Zelena luč za novo agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost

Slovenija 26. Apr 202316:03 1 komentar
Igor Papič
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Vlada je prižgala zeleno luč za ustanovitev Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris). Potrjeni sklep o ustanovitvi bo objavila v uradnem listu. Aris je univerzalna pravna naslednica Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS).

Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris) in ga bo objavila v uradnem listu. Aris, ki je univerzalna pravna naslednica Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), vlada ustanavlja v skladu z novelo zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti.

Kot so po današnji dopisni seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje, novoustanovljena agencija prevzema vso dejavnost ARRS, njeno premoženje, zaposlene, osnovna sredstva in dokumentacijo ter nadaljuje vsa njena pravna razmerja.

Aris prevzema tudi dejavnosti Spirita

V roku štirih mesecev od uveljavitve novele zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti bo Aris od Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (Spirit) prevzela dejavnost na področju tehnološkega razvoja in inovacij ter tema področjema pripadajoče zaposlene, opremo, dokumentacijo, prostore in pravice proračunske porabe, so navedli v uradu.

Aris ob tem nadaljuje vsa pravna razmerja omenjene agencije z izjemo prevzema zaposlenih, opreme, dokumentacije in prostorov ter drugih pravic in obveznosti iz obstoječih pravnih razmerij na področju tehnološkega razvoja in inovacij, ki imajo podlago v načrtu za okrevanje in odpornost.

Delovanje Arisa bo spodbudilo medresorsko sodelovanje in povezovanje med akademsko skupnostjo, industrijo ter širšim družbenim okoljem, so še dodali v sporočilu za javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje