Kam je izginila gripa in kdaj se vrne?

Slovenija 12. Okt 202110:01 > 13:46 4 komentarji

Odkar imamo covid-19, gripe ni več. Nobenega primera gripe v Sloveniji nismo potrdili vse od lanskega marca do prvega tedna letošnjega septembra, ko smo zaznali eno okužbo. Ker je virus gripe manj nalezljiv od korone, smo z ukrepi učinkovito preprečili njegovo širjenje. Jeseni pričakujemo sezono gripe, pristojni že pozivajo k cepljenju. Odgovore na vprašanja smo poiskali pri epidemiologinji z NIJZ Evi Grilc. Več tudi v videoprispevku!

Kdaj je sezona gripe?

Sezona gripe se običajno začenja oktobra ali novembra. Vrh običajno doseže konec januarja ali februarja in potem počasi izzveneva, ko se bližajo spomladanski meseci. Je pa to težko natančno napovedati.

Kdaj smo imeli zadnji primer gripe?

V sezoni 2020/2021 primerov gripe praktično nismo zaznali. En primer smo imeli na začetku pomladi in enega konec avgusta. Ta je bil verjetno vnesen iz Hrvaške.

Zakaj lani gripe ni bilo?

Z ukrepi, povezanimi s covidom-19, smo verjetno preprečili tudi širjenje virusa gripe. Predvsem je k temu prispevalo zapiranje javnega življenja, zapiranje šol, vrtcev in prepoved druženja, pa tudi ostali ukrepi, kot sta nošnja mask in higiena rok.

Se je letos sezona gripe že začela?

Ponekod po Evropi so že zaznali primere. V sosednji Hrvaški jih je za to obdobje kar nadpovprečno število, podobno je še v nekaterih državah. Večinoma pa je aktivnost gripe trenutno nizka.

Je torej gripa izginila?

Gripa ni izginila, kar potrjujejo primeri iz sosednje Hrvaške. Je pa praktično nemogoče napovedati, kakšna bo sezona.

Bobo

Okužbe s koronavirusom iščemo s hitrimi in PCR-testi. Kako iščemo gripo? 

Pri gripi imamo vsa leta tako imenovano sentinelno spremljanje. Obstaja mreža približno 40 ambulant in dveh bolnišnic, ki nam tedensko poročajo o številu bolnikov, ki imajo gripi podobne bolezni in okužbe dihal. To poročajo zbirno, in kadar to število močno naraste, imajo navodilo, da pobirajo brise zgornjih dihal in jih pošiljajo na testiranje v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Iz tedenskih vzorcev vidimo, kdaj se virus gripe pojavi, kdaj je v močnem porastu, kakšni so ti virusi gripe.

To je vzorčno spremljanje, ker vseh primerov ne moremo beležiti in to niti ni ni smiselno. Na vzorcu populacije, ki je dovolj velik, sklepamo, kakšno je stanje v populaciji, kako intenzivna je sezona in tako naprej.

Kako se prenašata virus gripe in koronavirus?

Oba se širita kapljično in z aerosoli. Virus izločamo, ko govorimo, dihamo, kihamo, kašljamo, pojemo … V kapljicah sluzi in sline so tudi virusi. Ti virusi lahko ali padejo na tla oziroma na površine ali pa oblebdijo v zraku. Okužimo se, ko te viruse vdihnemo. Tako pridejo v naša dihala, prek receptorjev na celicah vstopijo v celice dihal in se tam začnejo razmnoževati.

Kako nalezljiva je gripa v primerjavi s koronavirusom?

Pri gripi je osnovno bazično reprodukcijsko število (R) običajno nekoliko nižje, kot je pri delta različici koronavirusa. Prenašata se na podoben način, vendar moramo pri gripi izhajati iz tega, da se je vsaj starejša populacija že srečala z virusi gripe in neka osnovna imunost obstaja, medtem ko pri koronavirusu te osnovne imunosti ni bilo.

Ali je gripa (lahko) nevarna bolezen?

Gripa se lahko razvije v hudo obliko zlasti pri osebah s pridruženimi boleznimi in drugih iz ogroženih skupin (otroci, starejši, osebe s prekomerno težo). Gripa se pogosto zaplete s kakšnim drugim vnetjem, pljučnico, pri otrocih pa z vnetjem ušes.

CEPLJENJE PROTI GRIPI se bo začelo naslednji ponedeljek, 18. oktobra. Na zalogi je 360.000 odmerkov. Cepljenje še posebej priporočajo skupinam z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe, to so kronični bolniki, starejši od 65 let, majhni otroci (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti), nosečnice in osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥40).

Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe: zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe.

Zakaj bi se cepili proti gripi, če gripe že več kot eno leto ni?

Ta pomislek je mogoče res na mestu, ampak je izjemno težko napovedati, kakšna bo sezona, tudi kakšni bodo še ukrepi proti covidu-19, in seveda kateri virusi bodo krožili, to je praktično nemogoče napovedati. Zato je za tiste skupine, ki so bolj dovzetne za tako okužbo, res bolje, da se cepijo.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje