Končano sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Obsojeni zaporne kazeni že prestali

Slovenija 26. Jan 202315:25
Balkanski bojevnik
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Končano je sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Obtoženim, ki so pred tem priznali krivdo, so bile potrjene kazni, ki so jih pred tem že prestali. Odločitev sodišča so obsojeni sprejeli.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je končalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Potem ko je 17 obtoženih priznalo krivdo, so bili zaradi neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami danes obsojeni na že prestane kazni v zaporu oz. priporu, je poročala Televizija Slovenija.

Po priznanju krivde je namreč tožilstvo predlagalo kazni v višini že prestanih zapornih kazni, obtoženi pa so to sprejeli. Sodišče pa je v današnjem izreku sodbe v celoti sledilo predlogu tožilstva glede izrečenih zapornih kazni.

Odvetnik Ravnik: To ni zmaga, to je kompromis

Po poročanju Televizije Slovenija (TVS) je sodnica Marjeta Dvornik v izreku sodbe poudarila, da je prav priznanje krivde ključno za takšno odločitev, poleg tega pa obtoženci tudi v času, ko so bili na prostosti, niso izvajali kakršnihkoli kaznivih dejanj. S sodbo je zadovoljno tudi tožilstvo.

“To ni zmaga, to je kompromis,” pa je razplet sojenja za TVS komentiral odvetnik Saša Ravnik, ki brani drugoobtoženega Dragana Bjelkaša.

Prvoobtoženi Dragan Tošić in Bjelkaš sta sicer krivdo priznala minuli teden, v ponedeljek pa še preostali obtoženi. Krivde pa ni priznal Đemajli Mandžuka, glede katerega je sodni senat odločil, da se iz konkretnega postopka izloči in da se njegova zadeva začne voditi pod drugo opravilno številko.

Šlo je sicer za tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Tožilstvo dvanajstim obtoženim očita, da naj bi pod vodstvom Tošića v letih 2008 in 2009 na veliko trgovali s kokainom in organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike v Evropo. Poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narko kraljem Darkom Šarićem.

Na prvem sojenju večina oproščena

Na prvem sojenju je bila večina, skupaj s Tošićem, oproščena. Na drugem sojenju so bili obsojeni, vendar je vrhovno sodišče novembra 2021 sodbo razveljavilo, saj se je opirala na dokaze, ki jih je policija po presoji sodišča pridobila nezakonito.

Primer Balkanski bojevnik bi zastarala čez slabo leto, tretje sojenje pa se je začelo z zahtevo obrambe po izločitvi nezakonito pridobljenih dokazov.

Ljubljansko okrožno sodišče je v začetku meseca delno ugodilo predlogu obrambe in izločilo del dokazov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar