Kakšne so plače ministrov in premierjev: plača srbske premierke le 1.230 evrov

Slovenija 09. Apr 202311:43 5 komentarjev
Plače v regiji , ministri, predsedniki vlad
N1

Kakšne plače prejemajo ministri in predsedniki vlad v nekaterih državah nekdanje Jugoslavije? Na N1 smo zbrali podatke o plačah predsednikov vlad in ministrov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Kje so plače najvišje, kje najnižje?

Povprečna plača za januar je v Sloveniji znašala 1.399 evrov neto, na Hrvaškem 1.094 evrov neto, v BiH 617 evrov neto, v Srbiji pa 666 evrov neto. Kakšne pa so plače predsednikov vlad in ministrov v teh državah? V uredništvih N1 smo jih primerjali. Kaj smo ugotovili?

Srbska premierka z najnižjo plačo, Golob z najvišjo

Slovenski predsednik vlade Robert Golob je februarja na račun prejel 3.927 evrov neto. Po pričakovanjih je predsednik slovenske vlade prejel najvišjo plačo v primerjavi s svojimi kolegi oziroma kolegicami po državah, kjer ima uredništva N1.

Andrej Plenković, predsednik hrvaške vlade, je prejel dobrih 700 evrov manj kot Golob, in sicer 3.196 evrov. Predsedujoča svetu ministrov Bosne in Hercegovine Borjana Krišto (položaj, ki je ekvivalenten položaju predsednika vlade pri nas) je prejela skoraj tisoč evrov manj kot Golob – 2.813 evrov.

Plača srbske predsednice vlade Ane Brnabić pa je najnižja, in sicer znaša 1.236 evrov neto na mesec. To je manj, kot je slovenska povprečna neto plača.

Koliko so plačani ministri

Povprečna plača ministra je februarja v Sloveniji znašala 3.445 evrov neto. Na Hrvaškem je bila okoli 500 evrov manj, in sicer 2.970 evrov. Ministri v Bosni in Hercegovini prejemajo v povprečju 2.608 evrov mesečno. Povprečna plača ministrov v Srbiji pa je nekaj več kot tisoč evrov.

Povišica za slovenske ministre in predsednika vlade

Večina zaposlenih v javnem sektorju, med njimi tudi najvišji funkcionarji – predsednik vlade in ministri, bo ob majskem izplačilu prejela še višje plače. Prvega aprila so namreč pridobili en plačni razred oziroma štiri odstotke bruto plače. Gre za prvi korak v odpravi plačnih nesorazmerij, o katerem so se sindikati javnega sektorja in vlada dogovorili oktobra lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje