Koga snubi Robert Golob

Slovenija 08. Mar 202218:11 > 16. Mar 2022 10:15
Robet Golob
Borut Živulović/Bobo

Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob se nagiba k temu, da bi se na državnozborskih volitvah pomeril v Ljubljani in ne v Novi Gorici. Pogovori o kandidaturi na Golobovi listi potekajo z bivšima poslancema LDS Borutom Sajovicem in Leom Kremžarjem, na listo vabijo nekdanjega dolgoletnega ravnatelja II. gimnazije Maribor Ivana Lorenčiča ...

Politične stranke mrzlično sestavljajo in predstavljajo kandidatne liste za aprilske državnozborske volitve. Levica in NSi sta svoje kandidate razkrili minulo soboto, SAB bo to storila ta vikend, v LMŠ in v Gibanju Svoboda predstavitev napovedujejo za 19. marec.

Zanimanje javnosti je še zlasti usmerjeno v stranko Roberta Goloba. Razlogov za to je več. Eden od njih je, da gre za novo stranko, ki svojo kadrovsko strukturo šele postavlja. Pozornost je vzbudilo tudi to, da je pogoj za vstop v Gibanje Svoboda priporočilo dveh članov stranke in da naj bi se s kandidati za volitve Golob osebno pogovoril. “Želimo preprečiti, da bi nam nasprotni tabor podtaknil kakšne člane oziroma da bi se zgodil sovražni prevzem stranke,” nam je kot razlog za neobičajne pogoje za vstop v stranko pred dnevi navedel Golob.

Prvak Gibanja Svoboda naj se sicer še ne bi dokončno odločil, kje bo kandidiral. Koleba med Novo Gorico in Ljubljano, po naših informacijah pa se tehtnica nagiba k slovenski prestolnici. Kot je znano, bosta v Ljubljani kandidirali tudi podpredsednica stranke in bivša ljubljanska sodnica Urška Klakočar Zupančič ter novinarka Televizije Slovenija Mojca Šetinc Pašek. V enem od dveh novogoriških okrajev pa se bo za poslanca potegoval generalni sekretar Gibanja Svoboda in bivši župan Nove Gorice Matej Arčon.

Borut Živulović/BOBO

Arčon je do svojega prvega županskega mandata leta 2010 prišel kot kandidat LDS, na Golobovi kandidatni listi pa naj bi bilo še kar nekaj njegovih nekdanjih strankarskih kolegov. Eden od njih naj bi bil župan Tržiča Borut Sajovic. Ta nam je danes dejal, da se o možnosti, da bi kandidiral na listi Gibanja Svoboda, pogovarja, da pa bo končna odločitev znana 19. marca. Dodal je še, da mu je vsebina Gibanja Svoboda blizu, saj ga spominja “na povezovalno slovensko zgodbo v času Janeza Drnovška”. Sajovic je sicer dva mandata že sedel v poslanskih klopeh – poslanec LDS je bil od leta 2004 do leta 2011 – župan Tržiča pa je vse od leta 2006. Pred meseci je Sajovic sodeloval pri ustanovitvi kluba županov, katerega glavni pobudnik je bil kočevski župan Vladimir Prebilič. Tedaj je bilo mogoče zaznati, da bi bil tržiški župan, če bi klub prerasel v stranko, pripravljen na njeni listi kandidirati na državnozborskih volitvah.

V Mariboru bi utegnila kandidirati Kremžar in Lorenčič

Na listi Roberta Goloba bi se utegnil na volitve podati še en bivši poslanec LDS – Leo Kremžar. Tudi ta nam je dejal, da je zadeva še v fazi pogovorov in da torej odločitev glede kandidature še ni sprejeta. Kremžar je precejšnji del svoje poklicne poti preživel na Radiu Maribor, kjer je bil urednik, odgovorni urednik in direktor. Poslanec je bil v mandatu 2000 – 2004, kar dvajset let pa je bil župan občine Miklavž na Dravskem polju. Če se bo podal v tekmo za poslanca, bi se pomeril v enem od mariborskih okrajev.

Ziga Zivulovic jr./BOBO

Kot možni kandidat v štajerski prestolnici na listi Gibanje Svoboda se pojavlja tudi bivši dolgoletni ravnatelj mariborske II. Gimnazije Ivan Lorenčič, ki je zdaj v pokoju in ki bi v Mariboru zagotovo veljal za močnega kandidata. “Nekaj se pogovarjam o tem, vendar se še nisem odločil,” nam je dejal. Očitno pa ni njegov namen, da bi prišel v državni zbor. Kot nam je zaupal, bo, če se bo odločil za kandidaturo, to storil zato, da bi pomagal stranki in bo kandidiral v neizvoljivem okraju. Na podoben način – s kandidaturo, a na neizvoljivem mestu – je leta 2018 Lorenčič kandidiral na listi aktualnega mariborskega župana Saše Arsenovića.