Komisija vlado pozvala k spodbujanju sodelovanja na narodnostno mešanih območjih

Slovenija 23. Jan 202417:21 0 komentarjev
Matej Arčon
Žiga Živulović jr./BOBO

Komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je vlado danes pozvala k nadaljnjemu spodbujanju sodelovanja pri gospodarskem in družbenem razvoju na obeh straneh slovensko-madžarske in slovensko-italijanske meje.

Vsi se zavedamo, kako pomemben je gospodarski razvoj narodnih skupnosti, je v uvodnem nagovoru povedal minister brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon ter ob tem spomnil, da je od tega odvisen tudi razvoj kulture in športa.

Sam vidi urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu predvsem kot koordinatorja med narodno manjšino in njenimi krovnimi organizacijami in s pristojnimi ministrstvi. Pri tem je poudarek dal Zamejski gospodarski koordinaciji, ki je nedavno obeležila prvo leto delovanja. Na prvi letni konferenci koordinacije je bilo po njegovih besedah videti veliko optimizma. Izpostavil je gospodarski razvojni program v Porabju in povedal, da so si zastavili temelje za oblikovanje razvojnih programov za vsa štiri zamejstva.

Nadalje je poudaril, da bodo na uradu letos objavili razpis za financiranje delovanja združenj v sosednjih državah in pripravili gospodarski razvojni program za vsa štiri zamejstva od leta 2025. Arčon želi videti mreženje med združenji, da bi bil nacionalni interes prisoten tudi pri tkanju gospodarskih vezi in odpiranju vrat na tuje trge.

Vsi člani odbora, ki so se seje udeležili, so podprli priporočilo vladi, naj si še naprej prizadeva za krepitev gospodarske osnove slovenske narodne skupnosti v sosednjih državah, še posebej pa naj pospeši izvajanje sporazuma z Madžarsko o sodelovanju pri razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje.

Komisija je vladi priporočila, naj po vzoru tega sporazuma preuči možnosti za sklenitev podobnega dogovora z Italijo. Glede sporazuma z Madžarsko je Arčon sicer poudaril nekatere pravne ovire, ki da so posledica dejstva, da sporazuma ni ratificiral parlament, a hkrati izrazil prepričanje, da bodo premostili te težave.

Predsednica zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovač je izrazila zadovoljstvo nad sodelovanjem v programih gospodarskega razvoja. Deželni tajnik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Livio Semolič je medtem izrazil obžalovanje, da slovenska in italijanska vlada nista sklenili posebnega dogovora, po vzoru tistega med Ljubljano in Budimpešto. Podobno stališče je izrazil predsednik druge krovne organizacije Slovencev v Italiji, Sveta slovenskih organizacij, Walter Bandelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!