Obeta se zanimiv boj za vodilni položaj na RTV Slovenija

Slovenija 17. Avg 202413:00 13 komentarjev
Natalija Gorščak in Mirko Štular (Foto: Bobo)

Prihodnji teden bo znano, kdo se je prijavil na razpis za novega predsednika uprave RTV Slovenija. Zaenkrat kaže, da za vodilni položaj na Kolodvorski ni veliko zanimanja. Po informacijah N1 za najresnejša kandidata trenutno veljata začasna predsednica uprave RTVS Natalija Gorščak in direktor Radia Slovenija Mirko Štular. Kdo še razmišlja, da bi se prijavil na razpis in koga na čelu uprave vidi nekdanji prvi mož RTVS Igor Kadunc?

Na RTV Slovenija so razpis za novega predsednika oziroma predsednico uprave javnega zavoda objavili po tem, ko je konec maja zaradi izgube podpore med večino članov sveta RTVS s čela uprave odstopil Zvezdan Martić.

Po njegovem odstopu je vodenje uprave RTVS začasno prevzela Natalija Gorščak, razpis za novega predsednika uprave pa se bo iztekel v torek. Čeprav Gorščak še ne razkriva, ali se bo prijavila na razpis, bo po informacijah N1 zanesljivo kandidirala za predsednico uprave s polnim mandatom. To naj bi neuradno dala vedeti tudi nekaterim sodelavcem na Kolodvorski.

Gorščak, ki jo je nekdanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough po pravnomočni odločitvi sodišča avgusta 2021 nezakonito razrešil s položaja direktorice Televizije Slovenija, se lani ni prijavila na prvi razpis za predsednika uprave. Takrat je dejala, da na tem položaju podpira Martića. Kasneje je sicer kandidirala za direktorico digitalnih vsebin, a se je na ta položaj zavihtela Kaja Jakopič.

Kadunc na vodilnem položaju na RTVS vidi Štularja

V boju za vodilni stolček na Kolodvorski bo imela Gorščak resnega tekmeca. Da se bo prijavil na razpis za predsednika uprave RTVS, je za N1 potrdil direktor Radia Slovenija Mirko Štular. Slednjega so nekateri že lani omenjali kot enega od potencialnih kandidatov za vodenje RTVS, vendar pa se na koncu ni prijavil niti na razpis za predsednika niti za člana uprave.

“RTV Slovenija je v zelo zahtevnem obdobju. Mislim, da je treba strniti vrste, znanje in energijo ter poskušati to hišo spraviti nazaj na pota stare slave. Vsi se dobro zavedamo, da so nujne tako kratkoročne kot tudi večje sistemske oziroma dolgoročne spremembe,” je za N1 dejal Štular, ki ga je Martićeva uprava lani znova imenovala za direktorja radia. Za to funkcijo se je takrat potegovala tudi Darja Groznik, a je pred glasovanjem od kandidature odstopila.

O kandidaturi za predsednika uprave RTVS pa razmišlja tudi Peter Dular, ki je bil pred leti pomočnik takratnega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca: “Nisem se še dokončno odločil. V tej hiši se lahko ob pravem načinu vodenja premakne veliko stvari. Ne sme pa biti nekih dogovorov in zavez vnaprej kot pod prejšnjo upravo.” Dular je že lani kandidiral za predsednika uprave RTVS, vendar so svetniki na ta položaj imenovali Martića.

Da ga vodenje RTVS več ne zanima, pa je že pred časom sporočil Kadunc, ki je marca odstopil s položaja direktorja Slovenske tiskovne agencije in se upokojil. Kot je povedal za N1, se ne bo prijavil niti na razpis za predsednika niti za člana uprave RTVS. Ob tem je potrdil, da je med kandidati, ki se bodo potegovali za vodilni položaj na Kolodvorski, naklonjen Štularju.

Igor Kadunc
Igor Kadunc (Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo)

“Mislim, da bi bil Mirko zelo primeren kandidat, ker je usposobljen za to delo in ker dobro pozna delovanje celotne RTV Slovenija,” je za N1 povedal Kadunc. Na vprašanje, ali bi bil pripravljen sodelovati v Štularjevi ekipi, pa je odgovoril, da je z nasveti pripravljen pomagati vsakomur, ki ga pokliče. Štular pa je dejal, da trenutno ne razmišlja o tem, da bi v svojo ekipo vključil Kadunca.

Malo zanimanja za najvišji položaj na Kolodvorski

Več naših sogovornikov s Kolodvorske ocenjuje, da sta Gorščak in Štular trenutno najresnejša kandidata za vodenje RTVS. Zaenkrat namreč kaže, da zanimanja za najvišji položaj v največji medijski hiši v državi ni veliko. Med nekaterimi svetniki je sicer mogoče zaslediti ocene, da bi bilo dobro, če bi se na razpis prijavilo čim več kandidatov, ki niso zaposleni na RTVS, a glede na težko finančno situacijo, v kateri se je znašel javni zavod, je to malo verjetno.

Vprašanje pa ostaja, ali se bo na razpis za novega predsednika uprave prijavil tudi kdo iz prejšnjega vodstva RTVS. Na družbenih omrežjih je veliko pozornosti požela fotografija, na kateri so nekdanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, njegova nekdanja pomočnica in bivša novinarka TVS Vesna Zadravec, nekdanji predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič in bivši predsednik nadzornega sveta RTVS Borut Rončević.

“Slišim, da so razpisi na RTV Slovenija odprti, zaposleni pa nas pogrešajo,” je nad fotografijo zapisal Gregorčič in dodal ključnik “vrnitev depolitiziranih”. Grah Whatmough na vprašanje N1, ali se bo prijavil na razpis za predsednika uprave, ni odgovoril, po ocenah naših virov pa je to malo verjetno. Medtem ko nekateri na RTVS menijo, da gre pri vsem skupaj le za “provokacijo”, pa drugi opozarjajo, da Grah Whatmough za to funkcijo sploh ne izpolnjuje vseh pogojev.

Kadunc je namreč na sodišču dokazal, da je bil sklep o prvem imenovanju Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS leta 2021 nezakonit, ker slednji ni izpolnjeval pogoja triletnih izkušenj z vodenjem velikih sistemov. Glede na sedanji in tudi prvi razpis pa mora imeti novi predsednik uprave RTVS vsaj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih v večjih sistemih z najmanj sto zaposlenimi.

Ne glede na to je Grah Whatmough lani kandidiral tako za predsednika kot tudi za člana uprave RTVS. Ker ga svetniki niso izbrali, je proti RTVS vložil tudi tožbo, a ga je sodišče zavrnilo in potrdilo, da so bili vsi člani uprave imenovani zakonito.

Da se bo mogoče prijavil na razpis za šefa uprave, je pred kratkim namignil tudi direktor in največji lastnik Nove24TV Boris Tomašič. “Videl sem, da izpolnjujem pogoje in da se lahko prijavim, da jim malo otežim izbor, potem sem pa rekel, da se s tem ne bom ukvarjal,” je za N1 pojasnil Tomašič.

Martićev naslednik bo moral predlagati dva člana uprave

Čeprav se rok za prijavo na razpis izteče v torek, bodo na RTVS predvidoma do konca naslednjega tedna čakali na prijave, oddane po pošti. Razpisna komisija bo prispele prijave pregledala zadnji teden avgusta, takrat pa bodo svetniki predvidoma opravili tudi prve razgovore s kandidati za predsednika uprave. Kot je mogoče slišati, bi svetnike utegnilo zanimati tudi, koga nameravajo kandidati predlagati za nova člana uprave.

Ena od prvih nalog, ki čaka Martićevega naslednika, bo namreč popolnitev dveh mest v štiričlanski upravi RTVS. Decembra lani je namreč iz uprave javnega zavoda najprej odstopil Simon Kardum, za enako potezo pa se je junija odločil tudi Andrej Trček. Edini od članov prvotne Martićeve uprave, ki ostaja na položaju s polnim mandatom, je delavski direktor Franci Pavšer.

Simon Kardum.
Simon Kardum (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Da uprava javnega zavoda čez poletje ne bi bila nesklepčna, so se svetniki RTVS s Trčkovim odstopom seznanili šele v ponedeljek. Na predlog Gorščak so takrat za vršilca dolžnosti člana uprave imenovali pravnika na RTVS Luko Rupnika, ki bo na tem položaju ostal največ šest mesecev oziroma do imenovanja celotne uprave.

Novega predsednika uprave RTVS bodo svetniki imenovali predvidoma v prvi polovici septembra. Kadunc je za N1 poudaril, da so razmere na RTVS trenutno tako slabe, da bo moral novoizvoljeni predsednik uprave delati na vseh frontah: “Najprej bo moral prepričati vlado, da RTVS po toliko letih potrebuje več denarja, da bo lahko še naprej opravljala svoje poslanstvo ter poskrbeti za ureditev razmer, ki v vseh oddelkih niso najboljše. To je ogromno dela.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje