Kako do potnega lista, osebne izkaznice ali vozniške v le nekaj urah

Slovenija 14. Jan 202309:13 2 komentarja
BIOMETRIČNI POTNI LISTI
Bobo

Kako lahko potni list ali osebno izkaznico dobimo še isti dan oziroma v le nekaj urah in kaj lahko storimo, če dokument nujno potrebujemo konec tedna.

Pogosto se zgodi, predvsem ob pripravah na pot v tujino, da pozabimo na najpomembnejše, to je veljavnost potovalnega dokumenta. Tako se lahko zgodi, da šele tik pred začetkom potovanja ugotovimo, da nam je potekla osebna izkaznica ali potni list. Enako se nam lahko zgodi tudi ob nujni poti v tujino.

Če torej osebno izkaznico ali potni list potrebujete takoj, lahko prosite za prednostno izdelavo. V tem primeru je dokument izdelan in predan na pošto najkasneje naslednji delovni dan.

Če pa dokument potrebujete zares hitro, ga ob pravočasni oddaji vloge lahko dobite tudi v nekaj urah, a se boste morali ponj odpraviti v Celje.

Kako do osebne izkaznice ali potnega lista takoj

Dokument (osebna izkaznica, potni list in vozniško dovoljenje) se lahko izdela prednostno. Če vlogo stranka vloži na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu v državi (ni potrebno, da bi vlogo vložila na upravni enoti Celje ali upravni enoti, kjer živite) najkasneje do 11. ure, lahko dokument prevzame osebno na Upravni enoti Celje še isti dan po 12.45. Če pa stranka vlogo za izdelavo prioritetnega dokumenta vloži po 11. uri, lahko dokument prevzame osebno na Upravni enoti Celje naslednji dan praviloma po 10. uri, so postopek za N1 opisali na UE Celje.

Potni list je možno prevzeti tudi na Cetis, d. d., če se na upravni enoti odločite za prioriteto in dvig pri izdelovalcu. “Potni list je izdelan v eni uri po oddaji vloge. Dvig pri izdelovalcu pa se uporablja samo za nujne primere in so zelo redki,” so pojasnili na Cetisu.

Dokument morate v Celju prevzeti zato, ker ima v tem mestu sedež podjetje Cetis, d. d., ki izdeluje slovenske dokumente.

Vročitev prioritetno izdelanega dokumenta je možna tudi po pošti in se praviloma vroči naslednji dan po vložitvi vloge.

Za prioritetno izdelan dokument se plača višja upravna taksa, in sicer je pri osebni izkaznici z veljavnostjo 10 let cena višja za 9,10 evra, pri potnem listu z veljavnostjo 10 let je cena višja za 13,60 evra in pri vozniškem dovoljenju 7,30 evra. V nujnih primerih, kot so zdravljenje, bolezen ali smrt ožjega družinskega člana ter nujni službeni opravki, pa lahko za prioritetno izdajo osebne izkaznice zaprosite brez doplačila.

Za izdelavo novega dokumenta morate imeti s sabo tudi star dokument in fotografijo. Potovalna dokumenta sta samo osebna izkaznica in potni list.

Kaj pa če dokument nujno potrebujete konec tedna?

Kot so še pojasnili na UE Celje, v soboto, nedeljo ali za praznike dokumenta ni mogoče pridobiti. Ministrstvo za notranje zadeve namreč ni več pristojno za sprejem vloge v nujnih primerih.

Še vedno pa ministrstvo v najbolj kritičnih primerih (npr. nujno zdravljenje, bolezen oz. smrt ožjega družinskega člana, nujni službeni opravki) odobri izdelavo in vročitev osebne izkaznice v Cetisu v roku ene ure od prejema vloge, tudi izven rednega delovnega časa izvajalca Cetis. Pristojni organi za sprejem vlog za izdajo osebne izkaznice so upravne enote in diplomatska predstavništva ali konzulati Republike Slovenije.

Ministrstvo za notranje zadeve v najbolj kritičnih primerih izda tudi potni list, kljub temu da je pristojni organ za izdajo tega dokumenta upravna enota. Državljanu, ki v tujini stalno ali začasno prebiva ali je v tujini, pa se zaradi zdravstvenih ali drugih upravičenih razlogov ne more vrniti v državo, lahko izda potni list tudi organ Republike Slovenije v tujini, ki je pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev. Diplomatski in službeni potni list izda ministrstvo za zunanje zadeve.

Cena potnega lista

Cena potnega lista brez takse je 34,57 evra. Prav toliko stane diplomatski in službeni potni list, le da za ti vrsti potnih listov ni treba plačati takse. Potni list za vrnitev v domovino (če v tujini izgubimo potni list) stane 6,48 evra, nalepka za vpis spremembe naslova stalnega prebivališča pa 2,70 evra.

Redna izdelava potnega lista z veljavnostjo 10 let, skupaj s takso v višini 14,10 evra, tako stane 48,67 evra. Potni list z veljavnostjo pet let skupaj s takso stane 41,87 evra, z veljavnostjo tri leta pa 37,77 evra, z veljavnostjo enega leta pa 37,37 evra.

Prednostna izdelava potnega lista z veljavnostjo 10 let skupaj s taksami stane 62,27 evra, z veljavnostjo 5 let 48,67 evra, z veljavnostjo 3 leta 40,47 evra in z veljavnostjo 1 leta 39,67 evra.

Po redni poti je potni list praviloma izdelan v petih delovnih dneh. Čas izdelave se med upravnimi enotami razlikuje.

Cena biometrične osebne izkaznice

Osebna izkaznica z veljavnostjo deset let (ali trajno) stane 29,53 evra. Otroška osebna izkaznica do tretjega leta starosti stane 22,27 evra, od tretjega do 12. leta starosti 24,07 evra, od 12. do 18. leta starosti pa 24,93 evra.

Osebna izkaznica je praviloma izdelana v štirih delovnih dneh. Čas izdelave se med upravnimi enotami razlikuje.

Cena vozniškega dovoljenja

Izdaja vozniškega dovoljenja, zamenjava tujega ter vpis dodatne kategorije stane 25,85 evra. Podaljšanje vozniškega dovoljenja stane 19,55 evra, podaljšanje vozniškega dovoljenja – mladi voznik pa 12,25 evra.

Čas izdelave se med upravnimi enotami razlikuje.

Kateri dokumenti, narejeni po redni poti, so že na voljo vlagateljem, lahko spremljate na spletni strani Cetisa Celje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje