Kaj Pečečnikov zlati ključ pomeni Pahorju? Ga bosta Kučan in Türk sprejela?

Slovenija 06. Jan 202317:53 3 komentarji
SBC Pečečnik zlati ključ SBC Pahor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik je pred novim letom nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju v zahvalo za uspešno sodelovanje s podjetniki izročil zlati ključ. To simbolno priznanje omogoča uporabo poslovnega prostora in sestankovalnic kluba ter prevozov, so poudarili v SBC. V pisarni bivšega predsednika sicer zagotavljajo, da Pahor teh storitev ne namerava uporabljati. Kot je napovedal Pečečnik, bodo zlati ključ v prihodnje izročili tudi preostalima nekdanjima predsednikoma države, Danilo Türk in Milan Kučan pa se sprašujeta, zakaj ga niso podelili vsem trem hkrati. Bosta torej zlati ključ sprejela?

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik je nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju v zahvalo za preteklo povezovalnost in naklonjenost podjetnikom ter v upanju na prihodnje sodelovanje pred dnevi slovesno izročil zlati ključ. “Gospod Borut Pahor ima veliko znanja, v tujini pa ugled in veliko mednarodnih stikov. Z njim se nadejamo dobrega sodelovanja v prihodnosti, tudi na najvišji mednarodni ravni,” je poudaril Pečečnik.

SBC Pečečnik zlati ključ SBC Pahor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Nekdanji predsednik države Borut Pahor prejel zlati ključ slovenskih podjetnikov

Kot so navedli v SBC, zlati ključ kot simbolna gesta omogoča uporabo poslovnega prostora in sestankovalnic kluba ter “krajše oblike prevozov”. Z vprašanjem, katero od teh ugodnosti namerava koristiti nekdanji predsednik države, smo se obrnili na pisarno Boruta Pahorja. Zanimalo nas je tudi, ali se je s Klubom slovenskih podjetnikov že dogovoril za kakšno sodelovanje. “Bivši predsednik republike Pahor je slovesno sprejel zlati ključ SBC kot simbolno priznanje, storitev, ki jih to priznanje omogoča, pa ne namerava uporabljati,” so nam odgovorili. Ob tem so še navedli, da se za konkretno sodelovanje s SBC ni dogovoril.

Pečečnik je ob podelitvi zlatega ključa Borutu Pahorju napovedal, da bo to simbolno priznanje v imenu kluba v prihodnje izročil še preostalima nekdanjima predsednikoma republike Milanu Kučanu in Danilu Türku. Na vprašanja N1, kdaj namerava to storiti, ali se je z njima o tem že pogovarjal oziroma zakaj vsem trem bivšim predsednikom zlatega ključa ni podelili hkrati, nam v SBC niso odgovorili. Navedli so le, da bo “o podelitvi priznanja drugima dvema nekdanjima predsednikoma javnost pravočasno obveščena”.

Danilo Türk, Milan Kučan
Borut Živulović/BOBO

Danilu Türku se zdi ideja o podelitvi zlatega ključa bivšim predsednikom, v kateri prepoznava interes za vzpostavitev stikov, simpatična. To je, kot nam je dejal, povedal tudi Jocu Pečečniku. Po Türkovih navedbah sicer sam storitev, ki jih s podelitvijo zlatega ključa omogoča SBC, ne potrebuje, saj je že sam poskrbel za vse, kar potrebuje za svoje delo. Bi se pa bil, če mu bo dopuščal čas, pripravljen udeležiti kakšne razprave, ki bi jo organiziral klub.

Türk pa obžaluje, da zlati ključ ni bil podeljen vsem trem nekdanjim predsednikom republike hkrati; da bo šlo za skupni dogodek, je sklepal tudi iz pogovora s Pečečnikom. Po Türkovih navedbah bi bila podelitev smiselna, če bi bili nanjo povabljeni vsi bivši predsedniki republike. Pričakoval je torej, da bo šlo za kolektivni dogodek, ki bo imel sporočilno vrednost, ne pa za “ad hoc piarovsko akcijo”. Zato se mu postavlja vprašanje, ali je smiselno, da Klub slovenskih podjetnikov simbolno priznanje v prihodnje podeli še preostalima dvema bivšima predsednikoma republike, in ne ve, ali bo zlati ključ pripravljen sprejeti.

Milan Kučan je idejo zlatega ključa razumel kot pripravljenost Kluba slovenskih podjetnikov, da bivšim predsednikom države omogoči pogoje za dostojno delo, ki jim jih slovenska država ni. Pogreša namreč, da nekdanjim predsednikom ni na voljo prostor, v katerem bi se lahko odvijali pogovori oziroma srečanja, in da jim ni omogočen prevoz na državne slovesnosti, če ne morejo več sami voziti.

Kučan je še poudaril, da sta bila z Danilom Türkom o nameri Kluba slovenskih podjetnikov o podelitvi zlatega ključa le seznanjena, konkretnih pogovorov o tem pa ni bilo. Tudi on se torej o tem, ali bo omenjeno simbolno priznanje sprejel, še ni odločil. Če bo klub pogovore o tem nadaljeval in se bosta z Danilom Türkom za sprejem zlatega ključa odločila, Kučan pričakuje, da jima ga bo klub izročil hkrati. Zakaj se je Borutu Pahorju “tako mudilo”, pa ni želel ugibati.

“Priznanje zlati ključ je simbolna gesta, s katero se klub nekdanjim predsednikom republike zahvali za preteklo uspešno sodelovanje s podjetniki in drugimi predstavniki gospodarstva. Obenem je sporočilo priznanja zlati ključ, da v klubu cenimo znanje in izkušnje nekdanjih predsednikov republike ter njihove dragocene domače in mednarodne povezave, ki lahko koristijo celotni slovenski družbi, slovenskemu gospodarstvu in Sloveniji kot državi.”

Obrazložitev Kluba slovenskih podjetnikov

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje