Kam vse boste lahko pozimi leteli z Brnika

Slovenija 25. Okt 202413:43 0 komentarjev
Letališče Jožeta Pučnika Turkish airlines
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V nedeljo bo v letalskem prometu nastopil zimski vozni red. Z Brnika bo pozimi mogoče potovati s 14 rednimi letalskimi prevozniki na 16 rednih povezavah. Glede na lansko zimsko sezono bodo pogostejši leti do vozlišč v Münchnu in Zürichu, so sporočili iz družbe Fraport Slovenija. Zimski vozni red bo veljal do 29. marca prihodnje leto.

Lufthansa bo v zimskem voznem redu ponudila večjo tedensko frekvenco letov v München, so pojasnili v Fraportu. Ta se bo povečala s sedem na 10, prevoznik Swiss pa bo letenje v Zürich okrepil z 11 na 14 letov na teden. Kot so zapisali, okrepljena povezava v Zürich prinaša tudi priročnejše dnevne jutranje lete, ki bodo koristili potnikom z zagotavljanjem bolj prilagodljivih in učinkovitih potovalnih povezav naprej.

Skupaj bo v zimskem voznem redu potnikom sicer na voljo 16 rednih letalskih povezav s 14 prevozniki, in sicer bo AirBaltic do dvakrat tedensko letel v Rigo, Air France bo dnevno letel v Pariz, Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico, Air Serbia 16-krat tedensko v Beograd in dvakrat tedensko v Niš, Brussels Airlines štirikrat tedensko v Bruselj, EasyJet štirikrat tedensko v London, Gatwick, Flydubai dnevno v Dubaj, Lot Polish Airlines šestkrat tedensko v Varšavo, Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt in desetkrat tedensko v München, Luxair do dvakrat tedensko v Luksemburg, Swiss dvakrat dnevno v Zürich, Transavia trikrat tedensko v Amsterdam, Turkish Airlines dvakrat dnevno v Istanbul in Wizz Air trikrat tedensko v Skopje.

Tudi v zimski sezoni bodo potniki lahko potovali na čarterske destinacije. Pod okriljem slovenskih turističnih agencij bo mogoče poleteti v Italijo (Apulija, Sicilija), Grčijo (Solun), na Portugalsko (Porto, Azori), v Španijo (Madrid, Tenerife, Gran Canaria), na Zelenortske otoke, v Turčijo (Antalya), Francijo (Pariz), na Malto, v Egipt (Hurgada), na Finsko (Rovaniemi) in v Prištino.

Ob tem so iz Fraporta sporočili, da so v prvih devetih mesecih leta na Brniku našteli več kot 1,135 milijona potnikov, kar je 17 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem lani. V zimski sezoni se bo po pričakovanjih rast umirila.

Slovenija je še zmeraj precej sezonska destinacija, zaradi česar je po Fraportovih pojasnilih povpraševanje po potniškem letalskem prometu pozimi precej manjše kot poleti.

V Fraportu Slovenija pričakujejo, da bodo do konca leta oskrbeli več kot 1,4 milijona potnikov. Tako bodo dosegli 92-odstotno obnovitev prometa izpred pandemije glede na število potnikov. Ob tem je treba po njihovih pojasnilih upoštevati, da so leta 2019 trajno izgubili funkcijo balkanskega vozlišča, saj so se na teh trgih v vmesnem času že vzpostavile neposredne povezave.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!