je namreč ta teden prišla novica, da bo Slovenija za pomoč po lanskih poplavah dobila 428,4 milijona evrov. To je dobrih 28 milijonov evrov več, kot je ob lanskem obisku najbolj prizadetih območij napovedala predsednica Evropske komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje