Kdo pride na državno proslavo in koga letos ne bo?

Slovenija 21. Jun 202317:16 > 20:49 7 komentarjev
Proslava ob dnevu državnosti
N1

Kako bodo na predvečer dneva državnosti praznik obeležili ministri in poslanci? Kdo se bo udeležil državne proslave na Kongresnem trgu, koga ne bo in kdo proslavi nasprotuje tokrat?

Na predvečer dneva državnosti bo na Kongresnem trgu v Ljubljani osrednja državna proslava. Slavnostna govorka bo predsednica republike Nataša Pirc Musar. Na ta dan bosta potekali tudi slavnostni seji državnega sveta in državnega zbora, na katerih bosta slavnostna govorca predsednik DS Marko Lotrič in podpredsednik DZ Danijel Krivec. Pirc Musar pa bo gostila še sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo leta 1991.

Proslave se bodo udeležili tudi drugi predstavniki vrha države, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, premier Robert Golob in predsednik DS Lotrič.

Državne proslave se bo udeležil vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Prišli pa bodo tudi poslanci Lenart Žavbi, Dean Premik, Lucija Tacer, Miha Lamut, Jožica Derganc, Dušan Stojanovič, Katarina Štravs, Miroslav Gregorič, Tine Novak, Andreja Živic, Andreja Kert, Monika Pekošak, Rastislav Vrečko, Andreja Rajbenšu, Darko Krajnc, Alma Intihar, Tomaž Lah, Sandra Gazinkovski in Aleksander Prosen Kralj.

dan državnosti, proslava, urška klakočar župančič
Borut Živulovič /BOBO

Iz vrst poslancev SD se bosta državne proslave zagotovo udeležila Predrag Baković in Soniboj Knežak. Udeležili pa se je bodo tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan ter evropska poslanca Milan Brglez in Matjaž Nemec. Na proslavi pa zaradi osebnih razlogov ne bo predsednice stranke in zunanje ministrice Tanje Fajon.

Državne proslave se ne bo udeležil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. “Imamo specifičen pogled na to, kaj so bili dosežki osamosvojitve po letu 1991 predvsem za stanje in socialni status prebivalcev,” je svojo odločitev pojasnil v državnem zboru. “Nikoli nismo nasprotovali proslavam. Udeležba pa je stvar posameznih proslav. Tako kot nismo šli na mašo za domovino, ne bomo šli tudi na to proslavo,” je še dodal. Ocenil je še, da je program odličen.

Stranko bosta zastopala koordinator in minister za delo Luka Mesec ter njegova namestnica v stranki in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Poslanci Levice pa se proslave ne bodo udeležili.

Mateja Tonina in Jelke Godec na proslavi ne bo

Proslave se bosta udeležila poslanca Anže Logar in Alenka Jeraj. Na državni proslavi pa ne bo vodje poslanske skupine Jelke Godec, saj bo praznik obeležila na lokalni proslavi. Ali se bo proslave udeležil predsednik SDS Janez Janša, nam v poslanski skupini danes niso mogli odgovoriti, saj je trenutno prvak največje opozicijske stranke v tujini.

Proslave pa se ne bo udeležil tudi predsednik NSi Matej Tonin. Kot so pojasnili v poslanski skupini, ima namreč Tonin druge obveznosti. Vsi poslanci krščanskih demokratov se bodo udeležili lokalnih proslav oziroma bodo na službenih poteh, so še dodali v poslanski skupini.

Razlogov za neudeležbo poslanec NSi Jernej Vrtovec ni želel komentirati, je pa izrazil željo, da bi državne proslave združevale in ne razdruževale. “Spet se bomo ukvarjali o tem, kdo nastopa in kdo ne nastopa, namesto da bi bili ob dnevu državnosti enotni, ponosni,” je rekel.

dan državnosti, proslava
Borut Živulovič /BOBO

Neuradno je namreč iz opozicijskih vrst slišati pomisleke o programu proslave, med drugim naj bi nekatere zmotil nastop glasbenika Magnifica na proslavi. Nekateri mediji so namreč poročali, da naj bi nekatere iz opozicije zmotilo Magnificovo razkritje izpred časa, da na plebiscitu ni glasoval za osamosvojitev Slovenije. V opoziciji se prav tako še ni povsem polegel prah po vladni odločitvi o združitvi Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve ter ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Državne proslave se ne bo udeležil tudi predsednik Demosove vlade Lojze Peterle. “Ne morem ploskati ljudem, ki so ukinili dan spomina na žrtve komunizma, ki je prav tako povezan z osamosvojitvijo. Brez osamosvojitve ne bi sprejeli evropskega stališča proti vsem trem totalitarizmom. Če sem na proslavi, želim praznovati – in ne vidim podlage za to,” je pojasnil za Večer.

V poslanskih skupinah poudarjajo, da se o udeležbi na državni in lokalnih proslavah še dogovarjajo.

Maša za domovino brez najvišjih predstavnikov države, z izjemo Lotriča

Pred dnevom državnosti je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani potekala maša za domovino, ki so jo darovali slovenski škofje. Mašo je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, pridigo pa je imel novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje.

Čeprav so bili vabljeni, je maša potekala brez najvišjih predstavnikov države. Predsednica Pirc Musar bi se maše sicer udeležila, a se mudi na obisku na Svetu Evrope v Strasbourgu. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in premier Robert Golob pa se maše nista udeležila. Maše sta se udeležila državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade Andrej Benedejčič in Vojko Volk. Maše se je udeležil tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Maša za domovino Maša za domovino
Borut Živulović/BOBO
Maša za domovino Maša za domovino
Borut Živulović/BOBO
Maša za domovino Maša za domovino
Borut Živulović/BOBO
Maša za domovino Maša za domovino
Borut Živulović/BOBO
Maša za domovino Maša za domovino
Borut Živulović/BOBO
Maša za domovino Maša za domovino
Borut Živulović/BOBO
Maša za domovino Maša za domovino
Borut Živulović/BOBO
Maša za domovino Maša za domovino
Borut Živulović/BOBO

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje