Boštjančičeva izjava zmotila tudi Hana: To je podcenjujoče do kolegov v vladi

Slovenija 21. Jun 202412:11 > 17:12 49 komentarjev
Matjaž Han, Klemen Boštjančič
Matjaž Han in Klemen Boštjančič (Foto: Žiga Živulović Jr. /Bobo)

Finančni minister Klemen Boštjančič je v pogovoru za bruseljski portal Politico izjavil, da ne vidi nobene težave v sodelovanju z morebitno skrajno desno francosko vlado, če bo na parlamentarnih volitvah v Franciji zmago slavil skrajno desni Nacionalni zbor. "Če ministrstva za finance ne skrbi vzpon skrajne desnice v Evropi, pa mene kot ministrico za zunanje in evropske zadeve zelo skrbi," je njegove izjave komentirala zunanja ministrica Tanja Fajon. Zmotile so tudi predsednika SD Matjaža Hana, ki meni, da so podcenjujoče. Na ministrstvu za finance so na drugi strani poudarili, da se Boštjančič v intervjuju ni opredeljeval do politike Marine Le Pen in da kot liberalec takšnih vrednot ne deli.

Slovenija bi lahko sodelovala s skrajno desno francosko vlado, če bo na predčasnih parlamentarnih volitvah v Franciji 30. junija zmagal skrajno desni Nacionalni zbor, ki ga je donedavnega vodila Marine Le Pen, je v intervjuju za portal Politico dejal podpredsednik vlade in finančni minister iz vrst Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič.

Boštjančič je v pogovoru z novinarji Politica izjavil, da ne vidi težav pri sodelovanju z morebitno skrajno desno francosko vlado, saj da so odnosi med finančnimi ministri EU veliko bolj odvisni od osebnostnih značajev kot od osebnih političnih prepričanj. “Ne glede na to, ali so socialisti ali konservativci, se z večino finančnih ministrov razumem bolje kot s kolegi v naši vladi,” je povedal Boštjančič.

Golob: Desni populizem v resnici razbija Evropo

Spomnimo, da je predsednik vlade in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob v času kampanje pred evropskimi volitvami večkrat poudaril, da se mora Evropa upreti desnim populistom. Še več, Golob je večkrat ocenil, da desni populizem razbija Evropo in ogroža temeljne vrednote demokracije.

“Desni populizem v resnici razbija Evropo, ker ji skozi blokade odreka pravico do obstoja,” je na predvolilnem soočenju s prvakom SDS Janezom Janšo na N1 poudaril Golob.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Foto: Aljaž Uršej

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki sicer velja za enega od glavnih Golobovih zaveznikov v Evropi, se je za razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev odločil po hudem porazu na evropskih volitvah. Njegovi stranki Preporod so volivci namenili zgolj 15,2 odstotka, Nacionalnemu zboru pa 32,4 odstotka glasov.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je v torek opozoril, da bi Francija lahko zapadla v dolžniško krizo, če bi na parlamentarnih volitvah slavilo skrajno desno ali levičarsko zavezništvo.

Za Boštjančiča izid ameriških volitev ne igra velike vloge

Boštjančič se z njegovo oceno očitno ne strinja, saj je ocenil, da vzpon skrajne desnice na letošnjih evropskih volitvah ne bo imel negativnega učinka na razmere v Evropi. “Ne verjamem, da bodo volitve in politični obrat na desno imeli negativne posledice,” je dejal finančni minister.

Ob tem je dodal, da izid novembrskih predsedniških volitev v ZDA, na katerih se bosta pomerila dosedanji ameriški predsednik Joe Biden in njegov predhodnik v Beli hiši Donald Trump, ni tako pomemben v primerjavi z razvojem dogodkov v Evropi.

“Vsi v Evropi so preveč osredotočeni na ZDA. Osredotočiti bi se morali na nas in na to, kako narediti odločevalski proces bolj učinkovit,” je povedal Boštjančič in dodal, da bo ameriška administracija “super učinkovita” ne glede na to, ali bo zmagovalec volitev Biden ali Trump.

Spomnimo, da je Trump februarja razburil svetovno javnost z izjavo, da bi Rusijo spodbudil k napadu na vsako članico zveze Nato, ki ne izpolnjuje svojih finančnih obveznosti do zavezništva. Trump je sicer znan kot velik kritik zveze Nato, kritičen pa je tudi do ameriškega financiranja Ukrajine v vojni z Rusijo.

Fajon: Vzpon skrajne desnice v Evropi me zelo skrbi

Boštjančičeve izjave je za N1 najprej komentirala zunanja ministrica in podpredsednica vlade iz vrst SD Tanja Fajon. “Če ministrstva za finance ne skrbi vzpon skrajne desnice v Evropi, pa mene kot ministrico za zunanje in evropske zadeve zelo skrbi,” je poudarila Fajon.

“Vzpon skrajne desnice je zaušnica demokraciji, grožnja stabilnosti in negotovost za spopadanje s podnebnimi spremembami. Sama se bom vedno zavzemala za zmerno, a odločno in učinkovito politiko, ki bo peljala v socialno močno in zeleno Evropo,” je še dejala zunanja ministrica.

Tanja Fajon
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han je v zvezi z Boštjančičevimi izjavami dejal, da noben odmik v skrajnost ni ustrezen.

“Tudi vzpon skrajne desnice v Evropski uniji je nevarnost, ki je ne smemo podcenjevati. Njihova ideologija razdvajanja, nestrpnosti in sovraštva je v popolnem nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarjamo – enakost, solidarnost in spoštovanje človekovih pravic,” je poudaril Han in izrazil prepričanje, da je njihova dolžnost zaščititi demokratične institucije ter zagotoviti, da se glas vsakega posameznika sliši in spoštuje.

“Izjava ministra Boštjančiča, da se bolje razume s finančnimi ministri EU z različnih političnih polov kot s kolegi v slovenski vladi, me skrbi in se mi zdi podcenjujoča do kolegov znotraj vlade. Za napredek Slovenije je nujno, da ministri znotraj vlade sodelujemo, se spoštujemo in delujemo kot tim,” je še dodal prvak SD.

Klakočar Zupančič: Te meje ne more preseči nobena pragmatičnost

Na izjave finančnega ministra so se odzvali tudi v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Kot so zapisali, se predsednica državnega zbora strinja z izjavami predsednika vlade, da desni populizem razbija Evropo. Predsednica državnega zbora je po njihovih besedah v vseh svojih nastopih popolnoma jasno poudarjala vrednote, ki so vodilo njenega dela, vzpon skrajne desnice v Evropi pa jo zelo skrbi.

“Neofašistične in neonacistične ideje, proti katerim ni povsem odporna niti Slovenija, so velika nevarnost evropskim vrednotam, kot so vladavina prava, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, solidarnost, spoštovanje ter vključevanje vseh, ne glede na osebne okoliščine. Te vrednote za predsednico državnega zbora pomenijo mejo, ki je ne more preseči nobena politična pragmatičnost,” so poudarili v njenem kabinetu.

Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Klakočar Zupančič meni, da je vzpon skrajnega desničarskega populizma treba vzeti zelo resno, saj gre za razmah ideologije, ki je v prejšnjem stoletju povzročila najhujšo morijo v zgodovini človeštva. “Vodilne evropske politične stranke morajo zato opraviti resno analizo vzrokov za tak pojav, ki bo vključevala tudi samorefleksijo,” so še zapisali v njenem kabinetu.

Nemec: Izjave Boštjančiča Svobodo pozivajo k premisleku

Evropski poslanec SD Matjaž Nemec je ocenil, da izjave ministra Boštjančiča največjo koalicijsko stranko pozivajo k premisleku.

“Ne nazadnje so evropski liberalci v Evropskem parlamentu, članica katerih je stranka Gibanje Svoboda, podpisali izjavo o nesodelovanju s skrajno desnico, predsednik stranke pa izkazuje tesno zavezništvo s predsednikom Francije Macronom,” je dejal Nemec.

Navedbe finančnega ministra je za N1 komentiral tudi minister za delo iz kvote Levice Luka Mesec. ”Verjamem, da minister Boštjančič te izjave že obžaluje,” je v svojem kratkem odzivu poudaril Mesec.

Boštjančičeve izjave je prek Facebooka komentirala tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

“Vsak komentar na tole je odveč. Finančni minister Golobove vlade brez sramu podpira razraščanje fašizma v Evropi in tolče po ministrih lastne vlade. To je ta samo imenovani Golobov ekipni duh. Napuh nad njimi in ignoranca lastnih kolegov iz vlade,” je poudarila Šetinc Pašek in dodala, da je zaradi ministrovih izjav zgrožena.

“Minister se ni opredeljeval do politike in vrednot, ki jih zagovarja Le Pen”

Na ministrstvu za finance so danes pojasnili, da je Boštjančič intervju za Politico opravil včeraj in da pogovor ni bil avtoriziran. “Politico je objavil le izseke, celoten intervju naj bi bil objavljen v naslednjih dneh,” so poudarili na ministrstvu.

Del vprašanj v intervjuju se je po njihovih besedah nanašal na to, kako minister komentira zadnje politične premike v Evropi v desno ter kako vidi svojo vlogo v tem kontekstu: “Minister je ob tem dejal, da njegova vloga ni, da sodi odločitve volivcev posameznih držav in da meni, da je treba vedno spoštovati voljo volivcev. V tem kontekstu tudi meni, da mora kot minister za finance znotraj EU sodelovati s katerimkoli drugim ministrom ali vlado.”

Kot so poudarili, je Boštjančič prepričan, da mora kot minister zasledovati predvsem interese Slovenije, to pa je mogoče samo tako, da sodeluje z vsemi ministrskimi kolegi iz drugih držav ne glede na njihovo politično pripadnost.

Klemen Boštjančič
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

“V tem kontekstu je bila tudi njegova izjava glede francoske desnice. Minister se ni opredeljeval do sprejemljivosti politike in vrednot, ki jih zagovarja Marine Le Pen, saj kot liberalec takšnih vrednot ne deli,” so poudarili na ministrstvu.

Glede ameriških volitev je minister po njihovih navedbah poudaril predvsem, da bi se morala Evropa predvsem ukvarjati sama s seboj ter z ustreznostjo svojih politik v primerjavi s Kitajsko, ZDA in drugimi globalnimi velesilami ter z učinkovitostjo svojih odločitev, ne pa z vprašanjem, kdo bo zmagal na volitvah v ZDA.

“Minister nikoli ni skrival, da v politiki zagovarja politiko sodelovanja. Ljudi ne ocenjuje po politični pripadnosti, pri čemer se je v intervjuju naslanjal predvsem na odnose z drugimi ministri, ki jih vsak mesec srečuje na zasedanjih ECOFIN,” so še dodali na ministrstvu.

V kabinetu predsednika vlade in Gibanju Svoboda Boštjančičevih izjav niso želeli komentirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje