Kljub višjim cenam potovanja razprodana, na ponudbe last minute ne računajte

Potovanja 22. Dec 202310:00 3 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

Vprašanju "Kje boš pa ti za novo leto" se je te dni skoraj nemogoče izogniti in ni malo Slovencev, ki lahko nanj odgovorijo z eksotičnimi destinacijami: Maldivi, Sejšeli, Dominikanska republika, Abu Dabi ... Kljub višjim cenam aranžmajev turistične agencije namreč letos opažajo podobno število rezervacij kot v predkoronskem letu 2019, številna potovanja pa so že razprodana. Še več: v agencijah ugotavljajo, da Slovencev ni prestrašila niti višja stopnja tveganja za teroristične napade v Evropski uniji.

Kljub visokim življenjskim stroškom in inflaciji, ki je dvignila tudi cene turističnih aranžmajev, bodo Slovenci letošnje božično-novoletne praznike izkoristili za obiske slikovitih evropskih božičnih sejmov in za skok v tople kraje.

V Turistični agenciji Palma denimo turistične aranžmaje v primerjavi z lanskim letom ponujajo za 20 do 30 odstotkov višjo ceno, a je število rezervacij vseeno primerljivo s predkoronskim letom 2019.

“Zasedenost je v primerjavi s prejšnjimi leti večja. Še vedno pa se soočamo s pomanjkanjem kapacitet, tako da so kar mnoga potovanja in destinacije že razprodani. Velja pravilo, da na ponudbo v zadnjem trenutku ni mogoče računati,” pojasnjujejo v agenciji.

Podobno opažajo tudi v agenciji Kompas, kjer so se cene aranžmajev v primerjavi z lanskim letom dvignile za nekaj odstotkov, k čemur so pripomogle predvsem višje cene letalskih vozovnic. “Naše kapacitete so za novo leto skoraj razprodane,” pripoveduje Matevž Hrovat, direktor Kompasove produkcije Outgoing.

“Beležimo še eno odlično sezono, tudi obseg prijav za prihodnje leto je nad pričakovanji. Opažamo, da je omejitev potovanj zaradi covida-19 postala generator oziroma pospešek turizma. Čeprav imamo inflacijo in visoke življenjske stroške, na drugi strani želja po potovanjih ostaja ena osnovnih življenjskih potreb,” pravi. 

Cene Relaxovih mega novoletnih klubov so se dvignile za približno devet odstotkov, preostale ponudbe za od osem do 15 odstotkov, “a upada rezervacij ni, lahko bi rekel, da imamo celo nekaj več rezervacij kot leta 2019, je pa res, da številke še niso dokončne”, dodaja tudi Jože Režonja iz Relaxa.

Od Laponske do Kube

Skok v toplejše kraje je med Slovenci za novo leto prva izbira, pravijo v Palmi, kjer so dopustnike prve tri decembrske vikende odpeljali na Laponsko na obisk k Božičku, zdaj pa jih čakajo čarterski in direktni leti na Madeiro, Malto, v Egipt, Porto z Lizbono, Madrid, Maroko pa Dubaj in Abu Dabi. “Potem so tukaj še tri čudovite Palmine Arabeske, in sicer Oman, Maroko in Jordanija,” povejo v agenciji.

Že tradicionalno so po njihovih besedah med destinacijami, kjer bi Slovenci na silvestrovo radi nazdravili, najbolj priljubljeni Istanbul, Pariz, London, Sicilija, Apulija, Sardinija, Barcelona, Valencia, Budimpešta, Bratislava, Sarajevo, Beograd …

Ob tem Hrovat iz Kompasa doda še Amsterdam in Rim. “Na krajše vikend oddihe v evropskih prestolnicah bomo odpeljali največ potnikov,” pojasni.

“Ne smemo pa pozabiti na sanjske destinacije, največ povpraševanj je za Maldive, Sejšele, Zanzibar, Dominikansko republiko in Mehiko,” pravijo v Palmi, na Kompasovem seznamu bolj oddaljenih, a vseeno zelo priljubljenih destinacij pa se najdeta še Mavricij in Kuba. “Prav za te destinacije imamo še večje povpraševanje kot leta 2019,” opiše Hrovat.

Sejšeli (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi v Palmi in Relaxu opažajo, da so letos v porastu potovanja po svetu, od potovalnih odklopov do raziskovanja v eksotičnih krajih. V Relaxu izstopajo še individualni odhodi.

“Sicer pa je vzorec tradicionalen in se z izjemo koronskih let ponavlja že nekaj let: veliko zanimanja in rezervacij je za slovenska zdravilišča in terme, kjer se s težavo najde še kaj prostora. Potem so tu še smučarski paketi v Sloveniji, Italiji, Franciji, Avstriji in Bosni in Hercegovini, tako slovenska kot hrvaška obala — predvsem Istra in Kvarner — kjer goste zanimajo predvsem hoteli s štirimi oziroma petimi zvezdicami, saj ponujajo bazene in wellness storitve,” pravi Režonja.

Dodaja, da je tako kot vsako leto precej zanimanja tudi za Relaxove novoletne mega klube v Sarajevu, Beogradu, Zrenjaninu v Vojvodini in Vodicah. Prav v tem mestu ob hrvaški obali bo novo leto pričakalo 500 Relaxovih gostov.

Visoka stopnja tveganja za teroristične napade Slovencev ni prestrašila

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v začetku veselega decembra poudarila, da zaradi vojne v Gazi in prazničnega obdobja v Evropski uniji obstaja visoka stopnja tveganja za teroristične napade, kar pa Slovencev očitno ni prestrašilo, ugotavljajo v turističnih agencijah.

Poudarjajo, da sami pozorno spremljajo varnostna priporočila zunanjega ministrstva in razmere na vseh destinacijah, kamor potujejo, “hkrati pa se zavedamo, da življenje po svetu teče naprej”, pripoveduje Hrovat.

Po njegovih besedah bi v primeru omejitev potovanj temu primerno tudi prilagodili programe. “Obseg potovanj je tako širok, želja ljudi pa tako velika, da tovrstna tveganja vzamejo v obzir. Vsi skupaj se zavedajo, da obstaja možnost določenih omejitev, a imajo v podzavesti še vedno obdobje zadnjih treh let, ko potovati ni bilo mogoče.”

Božični sejem v Pragi (Foto: PROFIMEDIA)

Konec koncev, nadaljuje Hrovat, slovenske ali tuje oblasti potovanj na destinacije, kamor bodo peljali goste, niso odsvetovale. Treba je biti zgolj bolj previden, je jasen, kar v praksi pomeni, da se potniki gneči izogibajo, večje skupine pa se razdelijo na več manjših.

Tudi v Palmi in Relaxu ne opažajo, da bi bili ljudje zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu zaskrbljeni. “Ljudje s temi informacijami živijo vsakodnevno. Če ponazorim: ta trenutek nikogar ne zanima romanje v Izrael in o tem ljudje niti ne sprašujejo,” zaključi Režonja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje