Koalicija in opozicija enotni pri postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij

Slovenija 28. Jun 202314:40 0 komentarjev
zdravnik
PROFIMEDIA

Državni zbor je z 81 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij, s katero želi vlada uskladiti zakon z evropsko direktivo. Podporo noveli so na današnji seji DZ izrekli tako v koalicijskih kot opozicijskih poslanskih skupinah.

Kot je na seji DZ pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija, s to novelo odpravljajo vse neskladnosti zakona z evropsko direktivo o preskusu sorazmernosti pred sprejetjem nove regulacije poklicev.

Direktiva je bila sprejeta leta 2018, v njenem okviru pa morajo države članice EU zagotoviti, da pred uvajanjem kakršnih koli zahtev za poklice poskrbijo, da so te potrebne in uravnotežene. Slovenija je direktivo v zakon o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev prenesla v letu 2021. Decembra istega leta je nato prejela opomin Evropske komisije, ker je ta ugotovila, da ni izpolnila vseh svojih obveznosti iz te evropske direktive.

Februarja letos je Slovenija prejela obrazložilno mnenje Evropske komisije, v katerem komisija ugotavlja, da bodo s sprejemom te novele zakona vsa neskladja z evropsko direktivo tudi odpravljena, je spomnil Feketija.

Pred vsako novo regulacijo ocena sorazmernosti

Državni sekretar je kot najpomembnejšo novost izpostavil oceno sorazmernosti, ki bo opravljena pred vsako novo regulacijo posameznih poklicev. Oceno, s katero se bo ugotavljalo, ali je regulacija določenega poklica upravičena ali ni, bo moral pripraviti pripravljavec zakona ali drugega akta, ki regulira določen poklic.

Pri tem se bo upoštevalo predvsem naravo, vsebino in učinek zakona ali pa drugega predpisa, ki omejuje dostop do ali opravljanje reguliranih poklicev. “Ocena sorazmernosti se bo izvedla objektivno in neodvisno,” je ob tem zagotovil Feketija.

Nacionalni koordinator za opravljanje reguliranih poklicev oziroma dejavnosti in ministrstvo, pristojno za posamezen reguliran poklic ali dejavnost, bosta v fazi medresorskega usklajevanja podala objektivno in neodvisno mnenje o oceni sorazmernosti. Takšno mnenje o oceni sorazmernosti bo zavezujoče za poklicna oziroma strokovna združenja, kadar ta opravljajo svojo oceno sorazmernosti.

Novelo podprle vse poslanske skupine

V SDS so novelo podprli, saj se z njo po besedah poslanke Karmen Furman prenaša zakonodajo EU v nacionalni pravni red zaradi lažje uresničitve ciljev EU glede ustvarjanja gospodarske rasti, zagotavljanja prostega gibanja strokovnjakov, izboljšanja okolja za podjetja in ponujanja izbire potrošnikov.

Z novelo se bo zagotovilo uravnoteženo in sorazmerno regulacijo poklicev, ki ne bo predstavljala prekomernega administrativnega bremena, je ocenil Soniboj Knežak (SD).

Novelo zakona so podprle tudi poslanske skupine NSi, Svoboda in Levica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!