Kaj prinesti na poroko: imata lahko mladoporočenca z darilom ‘težave’?

Slovenija 11. Avg 202415:25 1 komentar
Darilo za poroko
Darila za mladoporočenca (Foto: PROFIMEDIA)

Sezona porok je v polnem razmahu. Poleg veselja in zabave pa te svatom prinašajo tudi nemalo skrbi, kaj naj poklonijo mladoporočencema. Kakšni so trendi in kdaj imata lahko ženin in nevesta z darilom 'težave'?

Prejem poročnega vabila je vesel, obenem pa za nekatere tudi nekoliko stresen dogodek. Poleg navdušenja, ljubezni in zabave namreč poročni dan svatom prinaša tudi nemalo skrbi, kaj naj podarijo mladoporočencema. “V Sloveniji je nujno, da svatje nekaj prinesejo,” pravi organizatorka porok Karin Čemažar.

Pred leti je veljalo, da povabljenci z darilom ‘opremijo’ stanovanje mladoporočencev – ob robu svatbe so nastajale zbirke daril s seti posode za kuhanje, različnih kozarcev, pribora, krožnikov, rjuh, posteljnine … Čemažar opaža, da je zdaj drugače. “Seti posod in kozarcev niso več priljubljeni,” je povedala v pogovoru za N1. 

Svatje mladoporočencem vse pogosteje podarjajo gotovino. Ko je pred več kot desetimi leti začela z organizacijo porok, je bila gotovini navadno priložena še kakšna malenkost. “Šopek rož, nekaj zraven, za spomin,” opisuje Čemažar.

Danes je bolj priljubljeno podarjanje gotovine, brez dodatnih spominkov. “Vedno več je tega, da se podarja samo ovojnica. Predvsem mladi do tridesetega leta ne komplicirajo z dodatki. Kot da gre za neko šalo,” je povedala.

Na splošno velja, da naj bi na poroko prinesli darilo v vrednosti ‘svojega sedeža’ oziroma da svatje mladoporočencema z darilom povrnejo stroške obiska. Čemažar ugotavlja, da se svatje “tihega dogovora” načeloma držijo. “Mladoporočenci mi občasno povedo, da so s podarjeno gotovino pokrili vse stroške poroke,” je dodala.

Imajo lahko mladoporočenci z gotovino težave?

Lani je bilo treba v povprečju za poroko v Sloveniji odšteti približno 7.500 evrov. Če upoštevamo, da mladoporočenca s podarjeno gotovino načeloma lahko pokrijeta stroške poroke, to pomeni skupni seštevek daril v vsaj tako visokem znesku. Ali imata mladoporočenca s pologom nekaj tisoč evrov gotovine lahko kakšne težave? Je treba plačati davek? Po nasvete smo se obrnili na dve večji slovenski banki in finančno upravo (Furs).

Na finančni upravi so pojasnili, da se darila obdavčijo le v primeru, da fizična oseba od druge fizične osebe prejme darilo v vrednosti več kot 5.000 evrov. “Če mladoporočenca hipotetično dobita milijon evrov, pa jima nihče od svatov ne podari več kot 4.999 evrov, jima tega ni treba prijaviti,” so dodali.

denar, gotovina
Kuverta z denarjem je zadnja leta najpogostejše poročno darilo (Foto: PROFIMEDIA)

V primeru, da darilo enega svata presega vrednost 5.000 evrov, mora obdarovanec darilo Fursu prijaviti v roku 15 dni. To stori z izpolnitvijo obrazca za odmero davka od prejetega darila. Iz obdavčitve darila so izvzeti otroci, posvojenci, zakonci ali zunajzakonski partnerji darovalca, pa tudi zet, snaha in pastorek.

Na Fursu ob tem dodajajo, da davčni inšpektorji načeloma ne opravljajo nadzora na porokah. “Prepričanje, da se davčni inšpektorji javijo na klic, pridejo na poroko in gostom gledajo v denarnice, ne drži.”

Kaj pa, ko denar prinesejo na banko?

Kako pa na prejem večjih zneskov gotovine gledajo banke?  Na NLB so za N1 pojasnili, da se pri pologih gotovine držijo zakonodaje s področja pranja denarja. Ta med drugim narekuje, da morajo banke obvezno pregledati stranko pri vsaki transakciji v vrednosti nad 15.000 evrov. ” Pregled se opravi ne glede na to, ali prenos sredstev poteka v enem kosu ali z več transakcijami, ki so med seboj očitno povezane,” pojasnjujejo na banki.

Na NKBM so za N1 pojasnili, da morajo stranke pri pologih nad mejnim zneskom vselej izpolniti izjavo o izvoru tega denarja in dodati ustrezna dokazila. Mladoporočenca kot dokaz o izvoru sredstev lahko predložita podpisan poročni list, dodajajo. Na NLB pa so obenem poudarili, da na pojasnjevanje izvora sredstev ne vpliva zgolj predloženi poročni dokument, ampak tudi preostale informacije o stranki in njenih bančnih aktivnostih. V skladu z zakonom lahko banka stranko pregleda tudi pri občasno opravljenih prenosih denarja nad 1.000 evri.

V primeru, da mladoporočenca na banko naložita več kot 15.000 evrov, mora banka v roku nekaj dni uradu za preprečevanje denarja poleg višine zneska sporočiti, kakšen je bil namen transakcije in način njene izvedbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje