Količki, sicer pobuda stanovalcev, zdaj nekatere motijo. Kaj odgovarja Janković?

Slovenija 18. Okt 202306:07 13 komentarjev

V ljubljanskih Kosezah je občina v začetku oktobra postavila potopne količke, ki preprečujejo, da bi po ploščadi med terasastimi bloki vozili avtomobili, kar se je prej pogosto dogajalo. Toda ker je zaradi količkov zdaj dostava mogoča le do 8. ure zjutraj, nova ureditev nekaterim prebivalcem povzroča težave. Starejši si ne morejo več naročiti dostave iz trgovin, poštarji morajo peš po naselju nositi pakete, gradbeni delavci, ki prenavljajo tamkajšnja stanovanja, pa tudi vso opremo in material, so potožili stanovalci. Kako na to odgovarjajo na občini?

V ljubljanskih Kosezah, na Ulici bratov Učakar med terasastimi bloki, je mestna občina v začetku oktobra postavila potopne količke. Ti preprečujejo, da bi se po ploščadi med terasastimi bloki vozili avtomobili, kar se je prej pogosto dogajalo.

Pobuda, da je treba promet na tem območju omejiti, je prišla s strani četrtne skupnosti in tamkajšnjih stanovalcev. Niso pa z novim režimom vsi zadovoljni. Starejši si ne morejo več naročiti dostave iz trgovin, poštarji morajo peš po naselju nositi pakete, gradbeni delavci, ki prenavljajo tamkajšnja stanovanja, pa tudi vso opremo in material, so nam potožili nekateri stanovalci.

Na občini na čelu z županom Zoranom Jankovićem poudarjajo, da je režim trenutno še v testnem obdobju in da bodo utemeljene pobude prebivalcev za njegovo prilagoditev upoštevali. Za tiste, ki potrebujejo nujen dostop, pa so uvedli dovolilnice.

“Ideja o zapori soseske ni nova, saj smo pobude prebivalcev in uporabnikov lokalov na ploščadi dobivali že pred leti,” je povedala vodja Službe za lokalno samoupravo MOL Jera Grobelnik. “Nenazadnje je bil tam tudi nameščen znak za prepoved prometa, razen za intervencijska vozila, a se ga žal stanovalci in uporabniki poslovnih prostorov niso držali,” je poudarila. Pika na i, ki je botrovala odločitvi občine o strožji omejitvi prometa, pa je bila prometna nesreča, v kateri je bil udeležen otrok. Območje med bloki je pogosto polno pešcev, kolesarjev, otrok na skirojih, poganjalčkih, rolkah in drugih prevoznih sredstvih, v bližini pa sta tudi vrtec in osnovna šola, še pravijo na občini.

Motorni promet so zdaj onemogočili tako, da so postavili potopne količke. Dostop je omogočen intervencijskim vozilom, dostava pa je možna med 6. in 8. uro zjutraj, ko so količki spuščeni. Tamkajšnje prebivalce je občina pozvala, naj spremljajo dogajanje in podajo svoje predloge za izjeme, ki jih bodo nato preučili. Na terenu so bili tudi mestni redarji, ki so pojasnjevali novo ureditev. Ne bo pa dovolilnice za prehod dobil kar kdorkoli, je bil jasen župan. Razlika med prejšnjim in zdajšnjim stanjem je vidna na spodnjih fotografijah. Od prebivalcev dobivajo tako pohvale kot pritožbe, je povedala Grobelnik. “Zavedamo se, da gre za spremembe navad in da smo večkrat razvajeni, saj se vsi želimo pripeljati do vrat,” je še dodala.

KOSEZE
Stanje po postavitvi količkov v Kosezah in pred tem (Foto: Mol/N1)

Uvedli bodo plačljive dovolilnice, a ne za vse

Prihodnji teden bo mestni svet na seji sprejemal odlok, ki ureja to področje. “Uvedli smo nova območja in določili soseske, saj predvidevamo, da bo po vzoru Kosez sledila še kakšna,” je povedala vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet na Molu Maja Žitnik. Center Ljubljane, kjer je območje zaprto z enakimi potopnimi količki, je za dostavo odprt do 10. ure. V Kosezah pa le do 8., predvsem zaradi vrtca in šole, je dejala Žitnik.

Odlok bo določil dejavnosti, ki so v soseskah dovoljene, med njimi so gradbena in obrtniška dela, prevoz tople hrane in oskrba na domu, deratizacija in nujne servisne storitve. Režim bo veljal od 1. decembra letos. “Če občan potrebuje te storitve, lahko za to dobi dovolilnico. Letna taksa zanjo bo 100 evrov, mesečna 20 evrov, tedenska 10 evrov, za dnevno parkiranje pa smo se odločili za brezplačno enodnevno dovolilnico,” je pojasnila. Enodnevna dovolilnica bo uporabna za občane, ki potrebujejo obrtniškega mojstra. Da ne bo zlorab, lahko to porabijo le za en dan v tednu, sicer morajo kupiti tedensko dovolilnico. Na vprašanje, ali mora dovolilnico kupiti stanovalec ali denimo obrtnik, ki pride k njemu, župan odgovarja, da bo dovolilnica izdana na registrsko številko vozila, ki mu bo omogočen prehod.

“Mnogi nam pišejo, da hodijo taborit in morajo z avtom do stanovanja po opremo za taborjenje. V redu, lahko od 6. do 8. ure,” je dejal župan Janković. “Če zamudite po 8. uri, plačate kazen. Dejstvo je, da je bilo to naselje predvideno brez avtomobilov in da je bilo veliko zlorab parkiranja. Tu parkiranje ni mogoče, lahko je samo dovoz,” je jasen Janković.

Več o režimu dovolilnic župan Zoran Janković razloži v videu, ki si ga lahko ogledate na vrhu članka. Med drugim je poudaril, da bodo zlorabe kaznovali z odvzemom dovolilnice. V videu je župan odgovarjal tudi na naša vprašanja o težavah stanovalcev z dostavo iz trgovin in predlagal rešitve.

Po besedah enega od stanovalcev Kosez so po postavitvi količkov tam videli reševalno vozilo, ki naj bi okrog 10 minut čakalo pred zaporo. Gre za lažne informacije, je dejal župan. Vsem intervencijskim vozilom je zagotovljen prehod.

koseze
Foto: Aljaž Uršej/N1

Pomagal bo tudi kavalir

Župan je napovedal, da bodo (za zdaj poskusno) v Koseze poslali tudi vozilo kavalir, ki bo pomagalo starejšim in jim denimo prepeljalo nakupljeno do stanovanja.

Starejši so si doslej lahko naročili tudi dostavo, ki jo omogočajo nekatere trgovine, po novem je to težje. “Zakaj pa mora biti dostava z avtomobilom, kot vem, dostavljajo tudi s kolesi,” je odgovoril župan. Kaj pa če nekdo naroči hrano za cel mesec in je ni mogoče dostaviti s kolesom? “Lahko, lahko, ne podučujte me o Mercatorju,” je dejal Janković. Dodal je, da ne drži, da naročenega iz trgovin ne bi mogli dostaviti do 8. ure zjutraj.

Tudi zaposleni v poštni poslovalnici, ki je znotraj zaprtega območja, nimajo dostopa, razen do 8. ure. Poštarji morajo peš po naselju nositi pakete, župan odgovarja z “ubogi reveži. To, da poštarji ne morejo nositi pošte, je nekaj novega. Je ta tudi pretežka? Ne vem, če ni najbolje, da se pošta kar pripelje z avtom v tretje nadstropje.”

Pristojni pa zagotavljajo, da bodo imeli dostop omogočen vsi invalidi in drugi, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje