Koliko staneta hrana in pijača v Ljubljani: “V gostilne ne hodimo, je predrago”

Slovenija 19. Avg 202405:13 21 komentarjev
Restavracija v Ljubljani
Foto: Bor Slana/ BOBO

Kakšne so v Ljubljani cene pice, piva, vina, koktajla in skodelice kave – in ali so za domačine previsoke?

Že od začetka turistične sezone duhove burijo za marsikoga napihnjene cene hrane in pijače na Hrvaškem. Osupli turisti na družbenih omrežjih pogosto delijo svoje presenečenje nad zneski, ki so jih morali odšteti za kosilo, koktajl ali sladoled. Hrvaški minister za turizem Tonči Glavina kritikom odgovarja, da Hrvaška ni destinacija za množični turizem in to tudi noče biti.

Kaj pa pri nas? Restavracije, bari in kavarne v središču prestolnice že mesece prekipevajo od obiskovalcev. Cene torej očitno niso previsoke, da bi povzročile osip obiska, vsaj ne turistov. Kaj pa domačinov?

Prevladujoče mnenje mimoidočih, ki smo jih ustavili na ljubljanskih ulicah, je bilo, da je gostinska ponudba v Ljubljani (pre)draga, še posebej v primerjavi z drugimi kraji. “Ponudba se slabša, cene se pa višajo,” je komentiral natakar v enem od gostinskih lokalov v središču mesta. Kot razlog so mnogi s prstom pokazali na isto stvar: turiste.

Večina si tako obrok ali pijačo v Ljubljani privošči le redko ali ob posebnih priložnostih, eden od vprašanih pa je preprosto dejal: “Ne hodimo po gostilnah, je predrago.” Več si oglejte v videoposnetku:

Preverili smo, koliko boste v restavracijah in lokalih, ki so sodeč po ocenah na platformi TripAdvisor v Ljubljani med najbolj priljubljenimi, odšteli za pico, kozarec piva ali vina, koktajl in kavo z mlekom.

Za koktajl tudi več kot za pico

V primerjavi desetih ljubljanskih picerij oziroma restavracij je za margerito, ki je večinoma tudi najcenejša izbira na jedilnem listu, treba odšteti med 8,2 in 11,6 evra. Najdražje pice v vsaki od restavracij pa stanejo od 14,5 pa vse do 19,9 evra, pri čemer na ceno vplivajo tudi prestižnejše sestavine, kot so tartufi.

Cena pol litra točenega piva je od 2,9 do 4,9 evra za najcenejšega ter med 4,2 in devet evrov za najdražjega. Pri dražjih je razpon med cenami večji tudi zato, ker so najdražja piva nekaterih ponudnikov kraft piva manjših mikropivovarn, katerih proizvodnja – in posledično tudi cena – je dražja kot pri pivu velikih proizvajalcev.

Precej se med seboj razlikujejo tudi cene kozarca vina v ljubljanskih lokalih. Za kozarec boste tako odšteli od 1,7 evra do okoli 4,5 evra.

Za koktajle, ki tudi sicer slovijo kot najdražji na ceniku pijač, je treba odšteti precej več. Za manj kot šest evrov jih je skorajda nemogoče naročiti, medtem ko je za najdražje treba globoko seči v žep, saj mnogi stanejo celo več kot prej omenjena pica margerita. V povprečju so cene okoli osem ali devet evrov, najdražji, ki smo ga našli v priljubljenem ljubljanskem koktajl baru, pa stane enajst evrov.

Kaj pa kava? V osmih kavarnah, ki so med najbolj priljubljenimi in ki so večinoma v strogem centru mesta ali tik ob Ljubljanici, je cena za skodelico kave z mlekom od 1,9 evra za najcenejšo in 3,2 evra za najdražjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje