Kako se bodo v Ljubljani lotili potnikov, ki na mestnih avtobusih kadijo?

Slovenija 14. Maj 202412:29 3 komentarji

Kajenje je v zaprtih javnih prostorih in vozilih ob prisotnosti mladoletnih prepovedano, kljub temu pa na mestnih avtobusih v Ljubljani opažajo, da se nekateri tega ne držijo in med vožnjo kadijo elektronske cigarete. Ljubljanski potniški promet je skupaj z mestno občino in zdravstvenim inšpektoratom začel akcijo ozaveščanja o prepovedi kajenja na avtobusih, ki ji bodo junija sledili tudi poostren nadzor in globe za morebitne kršitelje.

Na ljubljanskih mestnih avtobusih opažajo, da nekateri potniki med vožnjo kadijo elektronske cigarete. Kot je dejal namestnik direktorja Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) Rok Vihar, so to predvsem mladostniki oziroma dijaki. “Teh kršitev je največ med 14. in 16. uro, kar sovpada tudi s koncem pouka,” je dodal.

Vihar predpostavlja, da ti mladostniki najverjetneje zmotno mislijo, da je uporaba elektronskih cigaret v zaprtih javnih prostorih dopustna. “Uporaba tobačnih izdelkov v zaprtih prostorih ni samo zdravju škodljiva in neprijetna, ampak je tudi v nasprotju z zakonom,” je izpostavil namestnik direktorja LPP.

Kot je dejala zdravstvena inšpektorica Barbara Kocjan Slapar, tudi na splošno opažajo, da državljani ne vedo, ali je kajenje elektronskih cigaret, ki se tržijo pod različnimi imeni, v zaprtih prostorih dovoljeno. Ob tem je izpostavila prepoved kajenja vseh tobačnih izdelkov v vozilih ob prisotnosti mladoletnikov, kar nadzorujeta mestno redarstvo in policija. Globa za kršitelje v tem primeru znaša 250 evrov.

Poleg tega je po besedah Kocjan Slapar kajenje prepovedano tudi v vseh zaprtih javnih prostorih, med katere spadajo avtobusi. “To določbo nadzira zdravstveni inšpektorat, globa za kršitelje pa znaša 125 evrov,” je opozorila zdravstvena inšpektorica in spomnila, da bo konec maja v veljavo stopila novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki bo dopuščala možnost izreka globe v razponu do 5.000 evrov.

S kajenjem na avtobusih se bodo v LPP soočili dvostopenjsko: najprej bodo o prepovedi kajenja na avtobusih potnike opozarjali, sledili pa bo tudi poostren nadzor potnikov in sankcije za morebitne kršitelje. Akcijo ozaveščanja pod sloganom Ne mi megle prodajat! ciljno usmerjajo k mlajši populaciji, zato se bo ozaveščanje odvijalo predvsem na družbenih omrežjih. Kot je povedala zdravstvena inšpektorica, bodo upoštevanje prepovedi kajenja skupaj z ostalimi pristojnimi organi preverjali od junija.

Kaj bodo storili v primeru mladoletnih?

Če bodo inšpektorji, policisti ali redarji pri kajenju na avtobusu zalotili mladoletno osebo, bo postopek, ki sledi, nekoliko drugačen. “Predvideno je, da pristojni prekrškovni organ spiše obdolžilni predlog, odločitev pa je na strani sodišča. Običajno se odloči za vzgojne ukrepe, je pa včasih povsem dovolj že to, da o tem obvestimo starše,” je pojasnila Kocjan Slapar.

Ljubljanski župan Zoran Janković je poudaril, da je akcija ozaveščanja prijazen način, da tiste, ki za prepoved ne vejo, s tem seznanijo. “Vsi imamo isti cilj, to je kakovostno življenje in mladim pokazati pravo pot brez kazni,” je povedal in mlade pozval, naj bodo v življenju “frajerji” brez cigaret.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje