Koliko nas bo letos stalo smučanje?

Slovenija 02. Okt 202216:01 7 komentarjev
smučanje
PROFIMEDIA

Pred tremi leti je smučiščem preglavice povzročala zelena zima, nato sta sledili dve koronski sezoni, zdaj bo po njih udarila še energetska kriza. Gondole, žičnice in naprave za izdelavo umetnega snega so namreč ogromni porabniki elektrike, smučišča, če bi hotela stroške plačati samo s prodanimi kartami, pa bi ceno teh morala dvigniti na 100 evrov, opozarjajo v združenju žičničarjev. Cene sicer ne bodo tako vrtoglave, a tudi nizke ne bodo. Nekatera smučišča so se namreč že odločila za podražitev od 8 pa vse do 20 odstotkov.

Slovenska smučišča se letos še bolj kot kadarkoli nadejajo mrzle in bele zime. Še večji porabniki od žičniških naprav so namreč naprave za umetno zasneževanje, z izjemo Kanina in Vogla pa je večina naših smučišč odvisnih prav od umetnega snega. “Strošek izdelave enega kubičnega metra umetnega snega je pred podražitvami znašal tri evre, zdaj se je dvignil na 30 evrov, ” nam je dejala Manuela Božič Badalič predsednica združenja žičničarjev in direktorica Kanina.

Na Kaninu z naravnim snegom, kot rečeno, težav nimajo, elektriko pa so zakupili leta 2020 in jo bodo do konca leta dobivali po nizki ceni. Če bi se oskrbovali z elektriko po ceni, ki je trenutno na trgu, bi se stroški s 150 tisoč evrov na leto dvignili na neverjetnih 800 tisočakov.

“Če bi vse stroške prevalili na kupca, bi karta lahko stala tudi 100 evrov”

“Če bi želeli pokriti vse stroške, bi jih morali prevaliti na kupca, kar bi ceno smučarske karte pognalo v nebo, dosegla bi lahko celo 100 evrov, a tega ne moremo storiti,” je razlagala Božič Badalič. To bi bilo po njenem mnenju enako, kot če bi sami sebi zarili nož v hrbet, saj nihče ne bi kupil tako drage karte.

A tudi če bi se odločili za manjšo korekcijo cen, na Kaninu velja še ena posebnost: povezan je z italijanskim smučiščem Sella Nevea, na katerem cen ne bodo spreminjali. “Če bi cene dvignili le na slovenski strani, bi smučarji šli čez mejo in karte kupili tam.” Zato bodo občini, ki mora ceno še potrditi, predlagali enako ceno, kot je veljala v lanski sezoni. To je 39 evrov, smučarji pa bodo lahko za ta denar izkoristili bele strmine tako na slovenski kot italijanski strani.

Podatka, koliko slovenskih smučišč se bo za podražitve smučarskih kart odločilo, še ni, saj mnoga zaradi negotovih razmer cene še usklajujejo. Kakšne so bile cene lani in kakšne so letos, prikazuje spodnja tabela.

Cene še niso znane za smučiščih Vogel in Cerkno, na katerih se trenutno intenzivno pripravljajo na novo sezono. “Servisiramo opremo, opravljamo tehnične preglede, iščemo nov kader,” je povedal direktor Jože Oplotnik in dodal, da o morebitnem zapiranju smučišča zaradi previsokih stroškov ne razmišljajo.

Da bi se lahko zgodilo prav to, pa je opozorila Božič Badalič: “V vsakem primeru bo ključna pomoč države, sicer bodo mnoga smučišča imela le dve izbiri: izgubo ali zaprtje. A zaprtje smučišča ne pomeni, da bodo obstale le žičnice in gondole. Svoja vrata bodo morali zapreti tudi hoteli in restavracije, saj turistov ne bo.”

Prav z napovedjo, da je povsem mogoče, da bo vlada prepovedala obratovanje smučišč, je žičničarje razburil in šokiral infrastrukturni minister Bojan Kumer. A kasneje jim je zagotovil, da je bila izjava “vzeta iz konteksta” oziroma “malo nerodna”. Pojasnil jim je, da je govoril o hudih scenarijih, ko bi morala država razmišljati o tem, ali zapreti bolnišnico ali smučišče.

Z Božič Badalič se strinja tudi lastnik in direktor Gorskoturističnega centra Kope Boštjan Paradiž, ki pravi, da ne ve, kako bodo speljali letošnjo sezono, če vlada do 1. novembra odločitve o regulaciji cen ne bo sprejela. “Če regulacije ne bo in če bodo cene ponorele, obstaja možnost, da bomo smučišče morali zapreti,” je zaskrbljen. Če so morali lanskega avgusta za elektriko plačati 4.800 evrov, je letos ta strošek narastel na 52.000 evrov. “Če te cene preslikamo v zimske mesece, bomo namesto 35.000 evrov na mesec morali plačati kar 360.000 evrov.” Ceno enodnevne vozovnice za odraslo osebo bodo podražili za en evro, s 33 na 34 evrov.

Smučanje
Borut Živulović/BOBO

Tudi Janez Janša, direktor RTC Krvavec, upa, da bo država pokrila del stroškov: “Pobožne želje so, da bi krila tolikšen odstotek, kolikor se je elektrika podražila, a večja kot bo pomoč, bolje bo.” Cene, če sploh, bodo dvignili za evro ali dva, je še povedal.

V Kranjski Gori so se odločili za osemodstotno podražitev, saj za elektriko plačujejo petkrat več kot lani. Cena enodnevne vozovnice bo tako s 37 poskočila na 40 evrov. Predprodajo bodo predvidoma začeli 1. oktobra, večdnevne vozovnice pa ne bodo več vključevale nočne smuke. “Ali bomo lahko plačali vse stroške, bomo videli in razmere reševali sproti,” so povedali.

Smučarske vozovnice bodo v povprečju višje za osem odstotkov tudi na Rogli. Dnevna smučarska karta bo v redni prodaji stala 39 evrov, torej tri evre več kot lani. V predprodaji, ki se je že začela, bodo vozovnice na voljo za 34 evrov, v lanski sezoni so stale 31. A v podjetju Unitur, ki smučišče upravlja, opozarjajo, da tudi z višjimi cenami ne bodo mogli v celoti pokriti stroškov.

Za podražitev so se odločili še na mariborskem Pohorju, kjer ceno dnevne karte, ki velja med tednom, s 33 dvigujejo na 39 evrov, smučanje med vikendom ali praznikom pa bo namesto 36 stalo 43 evrov. “Čeprav so se cene kart povišale za 20 odstotkov, je to bistveno manj od podražitve energentov, s katero se soočamo,” so razmere opisali v podjetju Marprom, ki smučiščem upravlja. Dvig cen opravičujejo s podatkom, da je električna energija med vsemi stroški v preteklosti predstavljala blizu 10 odstotkov, zdaj bo verjetno presegla 20 odstotkov.

Višje cene tudi v tujini

Za smučanje v Dolomitih boste morali za enodnevno karto za odraslo osebe odšteti 74 evrov (lani 67), za otroka 52 evrov (lani 47). Če je lani dnevna karta za odraslo osebo v Bad Kleinkirchheimu v Avstriji stala 48,5 evra, otroška pa 24,5 evra, boste letos zanjo odšteli 56,5 evra oziroma 29 evrov. (Skoraj) enake cene letos veljajo tudi v Nassfeldu, otroška je 50 centrov cenejša od tiste v Bad Kleinkirchheimu.

Preberite tudi, kdaj so zimske počitnice 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje