Za predsednika in člana uprave RTVS naj bi se prijavil tudi Grah Whatmough

Slovenija 03. Jul 202318:34 18 komentarjev
Andrej Grah Whatmough
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Svet javne radiotelevizije bo čez deset dni glasoval o kandidatih za predsednika uprave RTV Slovenija. Med svetniki večjega navdušenja nad prijavljenimi kandidati ni zaznati. Prijavil naj bi se tudi sedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough.

V petek se je zaključil rok za prijave za predsednika in za dva člana uprave javnega zavoda RTV Slovenija. Kot smo poročali, je razpisna komisija ob pregledu prijav ugotovila, da razpisne pogoje za mesto predsednika uprave izpolnjujejo štirje od sedmih prijavljenih kandidatov, za člana uprave pa sedem od devetih prijavljenih.

Imen kandidatov sicer uradno (še) niso sporočili, po naših zanesljivih informacijah pa so četverica, ki izpolnjuje razpisne pogoje za predsednika uprave RTVS, novinar in voditelj Zvezdan Martič, sedanji odgovorni urednik drugega informativnega programa TV Slovenija Rajko Gerič, direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum in Mihael Krišelj, ki je svojo poklicno pot začel na Radiu Slovenija, nato pa je bil med drugim vršilec dolžnosti direktorja Akosa.

Med člani sveta večjega navdušenja nad prijavljenimi kandidati ni zaznati. “Evforije ni,” nam je dejal eden od sogovornikov. Skoraj gotovo je, da se na čelo RTVS ne bo povzpel Rajko Gerič, ki velja za zvesti kader trenutnega vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije. Prav tako naj po besedah naših virov ne bi imel veliko možnosti Mihael Krišelj, ki je trenutno zaposlen na Elektrotehniško-računalniški strokovni šoli in gimnaziji Ljubljana, ima pa tudi podjetje, ki se ukvarja s svetovanjem na področju radiotelevizije.

O Kardumu, ki je bil v preteklosti zaposlen na ministrstvu za kulturo, je sicer mogoče slišati, da uspešno vodi CUK Kino Šiška, obstaja pa dvom, da bi bil dorasel vodenju tako ogromnega zavoda, kot je RTVS. Zvezdanu Martiču naj bi se po nekaterih namigih nasmihala podpora (dela) članov sveta, ki so zaposleni na javni radioteleviziji – teh je sicer v 17-članskem svetu RTVS kar šest. A naj po besedah naših virov ta podpora ne bi bila absolutna in brezpogojna – pomembno naj bi bilo, koga bo predlagal za člana uprave oziroma koga bi izbral za direktorja Televizije Slovenija.

Se je pa, tako naši sogovorniki, tako za predsednika kot za člana uprave tik pred iztekom roka prijavil tudi sedanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough. Vendar pa je komisija ugotovila, da za predsednika uprave ne izpolnjuje pogojev, ki jih določa novela zakona o RTVS, za člana uprave pa jih izpolnjuje. Graha Whatmougha, ki se je torej prijavil za omenjeni mesti, pa po besedah naših sogovornikov ni mogoče najti, da bi mu vročili pošto z obvestilom, da je svet RTV Slovenija začel postopek njegove razrešitve z mesta vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda.

Za člana uprave naj bi se prijavila tudi dva od  štirih kandidatov za predsednika uprave – Gerič in  Kardum – in torej izpolnjujeta razpisne pogoje tudi za to mesto. V zadnjih dneh so sicer nekateri mediji kot kandidata za predsednika uprave omenjali tudi Petra Dularja, ki je bil v preteklosti pomočnik takratnega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca.

Radiotelevizija Slovenija
Žiga Živulović jr./Bobo

Vendar se je Dular po besedah naših virov prijavil za člana uprave in ga najdemo na seznamu sedmih kandidatov, ki izpolnjuje razpisne pogoje za to mesto. Na tem seznamu so po naših informacijah še nekdanji generalni direktor RTVS Marko Filli, odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek in zaposleni na RTVS Andrej Trček.

Razpisna komisija bo pogovore s štirimi kandidati za predsednika uprave javne radiotelevizije opravila čez teden dni, 13. julija pa se bodo ti predstavili svetu zavoda, ki bo po predstavitvi opravil glasovanje. Kot določa novela zakona o RTVS, predsednik uprave nato izmed kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje, svetu predlaga dva dodatna člana uprave, še enega člana uprave, delavskega direktorja, pa zaposleni RTVS izvolijo na neposrednih volitvah.

Kandidati za delavskega direktorja so predsednik sveta delavcev Robert Pajek, voditeljica TV Dnevnika Jasmina Jamnik ter športna novinarja Urban Laurenčič in Franci Pavšer. Prvi krog volitev bo 25. julija, a je mogoče pričakovati, da bo potreben še drugi krog in da bo torej novi delavski direktor znan šele v drugi polovici avgusta. Naši sogovorniki največ možnosti pripisujejo Pajku in Pavšerju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje