Stroka: Predlagamo ukinitev karanten in delno odpravo pogoja PCT

Slovenija 15. Feb 202216:41 > 20:10 5 komentarjev
Tiskovka
PROFIMEDIA

Strokovna skupina predlaga odpravo pogoja PCT v trgovinah, na bankah, poštah in upravnih enotah, je dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Prav tako predlagajo odpravo karanten. Novosti mora predvidoma v četrtek potrditi še vlada. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal tudi spremenjene protokole na smučiščih, javnem prevozu in v gostinskih lokalih.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes na Brdu pri Kranju o sproščanju ukrepov razpravljal s strokovno skupino, ob tem pa so bili na posvetu tudi epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki, ki so v času epidemije covida-19 pomagali z nasveti in usmeritvami. Strokovna skupina predlaga odpravo pogoja PCT v trgovinah, na bankah, poštah, upravnih enotah itd.

“Določili smo dejavnosti, kjer je tveganje za okužbo zelo majhno. Takšne so trgovinska dejavnost, banke, pošte, bencinski servisi, upravne enote itd., kjer so stiki kratkotrajni. Pri teh bomo naprej predlagali odpravo pogoja PCT. Ohranja se pogoj maksimalnega števila ljudi in pa ostala higienska priporočila. To je nošenje mask, vzdrževanje medsebojne razdalje in razkuževanje rok,” je o predlogih strokovne skupine povedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Sproščanje pa bo počasnejše pri dejavnostih, kjer so stiki med ljudmi daljši. Logarjeva je izpostavila šolstvo, zdravstvo in socialno varstvo. Ob tem je spomnila, da je še vedno pomembno spoštovati osnovno načelo, da če smo bolni, ostanemo doma in s tem preprečimo širjenje okužbe.

Strokovna skupina bo predlagala tudi nekatere spremembe pri delovanju drugih dejavnosti, kot so kongresna in sejemska., V gostinstvu bo predlagala ukinitev pogojev PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih, medtem ko pogojev za vstop v notranjost lokalov za zdaj ne bi spreminjali. Poklukar je napovedal, da bi lahko okrog 10. marca oziroma v sredini prihodnjega meseca bolnišnice znova začele izvajati redne programe. Točen datum bo odvisen od praznjenja bolnic, kjer zdravijo covidne bolnike. Meja bo pri 300 covidnih bolnikov v bolnišnicah oziroma 80 na intenzivni negi.

Strokovna skupina vladi predlaga tudi spremembe pri karantenah. “Karantene zaradi nove različice niso več primerne in učinkovite. Ta pristop enostavno ni več smiseln. Predlog je, da se iskanje stikov, kot ga poznamo, ustavi, karantene pa ukinejo,” je predlog predstavil epidemiolog Mario Fafangel. Kot je dejal Fafangel, bo obveščanje o visokotveganem stiku odgovornost okužene osebe. “Če je kdo bil v stiku in zboli, naj ostane doma. Če je kdo bil v stiku in ni zbolel, naj ravna z vsemi higienskimi ukrepi, kar jih poznamo,” je dejal Fafangel. Če bo vlada predloge strokovne skupine sprejela, bi to lahko pomenilo, da covid-19 ne bo več karantenska bolezen, je dodal Fafangel. Eno priporočilo so vseeno ohranili, in sicer v primeru okužbe znotraj gospodinjstva. “V primeru, če pride do okužbe znotraj gospodinjstva, naj se oseba v tveganem stiku čim bolj pogosto samotestira in to počne še sedem dni po zadnjem tveganem stiku,” je še poudaril Fafangel.

Do konca meseca konec presejalnega testiranja zaposlenih

Minister za zdravje je tudi napovedal, da se bo predvidoma konec meseca končalo presejalno testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, ki ga nekateri zaposleni trenutno izvajajo za izpolnjevanje obveznega pogoja PCT. To bi lahko pomenilo, da do konca meseca izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene ne bo več obvezno.

Ob postopnem ukinjanju pogoja PCT se bo postopno ukinjalo tudi brezplačno hitro testiranje, je napovedal Poklukar. Logarjeva je ob tem poudarila, da bo ob upadanju števila dnevno potrjenih okužb v prihodnosti za potrditev okužbe pri osebah s simptomi koronavirusa zopet treba opraviti PCR-testiranje.

Strokovna priporočila, ki so jih pripravili, mora potrdili še vlada. Ta naj bi o tem odločala na četrtkovi seji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje