Donald Trump spet šokiral, Bela hiša je njegove izjave označila za grozljive

Svet 11. Feb 202409:02 > 18:47 15 komentarjev
Donald Trump na zborovanju v Južni Karolini
Foto: Sam Wolfe/REUTERS

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki nabira glasove za ponoven nastop na predsedniških volitvah kot republikanski kandidat, je še enkrat več presenetil s svojimi izjavami. V soboto je na zborovanju v Južni Karolini namreč dejal, da ne bi podrl države članice zveze Nato, ki zamuja s plačili. Še več – zatrdil je, da bi Rusijo spodbudil k napadu vsake države, ki ne bi plačevala računov. Na njegove izjave so se odzvali tudi politiki iz Evrope.

Nekdanji ameriški predsednik in najverjetnejši republikanski kandidat na prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump s svojimi izjavami ponovno vzbuja pozornost javnosti.

Na sobotnem zborovanju je obudil eno od izjav, ki naj bi jo po lastnih navedbah izrekel na enem od zasedanj članic zveze Nato, tedaj še v vlogi predsednika ZDA. Voditelj ene od “velikih držav” je tedaj opozoril na hipotetično situacijo, v kateri država ne bi mogla izpolnjevati svojih finančnih obveznosti, a bi bila napadena s strani Rusije. Ta državnik je Trumpa tedaj vprašal, ali bi ZDA priskočile na pomoč, a Trump neomajne podpore ni zagotovil.

“Rekel sem: ‘Niste plačali, torej ste prestopnik?’ … Ne, ne bi vas zaščitil. Pravzaprav bi jih spodbujal, naj počno, kar želijo. Treba je plačati!” je svoje besede izpred let po poročanju BBC ponovil Trump.

Uradna Bela hiša je po poročanju BBC te izjave že označila za grozljive. Tiskovni predstavnik Andrew Bates je dejal, da Trump spodbuja vdore morilskih režimov med najtesnejše zaveznike. Izjava po njegovem mnenju ogroža ameriško nacionalno varnost, pa tudi svetovno stabilnost.

Severnoatlantska pogodba, ki je temeljni dokument zavezništva, sicer v 5. členu določa, da je oborožen napad na eno ali več članic Nata napad na vse članice. Te so tako zavezane h kolektivni samoobrambi, je poročala STA.

Trump je sicer velik kritik zveze Nato, predvsem do prevelikega finančnega bremena za ZDA, ki morajo zagotavljati obrambo ostalih držav. Kritičen je tudi do ameriškega financiranja Ukrajine v vojni z Rusijo.

Donald Trump
Foto: Mike Segar/REUTERS

V Evropi kritike Trumpovih izjav o zavezništvu

Iz Evrope se danes vrstijo kritični odzivi na izjave Trumpa. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tako posvaril pred govori, ki spodkopavajo varnost.

“Vsako namigovanje, da se zavezniki ne bodo branili med seboj, spodkopava varnost vseh nas, tudi ZDA, ter izpostavlja ameriške in evropske vojake večjemu tveganju,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu poudaril Stoltenberg.

V izjavi za javnost je dodal, da Nato ostaja pripravljen in sposoben braniti vse zaveznike. “Na vsak napad na Nato bomo odgovorili enotno in odločno,” je poudaril. Izrazil je še prepričanje, da bodo ZDA ostale močna in predana zaveznica Nata, ne glede na to, kdo bo zmagal na novembrskih predsedniških volitvah.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na omrežju X poudaril, da Nato že 75 let podpira varnost in blaginjo Američanov, Kanadčanov in Evropejcev. Nepremišljene izjave o varnosti zavezništva in solidarnosti po njegovih besedah služijo le interesom ruskega predsednika Vladimirja Putina, svetu pa ne prinašajo večje varnosti ali miru.

“Nasprotno, ponovno poudarjajo, da mora EU nujno še naprej razvijati svojo strateško avtonomijo in vlagati v svojo obrambo. In ohraniti močno zavezništvo,” je še zapisal Michel.

Poljski predsednik Andzej Duda je v odzivu na kritike na omrežju X zapisal, da mora biti zavezništvo med Poljsko in ZDA močno, ne glede na to, kdo je trenutno na oblasti na Poljskem in v ZDA. “Vedno sem ravnal tako in bom še naprej ravnal v tem duhu ter spoštoval vse naše partnerje v ZDA,” je dodal po poročanju poljske tiskovne agencije PAP.

“Eden za vse in vsi za enega. Ta Natov slogan zagotavlja varnost več kot 950 milijonov ljudi – od Anchoragea do Erzuruma,” pa je v odzivu na X zapisalo nemško zunanje ministrstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje