Kaj načrtujejo svetniki na ustanovni seji sveta RTV Slovenija

Slovenija 05. Jun 202314:18 7 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

Novi svet RTVS se bo pozno popoldne sestal na ustanovni seji. Več svetnikov pričakuje, da bodo že danes izvolili vodstvo sveta, vršilcu dolžnosti generalnega direktorja javne radiotelevizije Andreju Grahu Whatmoughu, ki naj ga ne bi razreševali na vrat na nos, pa naj bi naložili več nalog.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je za danes ob 18. uri sklical konstitutivno sejo sveta javne radiotelevizije. Na dnevnem redu je zgolj ugotovitveni sklep o sestavi sveta, vendar pa želijo novi svetniki sprejeti več odločitev. Nekoliko presenetljivo pa je, da bo neposredni prenos seje sveta, kot je na Twitterju objavil vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija, na drugem programu televizije –  seje dosedanjega programskega sveta so namreč prenašali na MMC TV. Urbanija je sicer novi svet,  ki bo nadomestil dosedanji programski in nadzorni svet RTVS, v svojem zapisu še vedno poimenoval kot “programski svet”.

Naši viri pričakujejo, da bo novi svet danes že dobil predsednika in namestnika. O imenih so sicer še skrivnostni. Kot pravijo, se je v pogovorih večjega dela svetnikov konec prejšnjega tedna že izrisala možna podoba novega vodstva, dokončno pa naj bi predlog dorekli na neformalnem sestanku pred začetkom današnje konstitutivne seje. V vodstvu sveta naj sicer ne bi bilo nikogar od zaposlenih na RTVS, saj naj bi prevladala ocena, da imajo ti že po številu članov v tem organu veliko moč, teža zaposlenih pa se bo okrepila tudi z imenovanjem delavskega direktorja v štiričlansko upravo javne radiotelevizije.

V novem 17-članskem svetu RTVS je namreč kar šest predstavnikov zaposlenih, in sicer so peterico – Gregorja Drnovška, Saša Hribarja, Boštjana Ogrisa, Roberta Pajka in Luko Zebca – zaposleni izvolili na neposrednih volitvah, Ilinko Todorovski, ki bo po vsej verjetnosti do imenovanja vodstva sveta vodila današnjo sejo, pa je imenoval svet delavcev javnega zavoda. Kot predstavniki javnosti, izmed katerih naj bi izbrali vodstvo sveta, so bili imenovani: Andrea Bartole, Robert Požonec, Klaudija Sedar, Tadej Troha, Igor Prassel, Aleš Novak, Andraž Vehovar, Špela Stare, Gaja Brecelj, Andreja Trtnik in Goran Forbici.

Na današnji seji naj bi sestavili tudi razpisno komisijo, ki naj bi pripravila vse potrebno za objavo javnega razpisa za predsednika in člane uprave RTVS. Novela zakona o Radioteleviziji Slovenija namreč določa, da javni razpis svet objavi najpozneje v 15 dneh po konstituiranju.

Kot je mogoče slišati, pa svetniki danes po vsej verjetnosti ne bodo razreševali vršilca dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, saj da si ne morejo privoščiti kakšne rokohitrske akcije, ki pravnoformalno ne bi bila popolnoma premišljena. Nameravajo pa svetniki po besedah naših virov danes vršilcu dolžnosti generalnega direktorja RTVS naložiti določene naloge, nad katerimi ta “nikakor ne bo navdušen”. Več o teh nalogah niso želeli razkriti.

V zadnjih dneh se sicer na javni radioteleviziji pojavljajo tudi ugibanja, ali bi utegnil Grah Whatmough na današnji seji sveta RTVS odstopiti. Menda naj bi večja skupina svetnikov v preteklih dneh preigravala tudi to možnost in se dogovorila o kandidatu, ki bi bil pripravljen začasno naslediti Graha Whatmougha.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje