Glavnina padavin v naslednjih 6 urah, v pripravljenosti tudi vojska

Slovenija 16. Maj 202312:43 1 komentar
Poplavljanje Grušova
Igor Škof/Neurje.si/FACEBOOK

Arso je izdal rdeče opozorilo zaradi naraščanja rek. Kakšne so trenutne razmere, kaj pričakujejo in kako se bodo spopadli z morebitnimi kriznimi okoliščinami, so pojasnili strokovnjaki.

V vzhodnem delu Slovenije bodo reke zaradi predhodne velike vodnatosti in namočenosti tal močno narasle, opozarja Arso. Zato je za ta del države izdal rdeče opozorilo. Najbolj bodo narasle reke, ki so se v preteklih dneh že razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju, v Halozah in v porečju Krke.

Rdeči alarm velja od 10. do 23. ure. “Najmočnejše padavine pričakujemo v jugovzhodni Sloveniji danes dopoldne in sredi dneva, v severovzhodni pa danes popoldne in zvečer. V manj kot 24 urah bo na teh območjih padlo 30–60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 litrov na kvadratni meter,” so zapisali na Arsu.

Na agenciji so ob izdaji opozorila o trenutnih razmerah spregovorili meteorolog Branko Gregorčič, hidrolog Janez Polajnar, v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, vodja sektorja za gospodarske javne službe in investicije na direkciji za vode Rok Penec in Mateja Jemec Auflič iz Geološkega zavoda Slovenije.

Kot je povedal Gregorčič, bo pri nas glavnina padavin padla v naslednjih šest urah, v tem času je povečana tudi možnost večjih nalivov. Prav zaradi teh nalivov so na Arsu zaostrili opozorilo, h kateremu je sicer pripomogla že dosedanja velika namočenost, ki je posledica dolgotrajnega deževja.

Reke so precej polne v južni Sloveniji: Kolpa se že razliva, Krka poplavlja na izpostavljenih območjih, je povedal Polajnar. Reke v severovzhodni Sloveniji, ki so poplavljale včeraj, še posebej Pesnica in Ščavnica, so se nekoliko umirile. Danes popoldan in v noči na sredo pričakujemo zaostrovanje razmer v vzhodni Sloveniji. Pride lahko tudi do hudourniškega odtoka, zastaja lahko padavinska voda, zato so možne poplave. Na padavine se bo Krka odzvala nekoliko kasneje, zato bo tam huje jutri in v četrtek, je še dejal Polajnar.

Na upravi za zaščito in reševanje maja spremljajo vse aktivnosti, povezane s poplavami. Od ponedeljka so na upravi dvignili pripravljenost, pregledali opremo, dali v pripravljenost enote za prečrpavanje vode oziroma enote za delovanje ob poplavah. Okrepili so vse ekipe v regijskih centrih. Vzpostavili so dodatne ekipe, da bo odziv na razlivanje in poplavljanje še hitrejši in učinkovitejši. Po Behinovih besedah pa so na poplave dobro pripravljeni, kolikor je to v danih razmerah mogoče.

Po Šestanovih besedah je pripravljena tudi ena četa Slovenske vojske, ob potrebi se lahko pridruži še več vojakov. Aktiviranih je več kot 100.000 protipoplavnih vreč in 120 črpalk za prečrpavanje vode. Poveljnik Civilne zaščite apelira, naj bodo ljudje okrog svojih hiš pozorni na plazenje, ki je posledica dolgotrajnega deževja.

Glede na razmere, trajanje in količino padavin je razglašeno stanje povečane stopnje ogroženosti, kar vključuje vzpostavljanje dežurne službe, spremljanje stanja gladine rek, povečanje nadzora nad vodno infrastrukturo, zagotavljanje ukrepov za pretočnost strug in vzpostavljanje nasipov ter preusmerjanje voda. V času povečane ogroženosti imajo sicer prednost urbana območja in območja z urbano in gospodarsko infrastrukturo, je pojasnil Penec.

Ob padavinskih dogodkih so pogost pojav tudi zemeljski plazovi, ki jim je podvržena ena tretjina Slovenije. Velik dejavnik so prav dolgotrajne padavine, ki smo jim priča sedaj. Trenutno so razmere takšne, da so bolj izpostavljeni prebivalci vzhodnega dela države, je razložila Jemec Auflič. V naslednjih dneh na zavodu pričakujejo večjo prisotnost pojavljanja plazov, saj se bodo razmere poslabšale, če se bodo padavine pomirile, ker mora akumulirana voda odteči iz zemljine.

Geološki zavod prebivalce na ogroženih območjih opozarja, naj bodo pozorni na zamakanje objektov, razpoke, nenavadne zvoke, ki bi lahko nakazovali na zdrse zemeljskih gmot. Če to opazijo, naj pokličejo 112 in se umaknejo na varno območje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje