Kako ministrstvo za visoko šolstvo odgovarja na očitek računskega sodišča

Slovenija 06. Sep 202419:10 0 komentarjev
Računsko sodišče
Foto: Petar Peric/BOBO

Ministrstvo za visoko šolstvo v odzivu na ugotovitve računskega sodišča trdi, da je lani izvajalo nadzor nad namensko porabo javnih sredstev javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (Aris). Na očitek, da niso odpravili nepravilnosti, ugotovljenih leta 2022, pa pravijo, da lani tega še ni bilo mogoče izvesti.

Računsko sodišče je v ta teden objavljenem revizijskem poročilu o predlogu zaključnega računa proračuna za lani namreč ugotovilo nekatere nepravilnosti ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Očita mu, da ni zagotavljalo pravočasnega nadzora nad pogodbenimi obveznostmi agencije za raziskovalno dejavnost. Meni, da je ministrstvo s tem ravnalo v nasprotju z zakonom o javnih financah. Računsko sodišče je ministrstvo na nepravilnosti v zvezi z nadzorom nad agencijo opozarjalo že v reviziji predloga zaključnega računa proračuna za leto 2022.

“Nadzor nad pogodbenimi obveznostmi zajema različne vidike, pri čemer se ugotovitev računskega sodišča nanaša na en segment nadzora,” pa v odzivu odgovarja ministrstvo. Dodaja, da je bila podobna ugotovitev revizorjev res podana že v letu prej, “vendar v letu 2023 korektivnih ukrepov v praksi še ni bilo mogoče izvesti”.

Izpostavljajo, da je ustanovitev nove agencije Aris 11. maja 2023 z vzpostavitvijo dodatnega stebra (raziskovalni za temeljne raziskave in inovacijski za aplikativne), ki je nadomestila nekdanjo ARRS, prinesla dodatne izzive in naloge. Med njimi so bili priprava in sprejetje vseh potrebnih pravnih aktov za ustanovitev novega subjekta ter pravne, finančne in organizacijske spremembe. “Za določene kompleksnejše postopke je bil potreben dodaten čas za izpeljavo, ki ga ni bilo mogoče predvideti vnaprej. Kljub tem dodatnim obremenitvam si je ministrstvo prizadevalo za pravočasno in učinkovito izvajanje vseh nadzornih aktivnosti,” so zapisali.

Tako so k reševanju in odpravi pomanjkljivosti aktivno pristopili letos, ko so od Arisa že zahtevali, da jim posredujejo ukrepe, ki jih bo agencija izvedla, da se bo sistem izvajanja nadzora ter roki, ki so določeni, tudi ustrezno spoštovali. “Trenutno vse aktivnosti potekajo skladno s časovnicami, določenimi v pogodbi, pri čemer se zagotavlja polno spoštovanje pogodbenih obveznosti ter vzpostavljenih standardov nadzora nad namensko porabo javnih sredstev,” zagotavljajo na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!