Kdo bo zastopnik pravic pacientov na območju Ljubljane, Maribora in Nove Gorice?

Slovenija 17. Nov 202217:12 2 komentarja
bolezen, bolnišnica, ženska, čakalnica, bolniška postelja, pacientka, bolnica
V preteklem obdobju se je delež izdanih napotnic s stopnjo redno zmanjšal. (Foto: PROFIMEDIA)

Vlada je sprejela besedilo javnega poziva za predlaganje kandidatov za zastopnika pacientovih pravic na območjih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Območne enote Ljubljana, Maribor in Nova Gorica.

Vlada je na današnji redni seji sprejela besedilo javnega poziva za predlaganje kandidatov za zastopnika pacientovih pravic na območjih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Območne enote Ljubljana, Maribor in Nova Gorica. Zastopniki bodo mandat nastopili glede na datum izteka aktualne odločbe o imenovanju, so sporočili po seji vlade.

Zakon o pacientovih pravicah za vsako območje posameznega Zavoda za zdravstveno varstvo, predvideva določeno število zastopnikov pacientovih pravic. V skladu z drugim odstavkom 89. člena zakona o pacientovih pravicah je priprava javnega poziva v pristojnosti vlade. Na podlagi objavljenega javnega poziva, postopek izbire zastopnika opravi ministrstvo za zdravje, predlagane kandidate pa potem imenuje vlada, so po seji vlade zapisali v sporočilo za javnost.

Zastopniki bodo mandat nastopili glede na datum izteka aktualne odločbe o imenovanju. Zato je treba objaviti javni poziv, na podlagi katerega se bo med predlaganimi kandidati izbralo in imenovalo nove zastopnike pacientovih pravic, so dodali.

Petletni mandat se zastopnici pacientovih pravic OE Ljubljana Mojci Mahkota izteče 25. aprila 2023, Dušanu Žoržu iz OE Nova Gorica in zastopnici Vlasti Cafnik iz OE Maribor pa 19. marca 2023, so še pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje