Kako se bo Slovenija v naslednjih letih borila proti uporabi prepovedanih drog?

Slovenija 07. Feb 202416:19 0 komentarjev
Seznam drog
Foto: PROFIMEDIA

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje sprejela nov akcijski načrt, ki predvideva več preventive in destigmatizacijo uporabnikov prepovedanih drog.

Vsebinska podlaga akcijskemu načrtu je resolucija o nacionalnem programu na področju prepovedanih drog za obdobje 2023-2030, katere krovni cilj je zmanjšati in omejiti škodo, ki jo za posameznika, družino in družbo predstavlja raba prepovedanih drog.

Z nacionalnim programom in njegovim izvedbenim akcijskim načrtom se nadaljuje celovit in uravnotežen pristop na področju drog v Sloveniji, ki zajema programe zmanjševanja povpraševanja po drogah in programe zmanjševanja ponudbe prepovedanih drog. Akcijski načrt se smiselno navezuje tudi na strategije s področja preprečevanja in zatiranja kriminalitete ter strategije na področju socialnega varstva, so pojasnili.

Ministrstvo za zdravje v načrtu daje prednost več nivojem preventive, ozaveščanju o drogah, ponovnemu vključevanju uporabnikov v družbo in njihovi destigmatizaciji ter zdravstveni obravnavi uporabnikov prepovedanih drog. Načrt predvideva še korake za zmanjševanje škode zaradi uporabe prepovedanih drog, izboljšanje odzivanj na predoziranja ter razvoj programov za obravnavo brezdomstva.

V polju zakonodaje akcijski načrt predvideva dopolnitev uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog.

Nevladnim organizacijam na tem področju dolgoročno financiranje

Nevladnim organizacijam, ki delujejo na tem področju, zagotavlja dolgoročno sofinanciranje, na področju zmanjševanja ponudbe prepovedanih drog pa daje poudarek mednarodnemu sodelovanju in usposabljanju policistov ter kriminalistov.

Financiranje aktivnosti tega akcijskega načrta je predvideno v sprejetih finančnih načrtih ministrstva za zdravje, ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za leti 2024 in 2025.

Ob tem so aktivnosti iz tega akcijskega načrta predvidene tudi v finančnem načrtu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za leto 2024, dodatno financiranje pa je predvideno tudi s strani lokalnih skupnosti in Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Sloveniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!