Koliko stanejo novi potni list, osebna izkaznica in vozniško dovoljenje?

Slovenija 24. Avg 202405:13 4 komentarji
izdelava dokumentov: potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje
Foto: BOBO

Morate kmalu zamenjati enega od pomembnejših dokumentov? Preverite, koliko boste odšteli za novi potni list, osebno izkaznico in vozniško dovoljenje.

Potni list, osebna izkaznica in vozniško dovoljenje so najpomembnejši dokumenti, za katere običajno skrbno pazimo, da jih ne izgubimo oziroma da ne poteče njihova veljavnost.

Ti dokumenti imajo različne dolžine veljavnosti. Če se zgodi, da moramo vse dokumente menjati ali podaljšati v kratkem času, pa to lahko predstavlja tudi večji finančni zalogaj.

Cena izdelave/podaljšanja vozniškega dovoljenja

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo, ki je pristojno za pravilnik o vozniških dovoljenjih, največ državljanom veljavnost vozniškega dovoljenja poteče v juniju in juliju. Razlike med meseci so sicer zelo majhne, zato tudi v omenjenih mesecih to ne vpliva na daljši čas izdelave, ki se sicer med upravnimi enotami razlikuje. V povprečju pa poteče okoli 8.500 vozniških dovoljenj na mesec.

Izdaja vozniškega dovoljenja, zamenjava tujega ter vpis dodatne kategorije stane 25,85 evra. Podaljšanje vozniškega dovoljenja stane 19,55 evra (obrazec 7,75 evra, upravna taksa: vloga 4,54 evra, podaljšanje veljavnosti 7,25 evra), podaljšanje vozniškega dovoljenja – mladi voznik pa 12,25 evra.

Vozniško dovoljenje v obliki kartice velja največ 10 let. Veljavnost je lahko zaradi različnih omejitev tudi krajša. Nekateri imajo še vedno vozniško dovoljenje na tridelnih rožnatih dokumentih. Veljavnost teh dovoljenj, če ni bilo zdravstvenih ali drugih omejitev, je bila 80 let od dneva rojstva. Imetniki “rožnatih izpitov” bodo sicer te še pred potekom morali zamenjati v kartične. Skrajni rok za zamenjavo starih vozniških dovoljenj je 19. januar 2033.

Cena potnega lista

Cena redne izdelave potnega lista z veljavnostjo 10 let, skupaj s takso tako stane 48,67 evra (34,57 evra + taksa v višini 14,10 evra). Potni list z veljavnostjo 5 let skupaj s takso stane 41,87 evra, z veljavnostjo 3 let pa 37,77 evra, z veljavnostjo enega leta pa 37,37 evra.

Če potrebujete nov potni list, ker ste veljavnega izgubili, pa je izdelava novega dražja od redne cene. In sicer ob prvi pogrešitvi za od nekaj evrov pri krajših veljavnostih, pa do več kot deset evrov pri daljši veljavnosti. Izdelava ob vsaki naslednji pogrešitvi pa je od redne izdelave še dražja in je pri izdelavi potnih listov z desetletno veljavnostjo za nekaj deset evrov dražja od redne izdelave. Če izguba potnega lista ni posledica neskrbnega ravnanja, boste za izdelavo novega plačali redno ceno.

Prednostna izdelava potnega lista z veljavnostjo 10 let skupaj s taksami stane 62,27 evra, z veljavnostjo 5 let 48,67 evra, z veljavnostjo 3 leta 40,47 evra in z veljavnostjo 1 leta 39,67 evra.

Kako do potnega lista, osebne izkaznice ali vozniške v le nekaj urah si preberite tukaj.

Diplomatski in službeni potni list staneta 34,57 evra, saj zanju ni treba plačati takse. Potni list za vrnitev v domovino (če v tujini izgubimo potni list) stane 6,48 evra, nalepka za vpis spremembe naslova stalnega prebivališča pa 2,70 evra.

Po redni poti je potni list praviloma izdelan v petih delovnih dneh. Čas izdelave se med upravnimi enotami razlikuje.

Cena biometrične osebne izkaznice

Osebna izkaznica z veljavnostjo deset let (ali trajno) stane 29,53 evra. Otroška osebna izkaznica do tretjega leta starosti stane 22,27 evra, od tretjega do 12. leta starosti 24,07 evra, od 12. do 18. leta starosti pa 24,93 evra.

Osebna izkaznica je praviloma izdelana v štirih delovnih dneh. Čas izdelave se med upravnimi enotami razlikuje.

Kateri dokumenti, narejeni po redni poti, so že na voljo vlagateljem, lahko spremljate na spletni strani Cetisa Celje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje