Koliko več vas letos stane poroka v Sloveniji?

Slovenija 12. Jul 202320:04 3 komentarji
poroka
PROFIMEDIA

Cene ponudnikov poročnih storitev so se letos v primerjavi z letom 2022 v povprečju povišale za okoli 12 odstotkov. Za poroko s tridesetimi svati boste letos odšteli skoraj tisoč evrov več kot lani, je pokazala raziskava spletnega portala Omisli.si.

Poroka ni le eden največjih osebnih mejnikov v življenju partnerjev, ampak tudi ogromen organizacijski in stroškovni zalogaj.

Pri organizaciji poroke tako veliko vlogo, poleg referenc izvajalcev posameznih storitev, igrajo tudi cene storitev. Slednje so, glede na raziskavo portala Omisli.si, v zadnjem letu občutno poskočile.

Poroka v letu 2023 dražja za okoli tisočaka

Povprečne cene so se lani povišale pri vseh poročnih storitvah. Najbolj se je podražila storitev cateringa, ki je v povprečju na osebo dražji za okoli 27 odstotkov. Najmanj so povprečne cene poskočile pri nakupu oziroma najemu poročnih oblek.

Skupni povprečni strošek za poroko s tridesetimi svati in naborom poročnih storitev iz zgornje tabele je v letu 2023 tako znašal 7.513 evrov, kar je v povprečju kar 891 evrov več kot leta 2022. V povprečju so se tako cene pri ponudnikih poročnih storitev dvignile za 13 odstotkov.

Cene pa se glede na omenjeno raziskavo še ne bodo umirile. V naslednjih treh mesecih namreč vsak peti ponudnik načrtuje vnovičen dvig cen, povprečno za 11 odstotkov.

V katerem delu leta se je najboljše poročiti?

Ponudniki poročnih storitev so najbolj zasedeni od maja do septembra. Ker tudi to lahko vpliva na ceno poroke, je po mnenju snovalcev analize vredno razmisliti o organizaciji poroke izven najbolj zasedenih mesecev, denimo marca ali aprila, ko je vreme porokam že nekoliko bolj naklonjeno.

V vsakem primeru pa organizatorji porok svetujejo, da jih bodoči mladoporočenci najamejo in rezervirajo šest ali sedem mesecev pred želenim dogodkom, medtem ko je glasbenike v povprečju dobro najeti in rezervirati štiri ali pet mesecev pred poroko.

Najkrajšo čakalno dobo imajo manikerji in vizažisti, sicer pa je povprečna čakalna doba za druge poročne ponudnike podobna kot lani in znaša slabe štiri mesece.

poroka
PROFIMEDIA

Kakšne so razlike v cenah med storitvami?

Glasba je eden glavnih elementov dobre poroke. Cene glasbenikov so se letos v povprečju podražile za 12 odstotkov. Je pa razpon cen med glasbeniki zelo velik. Najcenejšo poročno glasbeno skupino si lahko namreč trenutno omislite za 430 evrov, najdražje pa zaračunajo tudi do 4.500 evrov, je pokazala raziskava. Najbolj so se podražile glasbene skupine, ki največ nastopajo v primorsko-notranjski regiji, in sicer v povprečju za 21 odstotkov. Najmanj so se podražili glasbeniki v goriški regiji, in sicer za okoli 9 odstotkov.

Nekoliko ceneje boste prišli skozi, če bo za glasbo na poroki skrbel DJ. Cene teh se gibljejo med okoli 450 in 1.700 evri. Regijsko so cene najbolj dvignili DJ-ji v osrednji Sloveniji, in sicer za okoli 20 odstotkov, najmanj pa v savinjski regiji za okoli 8 odstotkov, kažejo izsledki raziskave. V povprečju je DJ glede na lani dražji za okoli 100 evrov.

Cene fotografov na porokah se gibljejo med 450 in 1.500 evri. Ti so se za razliko od DJ-ev najbolj podražili v savinjski regiji, in sicer za okoli 21 odstotkov, najmanj pa v podravski regiji, in sicer za okoli 6 odstotkov.

Poročna pogostitev v gostišču ali hotelu trenutno stane med 25 in 150 evri na osebo. Cene so se najbolj podražile v savinjski regiji, in sicer za okoli 27 odstotkov, najmanj pa v jugovzhodni Sloveniji, in sicer za okoli 11 odstotkov. Cene za poročni catering pa se trenutno gibljejo med 15 in 75 evri. Najbolj so cene dvignili primorsko-notranjski poročni catering ponudniki, in sicer za 44 odstotkov, z izjemo enega ponudnika, ki je cene dvignil kar za 58 odstotkov. Najmanj so cene dvignili ponudniki v osrednjeslovenski regiji.

poroka
PROFIMEDIA

Za poročni šopek, cvetlični aranžma za mizo in naprsno cvetje za trideset svatov boste trenutno pri slovenskih cvetličarjih odšteli med 100 in 400 evri. Najbolj so se podražili cvetličarji na Gorenjskem, najmanj pa na Podravskem.

Poročna torta trenutno stanem med 3 in 6,5 evra na kos. Pri tem so se najbolj podražili slaščičarji v savinjski regiji, najmanj pa na Gorenjskem.

Nakup poročne obleke trenutno stane med 600 in 1.600 evri, če boste poročno obleko najeli, pa boste odšteli med 350 in 800 evri. Največje podražitve so bile deležne poročne obleke kupljene oziroma najete v podravski regiji, najmanj pa so se poročne obleke podražile v osrednjeslovenski regiji, je pokazala raziskava spletnega portala Omisli.si.

Poročna prstana za ženina in nevesto trenutno staneta v povprečju za okoli 100 evrov več kot lansko leto. Cena za komplet se giblje med 600 in 1.200 evri. Najbolj so se podražili prstani v osrednjeslovenski regiji, najmanj pa prstani na Gorenjskem.

Skupna povprečna cena poročne organizacije in koordinacije se je glede na lani povečala za več kot 200 evrov in trenutno v povprečju stane skoraj 1.500 evrov. Cene poročnih organizatorjev in koordinatorjev se sicer gibljejo med 400 in 3.500 evri.

Cene urejanja poročnih nohtov se trenutno gibljejo med 25 in 35 evrov, cene poročnega ličenja pa med 39 in 80 evri, je še pokazala omenjena raziskava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje