Koga si je ministrica Fajon izbrala za novi najtesnejši sodelavki

Slovenija 21. Avg 202417:15 0 komentarjev
Zunanja ministrica Tanja Fajon
Zunanja ministrica Tanja Fajon (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vlada naj bi na jutrišnji seji imenovala novo državno sekretarko na zunanjem ministrstvu in vršilko dolžnosti generalne sekretarke na tem resorju. Kdo naj bi postali najtesnejši sodelavki ministrice Tanje Fajon?

Kot smo poročali, nekateri najožji sodelavci zunanje ministrice Tanje Fajon letos odhajajo na veleposlaniška mesta v tujino. Med njimi sta državna sekretarka Sanja Štiglic, ki je bila imenovana za slovensko veleposlanico v Londonu, in generalna sekretarka na zunanjem ministrstvu Renata Cvelbar Bek, ki bo po novem veleposlanica v Parizu.

Obe naj bi vlada po naših informacijah na jutrišnji seji razrešila z dosedanjih položajev in imenovala njuni naslednici. Nova državna sekretarka na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) naj bi postala Melita Gabrič, vršilka dolžnosti generalne sekretarke pa Barbara Žvokelj.

Gabrič je bila svetovalka Janeza Drnovška za mednarodne odnose v času, ko je bil ta še predsednik vlade, in tudi takrat, ko je bil predsednik republike. Kasneje je bila generalna konzulka v New Yorku in slovenska veleposlanica v Ottawi. Leta 2021 je bila imenovana za vodjo delegacije EU v Kanadi.

Melita Gabrič
Melita Gabrič (Foto: dr. Melita Gabrič, Ambassador/X)

Barbara Žvokelj se je pred kratkim vrnila z Dunaja, kjer je bila vodja slovenskega stalnega predstavništva pri OZN, Ovse in drugih mednarodnih organizacijah – na tem mestu jo je te dni nasledila nekdanja državna sekretarka v kabinetu premierja Roberta Goloba Melita Župevc. Med letoma 2021 in 2023 je bila Žvokelj tudi članica sveta guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Barbara Žvokelj
Barbara Žvokelj (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!