Konec šole tokrat v ponedeljek. Koliko učencev bo sploh šlo po spričevala?

Slovenija 16. Jun 202409:28 16 komentarjev
prvi šolski dan
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Čez dober teden se začnejo težko pričakovane poletne počitnice. A konec šolskega leta letos pade na ponedeljek, v torek pa je še praznik dan državnosti, ki je dela prost dan, kar bodo številni starši izkoristili za podaljšani konec tedna. Koliko učencev bo sploh šlo po spričevala?

Šolsko leto je v izdihljajih. Po napornih tednih, ki so bili za nekatere stresni, saj testom in spraševanjem ni bilo videti konca, kmalu sledi slajši zaključek – začetek dvomesečnih šolskih počitnic.

Šolsko leto, ki se je začelo nekoliko nenavadno, in sicer v petek, se bo tako tudi končalo – v ponedeljek. Ker pa je v torek zaradi praznika – dneva državnosti – dela prost dan, bodo nekateri na počitnice pobegnili že prej.

Bodo torej šole v ponedeljek samevale? Kot pojasnjujejo v nekaterih šolah, bojazni ni. Ravnatelj osnovne šole Nove Jarše Emil Jušič je za N1 pojasnil, da ima do zdaj tri zaprosila staršev, da njihovih otrok 24. junija ne bo v šolo. Ravnateljica osnovne šole 8 talcev iz Logatca Karmen Cunder za zdaj informacij o napovedani odsotnosti učencev nima.

Kot je znano, lahko starši med šolskim letom za otroka koristijo proste dneve. Gre za možnost, ki jo v 53. členu omenja zakon o osnovni šoli. Piše, da lahko učenec izostane od pouka, če starši to vnaprej napovejo. Ni pa treba staršem sporočiti vzroka izostanka. Otrok lahko v šolskem letu manjka največ pet dni. Ravnatelj lahko na željo staršev iz opravičljivih razlogov učencu dovoli tudi daljši izostanek od pouka.

Čeprav so uradne informacije o šolarjih in njihovem predčasnem zaključku šolskega leta še precej skope, je v praksi nekoliko drugače. Bralka, ki ima osnovnošolca na eni od ljubljanskih šol, nam je povedala, da po njenih informacijah večine sošolcev njenega otroka na zadnji dan k pouku ne bo. Staršem so tako razposlali obrazce, v katerih šola poizveduje, ali bodo njihovi otroci prisotni oziroma kdaj nameravajo priti po njih in ali bodo kosili v šoli. Zapisala nam še, da bo podaljšano bivanje potekalo normalno, tudi popoldansko varstvo bo zagotovljeno na zadnji šolski dan.

šolarji
Foto: BOBO

Ravnateljica šole v Logatcu, ki jo obiskuje 850 učencev, se zaveda, da bo zadnji dan manjkalo kar nekaj učencev.

“A ne zelo veliko, saj si vsi starši ne morejo privoščiti dopusta v ponedeljek,” je pojasnila Cunder in dodala, da bi lahko manjkali učenci višjih razredov, drugače bi lahko bilo pri mlajših. “Če starši ne bodo imeli dopusta, otrok ne bodo puščali doma, ampak bodo v podaljšanem bivanju tako dolgo kot med letom, saj gre za normalni delovni dan,” je jasna.

“Je pa ustaljena praksa, da nekateri starši otroke vzamejo iz šole nekaj dni pred zaključkom in gredo na dopust, saj je še vedno izven sezone in je lažje dobiti nekaj dni oddiha,” je pojasnila Karmen Cunder in dodala, da gre za peščico šolarjev brez učnih težav in z zaključenimi ocenami.

S tem se strinja ravnatelj osnovne šole Nove Jarše Emil Jušič. Dodal je, da se starši o tej možnosti najprej pogovorijo z razredniki, nato pa to najavijo njemu. “Nato preverim pri učiteljih, kaj menijo, potem se dogovorimo s starši,” je pojasnil in dodal, da večina “dopust” otrok izkoristi pri tistih dnevih, ko se bližajo počitnice ali prazniki, nekateri pa zaradi drugih vzrokov – na primer, ko ima eden od staršev službeno pot.

Tudi na osnovni šoli Koper ravnateljica Ingrid Poropat opaža, da se nekateri starši za to odločijo vsako leto, a zelo različno, kdaj. “Pri otrocih priseljencih to možnost starši izkoristijo, ko morajo urejati dokumentacijo v domovini, ostali pa za zimske počitnice in za potovanje med šolskim letom,” je pojasnila in v isti sapi dodala, da jih je od 950 učencev približno 10, ki to možnost izkoristijo.

Starši so pri pojasnjevanju iskreni, je dodala Karmen Cunder. “Večinoma starši kar odkrito povedo o razlogih za napovedano odsotnost, čeprav jim tega ni treba pojasnjevati,” je pojasnila in opisala enega od primerov, kaj navedejo kot razlog za odsotnost. Recimo: otrok je bil priden in bi si vzeli nekaj dni prosto in šli na lepše. Vendar se morajo, je jasna ravnateljica logaške šole, učenci, ki manjkajo, pri sošolcih pozanimati o zamujeni učni snovi. Tega naj ne pričakujejo od učiteljev, ki imajo že tako dovolj dela, je poudarila.

Kako bo potekal zadnji šolski dan?

Na osnovnih šolah bo zaključek šolskega leta potekal po ustaljeni praksi. Nekaj časa bodo učenci s svojimi razredniki, ki jim bodo razdelili spričevala in druga priznanja, nato pa v šolskih dvoranah sledijo zaključne prireditve oziroma proslave ob prihajajočem dnevu državnosti. Na večini bo zagotovljeno popoldansko varstvo, podobno kot vsak dan. Ravnatelji so pojasnili še, da lahko učenci, ki jih 24. junija ne bo na podelitvi, spričevala in ostala potrdila prevzamejo v času uradnih ur do začetka julija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje