Koalicija in opozicija za skupno mizo – bo prišel tudi Janša?

Slovenija 19. Jul 202218:44 > 20. Jul 2022 07:07 11 komentarjev
Robert Golob, Janez Janša
PROFIMEDIA

Danes bodo prvič v tem mandatu za skupno mizo sedli vodilni predstavniki koalicijskih in opozicijskih strank. Tema posveta bodo ukrepi za zajezitev prehranske in energetske draginje. Premier Robert Golob namreč želi, da opozicija pri sprejemanju teh ukrepov ne bi nagajala.

Predsednik vlade Robert Golob je predsednikom vseh parlamentarnih strank in vodjem poslanskih skupin poslal vabilo na delovni posvet o ukrepih za zajezitev prehranske in energetske draginje ter zagotovitev energetske varnosti Slovenije. Vse stranke so udeležbo potrdile.

Tako bosta iz opozicijske NSi na posvet prišla predsednik stranke Matej Tonin in vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj, največja opozicijska stranka SDS pa je po informacijah iz kabineta predsednika vlade potrdila udeležbo vodje poslanske skupine Jelke Godec. Prejšnji teden je sicer Golob v pogovoru za POP TV dejal, da se je po telefonu pogovarjal s prvakoma obeh opozicijskih strank, ki sta pokazala pripravljenost, da bosta na posvet prišla. Ali se bo torej današnjega pogovora udeležil tudi prvak SDS Janez Janša, smo želeli preveriti v največji opozicijski stranki, vendar odgovora za zdaj nismo dobili.

“Naš namen je, da za mesec dni za interventno zakonodajo na področju energetike dosežemo konsenz, da si ne bomo v parlamentu proceduralno nagajali. Hočemo, da se ta zakonodaja naredi do 1. septembra in zato nimamo časa za politično preigravanje. Namen prvega sestanka oziroma tega sodelovanja je, da najdemo konsenz, da do septembra stvari, ki so povezane s tem, da ljudje ne bodo trpeli, skupaj sprejmemo,” je željo po dogovoru z opozicijo v omenjenem pogovoru izpostavil Golob. Da ponuja “roko vsem, da se skupaj lotimo izzivov energetske in prehranske varnosti,” je premier poslance nagovoril tudi ob odločanju državnega zbora o ratifikaciji protokola o pristopu Švedske in Finske k zvezi Nato.

Poleg predsednikov parlamentarnih strank in vodij njihovih poslanskih skupin je Golob na posvet povabil tudi vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Feliceja Žižo ter ministre za finance, za infrastrukturo in za gospodarstvo Klemna Boštjančiča, Bojana Kumra in Matjaža Hana (namesto slednjega naj bi se po navedbah v premierjevem kabinetu pogovora udeležil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan). Na posvet naj bi prišla tudi direktorica urada za makroekonomske analize in razvoj Marijana Bednaš. Prav tako je Golob vabilo poslal več strokovnjakom s področja ekonomskih ved (Mateju Lahovniku, Mojmirju Mraku, Igorju Mastenu, Bogomirju Kovaču, Velimirju Boletu, Mitji Gaspariju in Janezu Prašnikarju), ki naj bi spregovorili o finančnih razmerah v državi, tudi v kontekstu dogajanja v svetu. Na posvet pa sta povabljena še prva moža družb Eles in Plinovodi Aleksander Mervar in Marjan Eberlinc.

“Slovenija se, tako kot vsa mednarodna skupnost, sooča s težkimi in daljnosežnimi posledicami vojne v Ukrajini. Vlada Republike Slovenije se je zato takoj po nastopu svojega mandata prioritetno lotila ukrepov za zajezitev prehranske in energetske draginje ter zagotovitev energetske varnosti naše države,” je v vabilu na posvet zapisal Golob. Ob tem je izpostavil željo, da bi “zgodovinsko zahtevne izzive, ki so pred nami, reševali skupaj”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje