Kljub zapletu znano, kdo bo pripravil sistem za alarmiranje ob naravnih nesrečah

Slovenija 22. Avg 202417:40 5 komentarjev
alarm
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Objavljeni so rezultati razpisa, na katerem je ministrstvo za digitalno preobrazbo razdelilo denar za pripravo in vzdrževanje sistema, ki nas bo pred naravnimi nesrečami opozarjal s sporočili na mobilnih telefonih. Denar so dodelili vsem večjim mobilnim operaterjem, a sistem bo za vse vzpostavil le eden. Del razpisa je sicer spremljal manjši zaplet, zaradi česar bodo na ministrstvu objavili še enega.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je danes objavilo rezultate javnega razpisa za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil. Gre za dolgotrajni projekt ministrstva, ki bo omogočil, da bo Uprava RS za zaščito in reševanje opozorila pred nevarnostjo ljudem pošiljala prek mobilnih telefonov.

Na razpis so se kot pričakovano prijavili štirje največji mobilni operaterji v Sloveniji: A1, Telekom, T-2 in Telemach. Z ministrstva so danes sporočili, da bodo denar za vzpostavitev sistema, za kar so v razpisu predvideli okoli 3,5 milijona evrov, dodelili vsem štirim prijavljenim. Glavnino denarja oziroma nekaj več kot 2,1 milijona evrov bo prejel Telekom Slovenije. Razlog za to je v dogovoru med operaterji, da bo Telekom vzpostavil glavne dele sistema javnega alarmiranja, ki bodo v skupni uporabi.

Nekoliko pa se je zapletlo v drugem sklopu razpisa, ki je razporejal denar za vzdrževanje sistema obveščanja v prvih petih letih po vzpostavitvi. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je v razpisu za to predvidelo 1,7 milijona evrov, po prejetih prijavah pa je skupna vrednost vseh vlog v tem sklopu znašala 1.888.973,86 evra in je presegla predvideno višino denarja.

Sistem množičnega javnega obveščanja in alarmiranja pristojnim službam omogoča, da opozorila ob naravnih in drugih nesrečah pošljejo na mobilne telefone in nekatere druge naprave. Tako se na telefonih ljudi na ogroženem območju pojavijo sporočila z napotki, naprave pa ob tem glasno piskajo, dokler uporabnik ne potrdi prejema opozorila. V večini evropskih držav se množično pošiljanje opozoril opravi prek celičnega oddajanja – sistema, ki vključuje mobilne bazne postaje in sporočila pošlje več uporabnikom mobilnih telefonov na določenem območju. Sistem deluje tako, da poleg domačinov obvestila dobijo tudi turisti in drugi, ki gostujejo v slovenskem mobilnem omrežju.

Pri tem sistema javnega obveščanja in alarmiranja ne smemo enačiti z opozorili, ki jih uporabnikom pošiljajo različne vremenske aplikacije. Gre za necentraliziran sistem, ki večinoma le posreduje vremenska opozorila, ta pa seveda ne obsegajo svaril ob nekaterih nesrečah, kot so požari, potresi ali industrijske nesreče.

Nov razpis, ki pa na čas vzpostavitve ne bo vplival

Z ministrstva so ob tem sporočili, da so zaprošeni zneski le minimalno presegli predvidena sredstva. Glede na to, da so v zakonskih aktih določili, da vzdrževanje sistema v prvih petih letih krije država, bodo na ministrstvu v naslednjih mesecih objavili nov razpis in z njim zagotovili ustrezno vzdrževanje sistema za vse operaterje. Kljub temu so na tokratnem razpisu 687.919 evrov za vzdrževanje razdelili med tri operaterje: T-2, A1 Slovenija in Telemach.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da se časovnica vzpostavitve sistema zaradi zapleta pri dodelitvi denarja za vzdrževanje ne bo zamaknila. Prejšnji teden so na ministrstvo za N1 dejali, da bodo z izbranimi operaterji do konca avgusta podpisali pogodbe o financiranju, sledilo bo vzpostavljanje sistema. “Načrtujemo, da bo sistem v testni uporabi že do konca letošnjega leta,” so še navedli v odgovorih. Ministrstvo je sicer še marca za STA dejalo, da delujoč sistem pričakujejo najkasneje do konca leta.

Pri tem velja opozoriti, da so vsi operaterji v prijavi navedli, da bodo sistem postavili najkasneje v 12 mesecih od sklenitve pogodbe, kar so zahtevali tudi razpisni pogoji. Tako nas bodo telefoni pred nevarnostmi začeli opozarjati najkasneje avgusta 2025.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje