Kako je von der Leyen odgovorila na vprašanje o domnevnih pritiskih na Slovenijo

Slovenija 17. Sep 202411:11 2 komentarja
Ursula von der Leyen
Foto: Johanna Geron/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob predstavitvi komisarske ekipe v odgovoru na novinarsko vprašanje dejala, da je prepričana, da se bo potrjevanje Marte Kos v slovenskem parlamentu dobro končalo. Odgovoru na vprašanje o domnevnih pritiskih na Slovenijo in Francijo za zamenjavo kandidata se je izognila.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predstavila novo komisarsko ekipo – v njej je tudi slovenska kandidatka za komisarko Marto Kos, ki bo prevzela vodenje resorja za širitev. Pristojna bo tudi za vzhodno soseščino, osredotočena bo na Ukrajino in njeno obnovo.

Von der Leyen je med predstavitvijo Marte Kos opozorila, da postopek potrjevanja kandidature Kos v slovenskem parlamentu še poteka.

Novinarka RTV Slovenija Mojca Širok je predsednico Evropske komisije vprašala, koliko zapletov in zamud še pričakuje pri oblikovanju Komisije zaradi potrjevanja kandidature Kos v slovenskem parlamentu. Prav tako jo je Širok vprašala, kako odgovarja na obtožbe, da je na Slovenijo in Francijo neupravičeno pritiskala, da zamenjata kandidata.

“Z vsemi državami članicami so potekala in še potekajo intenzivna pogajanja. Nominacije so proces – ko začneš, nihče nima popolnega pregleda, zato ne veš, kje boš končal. Imaš veliko želj, večina držav članic, 20 njih, je želela gospodarsko močen portfelj. Nimamo jih 20. Potrebni so pogovori s članicami, kako portfelje najbolje uskladiti s kompetentnimi kandidati. Da je vse še bolj zapleteno, moraš poskrbeti za geografsko uravnoteženost in uravnoteženost političnih skupin,” je dejala.

Kot je povedala, je prepričana, da se bo proces potrjevanje Marte Kos v slovenskem parlamentu dobro končal in da bo lahko Evropski parlament nadaljeval zaslišanja vseh kandidatov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje