Kako pogosto pokličete mamo in kakšen nasvet vam je dala? (VIDEO)

Slovenija 25. Mar 202305:55 1 komentar
Materinski dan anketa
N1

Danes je materinski dan. Kako pogosto pa se ljudje na matere spomnijo ostalih 364 dni v letu? Kateri nasvet, ki jim ga je dala mama, je ljudem najbolj ostal v spominu?

Ko nismo več otroci, se vedno bolj poredko spomnimo na svoje matere in jih, kot pripovedujejo mnogi starejši, ne cenimo dovolj, dokler ni prepozno.

Ob materinskem dnevu 25. marca smo mimoidoče na ljubljanskih ulicah vprašali, kako pogosto pokličejo mamo, pa tudi kateri je najboljši nasvet, ki so ga dobili od mame.

Nekateri mamo pokličejo nekajkrat na mesec, drugi nekajkrat na dan, nekateri, ko potrebujejo denar, nekateri pa preprosto “premalokrat”.

Med nasveti, ki so jim ga dale mame, so se pogosto pojavljali “verjemi vase” in “ne ukvarjaj se s tem, kaj o tebi mislijo drugi”, a slišati je bilo tudi kakšen bolj unikaten nasvet. Prisluhnite jim v spodnjem videoposnetku.

Navada praznovanja materinskega dne se je v Evropo razširila iz ZDA po drugi svetovni vojni, pri nas pa se je uveljavila po letu 1991. Po podatkih statističnega urada je bilo leta 2021 v Sloveniji približno 700.000 mater, največ otrok se je rodilo materam, starim med 30 in 34 let. Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka je bila 29,6 leta, ob rojstvu vseh otrok pa 31,1 leta. Slovenske matere z več otroki pa so tudi evropske rekorderke: kar 80,6 odstotka slovenskih mam s tremi ali več otroki je delovno aktivnih, kar je največ med vsemi državami članicami Evropske unije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje